Вічно живе Шевченкове слово: відбувся фінальний етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

 

Мабуть нема в Україні такої людини, яка б не читала віршів Тараса Григоровича Шевченка. У кожного своє розуміння його творів. Але для всіх українців Шевченко є генієм, явищем великим і вічним в історії нашої держави.

Для нашого народу — «Кобзар» не просто настільна книга. Це святі для нашої Батьківщини рядки, які не втратили свою актуальність навіть через десятки років після їх написання.

Молодь ще зі школи вивчає багатогранну творчість видатного українського митця.

А з 2010 року, дев’ятий рік поспіль проводиться  Міжнародний  мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Конкурс започаткований як щорічний загальнонаціональний захід, і добре відомий сьогодні не лише в Україні, а й за її межами. Щорічно він перетворюється на великий марафон, упродовж якого юнаки і дівчата змагаються за звання кращих знавців української мови і літератури.

Конкурс проводиться в ІV етапи  для школярів та ліцеїстів і в ІІІ етапи  для учнів закладів професійно-технічної освіти, студентів і курсантів закладів вищої освіти І-ІV рівнів акредитації.

8 лютого 2020 року в усіх регіонах України, окрім Запорізької області, відбувся фінальний етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Вінницька область

Ми – українці! Гордо кажу вголос!

Ми – з України! Серце промовля!

Ми – із країни, де так щедро родить колос,

І синь небесна душу ожива!

8 лютого 2020 року у Вінницькій області було проведено фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу серед учнівської та студентської молоді імені Т.Г. Шевченка.

В актовій залі зібрались призери та переможці обласного етапу конкурсу, їхні батьки та вчителі.

Приємно вразив гостей свята виступ учениці 5-Б класу Вінницької школи №3 Софії Аль-Хадіді, яка майстерно програла на бандурі народну пісню «Маленька нічка-петрівочка». Бурхливі оплески лунали також на адресу Яни Рихлінської, учениці 8-А класу школи № 3 м. Вінниця, яка виконала пісню «Ми – Україна».

Щирі й теплі вітання прозвучали від організаторів свята, які прийшли порадіти за переможців обласного етапу Конкурсу та надихнути учасників на ще більші звершення та перемогу в ІV етапі, – Людмили Павлової, уповноваженого представника ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Олени Панчук, головного спеціаліста відділу загальної середньої та дошкільної освіти Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації. Учасники свята із задоволенням переглянули відеопривітання від міністерки освіти Ганни Новосад.

Саме після цих вітальних слів розпочалась церемонія нагородження, під час якої учасникам IV етапу були вручені Дипломи та подарунки від Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації.

Приємно, що саме цей конкурс дає можливість здійснити несподіване відкриття під час виконання завдань, щоб Шевченкове слово стало поштовхом до самопізнання та руху вперед!

Волинська область

Від покоління до покоління, від батьків до дітей передаємо ми, українці, свою шану й любов до Тараса Шевченка, названого в народі Кобзарем. Для України Тарас Григорович Шевченко – не просто народний поет, геніальний митець, якого доля обдарувала багатьма талантами. Це людина, яка понад усе любила Україну. Значення його Слова для нас особливе. Те слово зігрівало багатьох у годину страждань, додавало сил у боротьбі з поневолювачами, вселяло віру в щасливу долю України. Ось уже два століття українська нація намагається осмислити феномен появи національного Пророка, зрозуміти глибинні джерела його творчості, долучитися до життєдайних сил його художнього слова. Тарас Шевченко – не лише символ українського волелюбного, нескореного духу, але й невичерпне його джерело. Творчість Кобзаря була, є і буде актуальною ще не одне століття.

Із метою вшанування творчої спадщини Тараса Шевченка, виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу проводиться Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Конкурс проводиться як щорічний загальнонаціональний і міжнародний захід, спрямований на підвищення рівня знань учнів та студентів з української мови і літератури, рідних мов і літератур, забезпечення їх всебічного розвитку.

На Волині, як і в інших областях, восени 2019 року проходили І та ІІ етапи Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. ІІІ (обласний) етап конкурсу  відбувся в листопаді 2019 року у Володимир-Волинському вищому професійному училищі.  У конкурсі взяли участь 192 особи, з яких 151 учень закладів загальної середньої та 17 учнів – професійно-технічної освіти і 24 студенти закладів вищої освіти. Учасники Конкурсу продемонстрували глибоке знання життя і творчості Т. Шевченка, уміння аналізувати і переосмислювати роль ідей Кобзаря для розбудови нашої держави та відстоювання її незалежності.

Фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка відбувся 8 лютого 2020 року у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти.

У фінальному етапі конкурсу взяли участь 32 учасники-переможці обласного конкурсу. З них – 19 учнів закладів загальної середньої освіти, 10 студентів вищої освіти та 3 учні закладів професійно-технічної освіти. Учасникам фінального етапу  вручені дипломи, а наставникам (учителям та викладачам), які виплекали юні таланти, грамоти управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації. Усі отримали у подарунок книги від благодійного фонду Івана Омелянюка та родини волинської письменниці Тетяни Байди.

Творчі роботи учасників фінального етапу конкурсу відправлені на перевірку в ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти». Переможці, які набрали найбільшу кількість балів (відповідно до підсумкових протоколів), рекомендуються Міністерством освіти і науки України для призначення стипендій Президента України. Цьогоріч таку стипендію за першість у фіналі ІХ Міжнародного конкурсу імені Тараса Шевченка отримують три волинські учениці: Ольга Гаргола – учениця комунального закладу «Луцький навчально-виховний комплекс «Гімназія № 14 імені Василя Сухомлинського» Луцької міської ради» Волинської області; Ольга Оніщук – учениця Володимир-Волинського вищого професійного училища; Соломія Пархомук – учениця Римачівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Любомльського району. 

Дніпропетровська область

В КЗВО «Дніпропетровська академія неперервної освіти» відбувся фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Його учасниками були 28 учнів 5-11 класів середніх загальноосвітніх навчальних закладів, студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, які на обласному етапі стали переможцями. 

За перемогу у фіналі конкурсу змагалися представники від Павлограда, Дніпра, Вільногірська, Кам’янського, Кривого Рогу, Нікополя, Синельникового та Верхньодніпровського, Дніпровського, Томаківського районів. 

Урочисте відкриття конкурсу відбулося у конференцзалі ДАНО.  

Учасників фінального етапу Міжнародного конкурсу привітали: Юрій Сафонов, доктор економічних наук, професор, заступник директора з наукової та методичної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»; Валентина Біляцька, доктор філологічних наук, професор кафедри філології та мовної комунікації Національного технічного університету «Дніпровська політехніка»; Антоніна Сергієнко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарної освіти Дніпровської академії неперервної освіти, відповідальна в області за проведення конкурсу імені Тараса Шевченка. 

Юрій Сафонов передав учасникам фінальних змагань вітальні слова Міністра освіти і науки України Ганни Новосад та наголосив на неперехідній значущості поетичного генія Кобзаря для нас, українців, і для всього світу, на ще не пізнаній глибині поетичної творчості народного поета, і закликав молодь вивчати, досліджувати, розкривати унікальність творчості Т.Г. Шевченка. Палкі слова нашого гостя-земляка для багатьох присутніх стали власним одкровенням і пролунали в надзвичайно урочистій тиші як щире пошанування українського митця з пророчим мисленням, який подолав часову відстань, став нашим сучасником і орієнтиром для кожного у виборі моральних та національних цінностей. 

Cвяткового настрою присутнім у залі школярам, педагогам, батькам додало музичне вітання від юної дипломантки конкурсу Аріни Голуб, учениці СЗШ №6  міста Павлограда. 

Переможцям ІІІ етапу конкурсу було вручено дипломи І, ІІ, ІІІ ступенів. Свято продовжилося літературними читаннями. Школярі та студенти читали поезії Кобзаря,  декламували власні вірші, присвячені Тарасові Шевченку та рідній Україні. Своїм поетичним і акторським хистом особливо вразили Анастасія Сербул, учениця 11 класу СЗШ №75 міста Кривого Рогу, Віолетта Рец, студентка Дніпропетровського університету внутрішніх справ та Карина Коденчук, студентка Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Після урочистого відкриття учні приступили до виконання конкурсних робіт. Школярі працювали над творчими завданнями в залежності від вікових категорій дві-чотири години. 

Організатори конкурсу, педагоги та гості відзначили високий рівень духовності такої талановитої молоді та беззаперечне значення ідей Великого Кобзаря у їхньому житті. 

Донецька область

8 лютого 2020 року відділ української мови та літератури Донецького обласного інституту радо зустрів у стінах Краматорської української гімназії учасників ІV (фінального) етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

З усіх куточків області з’їхалося 25 переможців ІІІ (обласного) етапу ювілейного філологічного змагання.

Члени організаційного комітету та гості заходу щиро раділи за учасників та надихали їх на звершення і перемогу на наступному етапі випробувань.

