Відбулися ІІІ Всеукраїнські змагання «Роботрафік»: юні інженери-винахідники у пошуку оригінальних ідей, що можна буде втілити у майбутньому

 

У Києві 7 лютого 2020 року, у Всесвітній День робототехніки, відбулись ІІІ Всеукраїнські змагання «Роботрафік».

Змагання організовано за підтримки Благодійної організації «Благодійна установа «Освітні ресурси і технологічний тренінг», навчального STEM-центру «Сократ», ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» та НВК №141 «ОРТ» міста Києва.

У фіналі змагань «Роботрафік – 2020» взяло участь 16 команд (старша ліга учні 14-18 років) та 13 команд (молодша ліга учні 10-14 років) по 3 учасники у кожній. Команди були попередньо відібрані на регіональних етапах змагань.

Фіналістів з усієї України гостинно зустрічали на базі НВК №141 «ОРТ». Ще до оголошення початку змагань в актовій залі учасники та гості мали змогу оглянути робомобілі.

Змагання урочисто відкрили:

Юрій Кононенко – начальник головного управління дошкільної та загальної середньої освіти Міністерства освіти і науки України, від організаторів – Юрій Кіньков, директор НВК №141 «ОРТ».

Всі кроки змагань фіксували волонтери прес-центру закладу.

Юні інженери-винахідники під керівництвом досвідчених кураторів сконструювали роботизовані машини. Команди змагались відповідно до категорій та умов змагань:

– важливо, щоб модель робоавтомобіля проїхала по міській трасі з дотриманням усіх правил дорожнього руху;

– потужність моделі визначалось завдяки максимальній швидкості на гоночній трасі;

– під час захисту творчих проєктів учасниками було запропоновано оригінальні, ефективні інженерні пропозиції-рішення щодо підвищення безпеки транспортного руху;

– водії робомобілей здавали тест з правил дорожнього руху представникам поліції;

-·досвідченим представникам журі було необхідно презентувати створений тривимірний вузол автомобіля в системах інженерного проєктування (CAD/CAN-система).

Виступи команд оцінювало не лише компетентне журі, спеціалісти у своїх галузях, а й старшокласники:

– інженери з компанії AUTODESK – Дмитро Мухін та Едуард Лопатін;

– президент асоціації автомобільного спорту України – Віктор Качур;

– представники ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» – Олена Патрикеєва, Лариса Булавська та Ірина Василенко;

– старші лейтенанти поліції – Максим Міхеєв, Микола Полюхович;

– начальник головного управління дошкільної та загальної середньої освіти – Юрій Кононенко;

– представники Всесвітнього «ОРТ» – Людмила Фількенштейн, Сюзанна Хачатарн;

На думку організаторів, такий захід як Всеукраїнські змагання «Роботрафік», сприяє популяризації науково-технічної творчості серед молоді. Змагання – це чудова можливість відкрити дійсно цікаві й оригінальні ідеї, що можна буде втілити у майбутньому та які зроблять наше життя кращим та безпечним. Важливо, що діти, готуючись до події у формі гри, навчаються створювати моделі автомобілів та програмувати їх, розуміти правила дорожнього руху і бути відповідальними на дорозі.

Лідерами змагань стали:

Молодша ліга:

  1. НВК №141 «ОРТ» міста Києва «Steamgenius».
  2. НВК №141 «ОРТ» міста Києва «NOOSPHERE».
  3. Обухівській міський центр творчості «StarLabs».

Молодша ліга ADVANCED:

  1. Одеська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів «Освітні ресурси та технологічний тренінг» №94 з поглибленим вивченням івриту та інформатики імені Володимира (Зеєва) Жаботинського Одеської міської ради Одеської області «Сінтаксис».
  2. Комунальний заклад Сумської обласної ради «Сумська обласна гімназія-інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей» «Adelante».
  3. Школа Robocode, м. Суми.

Старша ліга:

  1. Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді «Черемош».
  2. Глухівський міський центр дитячої та юнацької творчості «SMART COICE».
  3. Одеська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів «Освітні ресурси та технологічний тренінг» №94 з поглибленим вивченням івриту та інформатики імені Володимира (Зеєва) Жаботинського Одеської міської ради Одеської області «Веселі кіборги».

Змагання завершилися. Є переможці, є просто кращі… Ми радіємо з того, що нам вдалося популяризувати ці змагання в Україні. Саме цю мету організатори змагань й ставили перед собою цьогоріч.

Більш детально про змагання читайте на http://socrat.in.ua/robotics/ та збирайте #Robotraffic

Довідково.

7 лютого відзначають Всесвітній день робототехніки. Кажуть, саме сьогодні Айзек Азімов почав працювати над трьома законами робототехніки, вперше сформульованими в оповіданні «Я, робот» (1941). Сам термін «робот» уперше вжив відомий письменник Карел Чапек у п’єсі 1920 р. «R.U.R.» Перший у світі робот «Парова Людина» (SteamMan) був створений у 1865 році.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×