Підручники за графіком

 

Сьогодні в ІМЗО підбивають результати експертизи, це Перший етап конкурсного відбору підручників. Її здійснювали понад двохсот експертів. Це науковці та педагоги, які заздалегідь повідомили про бажання першими побачити нові підручники та взяти участь у вдосконаленні навчальної літератури для Нової української школи.

Порядок проведення конкурсного відбору підручників минулого року пройшов громадське обговорення та пройшов державну реєстрацію у Мін’юсті 12 серпня 2019 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0902-19). У результаті була змінена процедура проведення експертизи. Деякі зміни стосувалися формування списку експертів. Наприклад, обов’язковою умовою для експертів стало успішне проходження відповідного навчання. Тобто «фільтри» якості діють уже на етапі формування списку експертів.

До того ж, зросла відповідальність експертів. Підручники для Нової української школи стали цікавішими, надають більше можливостей для навчання. Наприклад, у підручниках з іноземних мов, а також української мови для здобувачів освіти мовами національних меншин, з’явилися QR-коди та інтернет-посилання з аудіосупроводом. Це суттєво покращує вивчення школярами деяких предметів. І, звісно, збільшує відповідальність кожного експерта, який аналізує змістову частину і формат підручника.

Так, відповідальність за якість підручників є одним з основних принципів конкурсного відбору підручників, який поширюється на всіх учасників процесу. Вчора в ІМЗО працювала Апеляційна комісія: розглядалися скарги та звернення від видавців. Рішення апеляційної комісії буде оприлюднено протягом двох днів після завершення роботи.

А вибір тих підручників, що гарантовано потраплять до шкіл, уже належить українським вчителям, які з 24 лютого до 12 березня обиратимуть підручники для 3 класу через державну інформаційну систему освіти (ДІСО) https://diso.gov.ua/. Вчителі переглядатимуть фрагменти електронних версій підручників (кожен зі свого навчального предмета) і заповнюватимуть спеціальну форму вибору від закладу освіти. Узагальнений рейтинг вибору стане підставою для формування державного замовлення.

В ІМЗО наголошують і на посиленні ролі вчителів у процесі відбору підручників. Адже саме активно налаштовані вчителі мають реальний вплив на рішення адміністрацій закладів освіти. Всі факти порушення волевиявлення та спроб впливу на вибір учителів будуть ретельно перевірятися.

Станом на сьогодні до ІМЗО не надходило жодного офіційного звернення стосовно порушення прав учасників конкурсу від будь яких фізичних, юридичних або інших зацікавлених осіб.

Конкурсний відбір супроводжує «гаряча лінія». Про випадки впливу та неправомірних дій слід повідомляти за телефоном: (044) 248-17-50, або на пошту dpo@imzo.gov.ua, expert37mon@gmail.com.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×