Учнівську та студентську молодь щиро вітали: Олена Бурдун, методист ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»; Тетяна Сідашева, директор департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації; Сергій  Натрус, директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації; Юлія Бурцева, в.о. ректора Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Піднесений настрій, навіяний пісенними й танцювальними номерами гімназистів, додав позитивних емоцій.

Донецькі школярі та студенти гідно представляли рідний край на фінальному етапі Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, демонструючи власну позицію щодо розуміння творчої спадщини Великого Кобзаря.

Житомирська область

Відомий український літературознавець, літературний критик Іван Дзюба зазначав, що «Шевченка розумієм настільки, наскільки розуміємо себе, свій час і Україну в нім». Саме учасники фінального етапу конкурсу мали можливість доторкнутися до феномену геніального письменника та художника, по-своєму розкрити особливості його поетичних і прозових творів.

На Житомирщині фінальний етап конкурсу проведено на базі комунального закладу «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради.

У змаганнях взяли участь 29 учасників із закладів освіти.

Привітав усіх присутніх Микола Сюравчик, заступник директора комунального закладу «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради, та нагородив дипломами переможців ІІІ (обласного) етапу конкурсу.

Також до присутніх звернулася Вікторія Мельничук, науковий співробітник сектору соціально-педагогічної роботи відділу наукового та навчально-методичного змісту позашкільної освіти та виховної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», яка привітала учасників та зазначила: «Творчість Т. Шевченка, як показують завдання конкурсу, не про минуле, а про наше сьогодення. У ній закладено цінності відкритого суспільства: здатність мислити аналітично й критично, прогнозуючи результати своєї діяльності та відповідаючи за них».

Хід проведення конкурсу висвітлювали представники обласних ЗМІ.

Закарпатська область

Народна мудрість не випадково ставить слово поряд із хлібом: «Держи хліб на обід, а слово – на отвіт». Якщо хліб для людини – матеріальний першопочаток, то слово – духовний. Слово – безцінна скарбниця, в яку народ складає «своє давнє життя, свої сподівання, розум, досвід, почування» (Панас Мирний). Доки народ береже свою мову, доти він зберігає власну сутність, а втрачає мову – губить себе як народ.

Про це і багато іншого, пов’язаного з мовою та її вивченням у сьогоденні, йшлося  на відкритті фінального етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка, що відбувся в суботу, 8 лютого цього року, в стінах Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Відкриваючи захід, Борис Кремінський, уповноважений представник ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», доктор педагогічних наук, заслужений учитель України, озвучив вітання Міністра освіти і науки України Ганни Новосад. Наголошувалось, що конкурс проводиться з метою виявлення та державної підтримки майбутніх митців художнього слова, людей з високими патріотичними почуттями та креативними можливостями в галузі української словесності.

Продовжуючи думку попереднього виступаючого, Тетяна Гнаткович, заступник директора з навчально-методичної роботи та моніторингу якості освіти, кандидат педагогічних наук, говорила про те, як важливо для сучасної людини володіти словом, адже мова – інструмент мислення людини та її стосунків зі світом. Конкурс української мови ім. Т. Шевченка  уже давно здобув популярність серед шкільної молоді як захід, спрямований у майбутнє кожного учасника зокрема та України в цілому.

Голова журі обласного етапу письменниця Лідія Повх-Ходанич, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри педагогіки та психології Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, наголосила на вагомій ролі духовного світоча, яким є Т. Шевченко, в долі нації та кожного її представника.

У круговерті сучасного динамічного життя, інформаційних бумів та економічних стресів, слово, за висловом Дмитра Білоуса, рідне «диво калинове», продовжує нас дивувати красою і глибиною, воно лікує кожного, хто торкнеться його всією душею.

У цілому в заході взяло участь 17 школярів та  3 студенти нашого краю.

 

Переможців ІІІ етапу було нагороджено грамотами департаменту освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації. 

Івано-Франківська область

8 лютого у приміщенні Університету Короля Данила відбувся фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді імені Тараса Шевченка.

У підсумковому етапі конкурсу взяли участь 36 переможців обласного етапу. Це учні 5–11 класів, учні закладів професійно-технічної освіти, студенти закладів вищої освіти усіх рівнів акредитації. 

Перед конкурсним випробуванням переможці обласного етапу та їх наставники були нагороджені дипломами та грамотами департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської облдержадміністрації. Окрім того, учні та студенти отримали пам’ятні подарунки. 

