Конструктивний діалог за круглим столом щодо забезпечення освітніх потреб угорської національної меншини в Україні зробив наші держави значно ближчими

 

15 липня 2021 року в м. Ужгород відбулося спільне засідання підгруп українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти, роботу якого модерували Світлана Харченко, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Головного управління загальної середньої та дошкільної освіти директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України та Каталін Любка, радник держсекретаря Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини.

Учасниками зустрічі, що увійшли до складу підгруп,  з українського боку були працівники ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» – Олена Гайдамака та Наталія Клясен, представники від департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Закарпатського угорського інституту ім. Ференці Ракоці ІІ, Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, педагоги закладів освіти області.

З угорського боку до роботи було залучено представників Міністерства людських ресурсів, Центру педагогічної освіти в м. Ніредьгаза і Центру ім. Клебелсберга.

Варто наголосити, що цій зустрічі передували два засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти відповідно в Києві (Україна) та в Будапешті (Угорщина), в ході яких було домовлено сформувати підгрупи фахівців з метою вирішення наступних питань:

  • розроблення та видання підручників, іншої навчальної літератури для закладів загальної середньої освіти;
  • підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти;
  • навчально-методичне забезпечення вивчення державної мови у класах з навчанням угорською мовою.

Засідання  цих підгруп в Ужгороді  – це перший етап співпраці фахівців у контексті окремих напрямів. Відбулося воно у формі конструктивного та відкритого діалогу, під час якого було обговорено пропозиції обох сторін, що мають на меті покращити рівень забезпечення  освітніх потреб угорської національної меншини в Україні у відповідності до освітнього законодавства України.

Фахівці обговорили питання укладання двомовних підручників, додаткової методичної літератури, успішні практики реалізації багатомовної освіти, поділилися досвідом з  організації дистанційного навчання тощо. Йшлося також про покращення навчально-методичного забезпечення та підвищення кваліфікації вчителів.

За результатами зустрічі сторони домовилися продовжувати спільно працювати в межах підгруп міжвідомчої робочої групи з питань освіти і уже найближчим часом представити спільний проект для реалізації поставлених завдань.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×