З вітальними словами та побажаннями творчих успіхів до конкурсантів звернулися: Євгенія Науменко, методист відділу роботи з обдарованою молоддю ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»; Наталія Пігач, головний спеціаліст департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської облдержадміністрації; Любов Шелемей, проректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Інна Варварук, директор коледжу Університету Короля Данила.

Пакети із завданнями були відкриті і розтиражовані в присутності членів оргкомітету та учасників конкурсу. Відповідно до Положення учні 5–7 класів працювали дві астрономічні години, учні 8–9 класів – три астрономічні години, учні 10–11 класів, закладів професійно-технічної освіти та студенти І–ІV р. а. закладів фахової передвищої та вищої освіти – чотири астрономічні години.

Кожен учасник, виконуючи конкурсні завдання, мав можливість розкрити свій творчий потенціал, філологічне мислення та філософське бачення сьогодення через творчість Тараса Шевченка.

Київська область

8 лютого 2020 року в Новосілківському академічному ліцеї «Ерудит» Києво-Святошинської районної державної адміністрації відбувся ІV (фінальний) етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. 

Конкурс давно переріс звичайну культурну акцію й перетворився на справжнє свято, що стверджує безсмертя Кобзаря, рідної мови. Захід об’єднав тих, хто любить Україну, хто шанує творчість генія, мову, культуру, традиції нашої нації.

Під час урочистостей зі словами вітання до учасників змагань звернувся Павло Копосов, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу наукового та методичного забезпечення змісту дошкільної та початкової освіти в Новій українській школі Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», який нагородив дипломами І, ІІ, ІІІ ступенів переможців ІІІ етапу. Доповнило урочисту атмосферу свята відеопривітання Міністра освіти і науки України Ганни Новосад.

Справжньою окрасою свята стали творчі виступи учнів Новосілківського академічного ліцею «Ерудит».

Теплі слова вдячності та поваги прозвучали для тих, хто завжди поруч із юними шевченкознавцями, мудрих, завжди готових до звершень педагогів.

Кіровоградська область

На базі комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання «Спеціалізований загальноосвітній навчальний заклад І ступеня «Гармонія» – гімназія імені Тараса Шевченка – центр позашкільного виховання «Контакт»  Кіровоградської міської ради Кіровоградської області проведено нагородження переможців ІІІ (обласного) та  ІV етап Х міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

У ІІІ етапі брали участь 106 осіб, із яких 30 на підставі рішення журі визнано переможцями та учасниками ІV (фінального) етапу конкурсу.

Урочистості відбулися за участі керівника сектора наукового та  навчально-методичного забезпечення змісту природничо-математичної освіти   ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» – Наталії Забуги та голови журі ІІІ (обласного) етапу конкурсу, кандидата філологічних наук, декана факультету філології і журналістики Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка  – Людмили Кричун, 

Переможців конкурсу та вчителів-наставників нагороджено подарунками, Дипломами, Подяками управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації. 

Учасники змагань щиро вдячні організаторам конкурсу за цікаву концертну програму, атмосферу щирості й тепла.

Луганська область

На виконання Указу Президента України від 30 вересня 2010 року № 928 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка» в Луганській області були проведені І–ІV етапи Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

За десять років конкурс засвідчив, наскільки важливо нам усім знати творчість Тараса Шевченка, показав значення художніх творів Великого Кобзаря в утвердженні цінностей відкритого демократичного суспільства.

У листопаді 2019 року відбувся перший (шкільний) етап міжнародного конкурсу, в якому взяли участь 9645 учнів 5–11 класів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти.

У другому (міському/районному) етапі міжнародного конкурсу взяли участь 989 учнів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти та близько 300 студентів/курсантів закладів вищої освіти регіону.

У межах конкурсу проводились мовно-літературні турніри «Таїна слова», «Наша мова калинова», «Образне слово Луганщини», вікторини «Знавці українського слова», «Мово рідна моя, не мовчи», засідання літературних гуртків під гаслом «Поезія – це завжди неповторність», зустрічі з цікавими людьми, були організовані книжкові виставки, літературні читання творів Тараса Шевченка.

Третій (обласний) етап міжнародного конкурсу, в якому взяли участь 110 учнів та 44 студенти/курсанти закладів вищої освіти, відбувся з 1 по 2 грудня 2019 року в Сєвєродонецькій загальноосвітній школі № 20.

Усі етапи міжнародного конкурсу на Луганщині проводились на достатньо високому рівні та сприяли розвитку творчого потенціалу учнівської молоді регіону, заохоченню учнів і студентів до вивчення української мови.

8 лютого 2020 року в актовій залі Сєвєродонецької школи № 20 відбувся фінальний етап конкурсу, в якому взяли участь 19 учнів 5–11 класів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, 11 студентів/курсантів закладів вищої освіти.

Урочистості розпочались із відеопривітання Міністра освіти і науки України Ганни Новосад. У святково піднесеній атмосфері фіналісти почули слова привітання та побажання перемоги у фіналі від Юрія Стецюка, директора Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації; Ірини Цимбал, директора Луганського обласного інституту післядипломної пелагогічної освіти; Ірини Курятнікової, головного спеціаліста відділу професійної (професійно-технічної) освіти та координації діяльності закладів вищої освіти Департаменту освіти і науки та Галини Бондаренко, завідувачки кафедри Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, голови журі ІІІ етапу конкурсу.

До привітань долучились педагоги та методисти. Пісні патріотичної тематики сприяли піднесенню творчого налаштування конкурсантів. Яскраві виступи танцювальних колективів були святковим подарунком для юних мовознавців.

Учасники фінального етапу конкурсу отримали від оргкомітету подарунки та дипломи за перемогу на ІІІ етапі міжнародних мовно-літературних змагань 2020 року. Слова вдячності лунали на адресу вчителів і викладачів, які підготували переможців.

Львівська область

На Львівщині фінальний етап ювілейного Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка традиційно відбувся на базі середньої загальноосвітньої школи № 62, що є дещо символічним, адже цей заклад освіти розташований поруч із пам’ятником Великому Кобзареві та 12-метровою «хвилею національного відродження», яка є віддзеркаленням національної пам’яті українського народу, його жаги до свободи та надією на світле майбутнє.

У фінальному етапі інтелектуальних змагань від Львівської області взяли участь 38 учасників, серед яких 21 представниця закладів загальної середньої освіти та 17 представників студентської молоді.

Урочиста частина заходу розпочалася із демонстрації відеозвернення Міністра освіти і науки України Ганни Новосад до учасників конкурсу, яких об’єднало Шевченкове слово.

Модератор заходу Марія Деленко, методист Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, письменниця, член всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини», акцентувала увагу на значенні цього Конкурсу для майбутнього України та пошануванні його учасників на державному рівні шляхом надання переможцям Конкурсу стипендії Президента України (відповідно до Указу Президента України від 1 вересня 2011 року № 884).

 

З вітальними словами до присутніх звернулися: Галина Яворовська, голова оргкомітету Конкурсу у Львівській області, начальник управління дошкільної, загальної середньої освіти, професійної освіти, соціального захисту, позашкільної та виховної роботи, координації діяльності вищих навчальних закладів і науки; Наталія Пастушенко, заступниця директора з наукової роботи Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидатка педагогічних наук, доцентка; Анна-Марія Богосвятська, доцентка кафедри гуманітарної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Мирослава Кулієвич, заступниця голови оргкомітету Конкурсу, доцентка кафедри гуманітарної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Світлана Бойко, завідувач сектору авторського педагогічного новаторства відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи, кандидат філософських наук.

Уповноважена представниця ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Світлана Бойко акцентувала увагу на прозорості проведення Конкурсу, звернула увагу на те, що фінальний етап відбувається за єдиними завданнями, пакети з якими публічно відкриваються в кожній області України. Вона побажала конкурсантам успіху і разом із ними відкрила пакет із завданнями конкурсу. 

Усі переможці ІІІ (обласного) етапу були нагороджені дипломами Департаменту освіти і науки Львівської обласної держадміністрації та книгами, а вчителі – грамотами. 

Наприкінці урочистої частини відбулася флешмоб-презентація збірника поезій сучасних письменників Львівщини «Дорогою незгасної святині», присвячених життю і творчості Великого Кобзаря. Звучала поезія Романа Пастуха («Диво пророчого слова»), Ольги Яворської («Вогненне слово»), Марії Деленко («Ти на сторожі коло нас поставив слово»), уривки із статті Миколи Ільницького «Золота риза» і «Біла габа» природи»» та ін.

 

Після урочистої частини у світлих та просторих класах юні поціновувачі Шевченкового слова взялися до виконання конкурсних завдань, викладаючи на папір свої думки, роздуми, погляди, щоб досягти довгоочікуваної мрії – стати переможцями фінального етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка.

Миколаївська область

8 лютого 2020 року на базі Миколаївської спеціалізованої І–ІІІ ступенів школи № 22 з поглибленим вивченням англійської мови з 1 класу Миколаївської міської ради відбувся фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. 

 

Відкрила захід, Катерина Михайленко, представник ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», привітавши учасників та їхніх наставників із важливою подією. У присутності трьох учнів відкрила конверт із завданнями конкурсу для Миколаївської області. 

Почесні гості свята – Василь Шуляр, доктор педагогічних наук, доцент, директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, заслужений учитель України; Тарас Кремінь, кандидат філологічних наук, доцент, народний депутат Верховної ради України восьмого скликання, голова журі обласного етапу Конкурсу; Тетяна Демиденко, головний спеціаліст департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, – звернулися до присутніх із вітальним словом, наголосивши на загальнонаціональній важливості конкурсу учнівської та студентської молоді, а також нагородили дипломами переможців обласного етапу. 

У фінальному етапі взяли участь 21 учень закладів загальної середньої освіти Миколаївської області, 3 учні закладів професійно-технічної освіти, 10 студентів закладів вищої освіти І–IV рівнів акредитації.

Одеська область

8 лютого 2020 року в Україні відбувся фінальний етап ювілейного Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

22 учасників Одещини взяли участь у Конкурсі: учні, студенти, ліцеїсти.

Відкриття фінального етапу розпочалося з перегляду вітального відеоблогу Міністра освіти і науки України Ганни Новосад, яка звернулася до учасників фінального етапу Х (ювілейного) Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Міністерка освіти й науки України зазначила, що цей конкурс мотивує молодь до пізнання Шевченкової творчості. 

Учасників змагань привітала очільниця КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради», кандидат філософських наук Любов Задорожна. Науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, кандидат філологічних наук Дмитро Дроздовський наголосив, що цей конкурс переконує в понадчасовій актуальності Тараса Шевченка, творчість котрого допомагає осмислювати виклики сьогодення, критично аналізуючи дійсність і розбудовуючи українську державність.

Полтавська область

Учнівська та студентська молодь Полтавщини долучилась до  ІV етапу X Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Захід пройшов у приміщенні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського.

Переможців ІІІ  (обласного) етапу вітали директор Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В. Остроградського Віталій Зелюк та голова обласної організації «Просвіта» Микола Кульчинський, учні Полтавського коледжу мистецтв імені М. Лисенка.  

Учасники  отримали дипломи та подарунки, вчителі та викладачі — грамоти Департаменту освіти та науки Полтавської облдержадміністрації.

О 10 годині учні та студенти почали працювати над завданням  ІV етапу конкурсу, які були доставлені представником ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Іваном Воликом.

Рівненська область

Фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді імені Т. Г. Шевченка відбувся 8 лютого 2020 року у Рівненській загальноосвітній школі І – ІІІ ступенів № 13. Конкурс утверджує ідеї Нової української школи та засвідчує, що творчість Тараса Шевченка і в ХХІ столітті спонукає молодь замислитися над сенсом життя, усвідомити, що українська мова престижна і потрібна для консолідації усіх етнічних спільнот на території України.

Від Рівненщини у фінальному етапі конкурсу взяли участь 17 учнів закладів загальної середньої освіти, 3 учні закладів професійно-технічної освіти та 8 студентів закладів вищої освіти.

Учасників змагань привітали методист ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» України Олена Бурлака, голова журі ІІІ етапу Конкурсу у Рівненській області Микола Піддубний. Усі присутні переглянули відеопривітання Міністра освіти і науки України Ганни Новосад. Надалі учасники перейшли до виконання конкурсних завдань.

Сумська область

Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 9 радо вітала найталановитішу учнівську та студентську молодь Сумщини на Х фінальному етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, метою якого є піднесення престижу української мови і літератури, заохочення учнів до вивчення та популяризації рідного слова, підвищення рівня загальної мовної культури та вшанування творчої спадщини Тараса Шевченка.

Вітали кращих знавців творчості Тараса Шевченка та шанувальників рідного слова почесні гості: Вікторія Гробова, директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації; Галина Коломоєць, уповноважений представник ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»; Юрій Нікітін, ректор Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Олександр Вертіль, член Національної спілки письменників України.

Учасникам фінального етапу вручено дипломи, цінні подарунки, а наставникам, які виплекали юні таланти, – грамоти Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації та книги.

Конкурсні завдання виконували 39 переможців обласного етапу: 21 учень 5-11 класів закладів загальної середньої освіти, 3 учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти та 15 студентів, курсантів закладів вищої  та фахової передвищої освіти.

Під час виконання конкурсних завдань учасниками, Людмилою Шерстюк, методистом з української мови та літератури Сумського ОІППО, було організовано засідання мистецької студії «Сумщино моя, пісне солов’я, ти – моя любов назавжди» за участю Анни Коршунової, члена Національної спілки письменників України. 

За десять років свого існування Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка давно переріс звичайну культурну акцію, перетворившись на справжнє свято.

Тернопільська область

8 лютого 2020 року на базі Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов відбувся фінальний  етап X Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка – це унікальна можливість творчо виявити себе. Учні і студенти можуть продемонструвати активну життєву позицію і ще раз відкрити для себе світ Шевченкового слова.

Урочистості розпочалися з привітань Ольги Дмитраш, методиста відділу цифрових освітньо-наукових систем ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»; Ганни Зварич, заступника начальника управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації; Ольги Когут, заступника директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти та членів оргкомітету.  

«Залишим у спадок новим поколінням свої ідеали й свої устремління, могутню Вкраїну, в якій наша сила, і геній Шевченка як нації крила»,– звучало з уст ведучих. Глибоко зворушила присутніх літературно-музична композиція у виконанні учасників художньої самодіяльності Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Також під час урочистого відкриття змагань відбулося нагородження дипломами та призами переможців ІІІ етапу конкурсу. 

Учасниками фіналу стали учні 5-11 класів закладів загальної середньої освіти, учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів вищої освіти І-ІV рівнів акредитації усіх форм власності відповідно до гуманітарного та технічного профілів навчання у кількості 30 осіб.

Харківська область

8 лютого 2020 року в Центрі професійного розвитку працівників освіти КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» відбувся фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

У ІV етапі змагань взяли участь 39 переможців обласного етапу конкурсу: 21 учень закладів загальної середньої освіти, 3 учні закладів професійно-технічної освіти, 15 студентів і курсантів закладів вищої освіти міста Харкова й Харківської області. 

Учасників конкурсу привітали науковий співробітник ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Емілія Воронцова, яка й доставила завдання фінального етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та заступник начальника Центру методичної та аналітичної роботи КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» Валентина Сідорчук. Під час урочистостей були присутні вчителі, викладачі, методисти закладів освіти, а також представник Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Олена Кононенко.

Виконання конкурсних робіт розпочалось о 10 год. 10 хв. Учні 5–7 класів працювали 2 астрономічні години, учні 8–9 класів – 3 астрономічні години, учні 10–11 класів і професійно-технічних навчальних закладів, студенти та курсанти закладів вищої освіти – 4 астрономічні години.

Переможців буде визначено в березні – квітні 2020 року спільним рішенням оргкомітету та журі фінального етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Херсонська область

І спалахнуло сонце враз – 

На світ увесь звучить «Кавказ»

На Херсонщині відбувся фінальний етап X Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Гостинно приймала учасників, їхніх учителів та батьків у своїх стінах Херсонська академія неперервної освіти. 

Серед конкурсантів – учні 5-11 класів, учні закладів професійно-технічної освіти, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти Херсонської області – Каховського, Білозерського, Великолепетиського, Скадовського районів та міст Херсона, Нової Каховки, Каховки, Скадовська. Заклади вищої освіти були представлені студентами Херсонського державного університету, Херсонської державної морської академії, Херсонського національного технічного університету, Херсонського музичного училища, Бериславського педагогічного коледжу та ін. Загалом у конкурсі взяли участь 27 учнів та студентів.

 

Відкриваючи урочисту церемонію нагородження,  доктор педагогічних наук, перший проректор академії Ірина Жорова щиро привітала обдаровану молодь та побажала натхнення, творчих злетів літературної думки, яскравих і неповторних творів і, звичайно, перемог. 

Методист ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Наталія Черепіна побажала учнівській та студентській молоді творчого натхнення, наполегливості на шляху до перемоги.

Вітаючи переможців обласного етапу конкурсу, кандидат педагогічних наук, завідувач навчально-методичної лабораторії української мови і літератури Людмила Марецька презентувала електронний збірник творчих робіт учасників, адже вони заслуговують на те, щоб юними авторами пишалася наша громада.

На святі був присутній і відомий письменник Таврійського краю – Василь Загороднюк – голова Херсонської обласної організації «Національна спілка письменників України», кандидат філологічних наук, лауреат національної премії імені Яра Славутича. Учні та студенти із захопленням слухали поезії, присвячені геніальному синові українського народу Тарасу Шевченку. Як живий поставав Кобзар з поетичних рядків цілої плеяди Херсонських поетів, чиї твори лягли в основу літературно-музичної композиції свята. Піднесеного ліричного настрою додали й виступи учнів Херсонського Таврійського ліцею мистецтв.

Після урочистостей учні та студенти приступили до виконання завдань. Сподіваємося, що юні таланти степової Таврії розкрили у своїх творах неабиякі літературні здібності, які будуть високо оцінені компетентним журі.

Хмельницька область

У Хмельницькому ліцеї № 15 відбувся фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. У ньому взяли участь  переможці обласного етапу.

На урочисте відкриття завітали: Наталя Дівінська, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, завідувач сектору науково-видавничої роботи відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інституту модернізації змісту освіти»; Алла Кіящук, директор Хмельницького ліцею № 15; Світлана Манзюк, методист української мови та літератури Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

О 9.00 годині відкрила фінальний етап Конкурсу уповноважений представник ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Наталя Дівінська, яка привітала учнів та студентів від імені Міністра освіти України Ганни Новосад.

Після урочистостей конкурсанти  розпочали виконання творчого завдання  заключного етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Черкаська область

8 лютого 2020 року на базі комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» відбувся фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, у якому взяли участь 24 учні закладів загальної середньої та професійної освіти та 11 студентів вищої освіти, які володіють мовними вміннями і глибокими знаннями літературного процесу та життєпису творчості Великого Кобзаря.

На часі проведення конкурсу надзвичайно важливе, бо він сприяє формуванню нового етичного мислення й поширенню українських цінностей, об’єднує нас у модерному Шевченковому слові. Для багатьох поколінь українців поет був і залишається символом високих духовних можливостей української людини. Слово Тараса Шевченка наповнює сьогодення важливими смислами, у центрі яких – утвердження людяності й гідності.

На урочистому відкритті були присутні переможці ІІІ (обласного) етапу конкурсу, а також учителі, викладачі, методисти, батьки, регіональні ЗМІ. Переможців обласного етапу привітали Наталія Чепурна, ректор інституту та Оксана Лозова, завідувачка сектору науково-методичного забезпечення STEM-освіти, представник Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», і   побажали конкурсантам наснаги, упевненості у власних силах, щоб Шевченкове слово стало поштовхом до розкриття свого творчого потенціалу та філософського бачення сьогодення. Щирі слова вдячності та поваги прозвучали і для  педагогів.

Фіналістка змагань Анастасія Бокарьова, учениця 10 класу Смілянського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І ступеня – гімназія імені В.Т. Сенатора», висловила переконання, що у серці кожного дзвенить Тарасове слово, потрібно лиш дослухатися. І саме в цьому феномені – сила Шевченкового таланту: говорити   з кожним із нас просто і зрозуміло крізь віки і зцілювати наші спраглі душі. Але видобути з його віршів-заповітів власний скарб – це невтомна праця кожного серця, а зберегти той скарб – велика мудрість нашого життя.

Конверт із умовами проведення фінального етапу конкурсу відкрила Юлія Решетняк, учениця 9 класу Корсунь-Шевченківська гімназія Корсунь-Шевченківської районної ради.

Шквал оплесків і захоплення присутніх викликали своїм творчим талантом вокальні й танцювальні колективи закладів освіти міста Сміли.

Організатори конкурсу гідно оцінили досягнення творчої молоді та її наставників: усі фіналісти отримали дипломи й цінні подарунки, а вчителі –подяки.

Цього ж дня роботи учнів і студентів були відправлені в Київ для перевірки членами журі ІV (фінального) етапу конкурсу.

Чернівецька область

У стінах Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки відбулося  урочисте відкриття фінального етапу ювілейного Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу  учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. 

У фіналі змагань брали участь по три особи від 5-11 класів закладів загальної середньої освіти з числа переможців третього етапу Конкурсу, по три особи від закладів професійної освіти  та студенти закладів вищої освіти (відповідно до напрямів навчання) з числа переможців другого етапу конкурсу. 

На урочистостях з нагоди відкриття фінального етапу конкурсу його учасників та їх наставників привітали: Людмила Черкаська, завідувачка сектору відділу роботи з обдарованою молоддю ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»; Ірина Подорожна, начальник відділу дошкільної, загальної середньої освіти Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної адміністрації; Володимир Антофійчук, завідувач кафедри української літератури філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, професор, доктор філологічних наук, голова журі; Євгенія Квітень, завідувачка науково-методичного центру Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області; Савелій Одайський, директор Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки, а також мистецькі колективи Чернівецького обласного центру естетичного виховання «Юність Буковини».

Фінальний етап конкурсу в усіх областях України відбувався за єдиними завданнями. У Чернівецькій області завдання фінального етапу виконували  23 учні та студенти – шанувальники Шевченкового слова.

Чернігівська область

 

Фінальний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка відбувся 8 лютого 2020 року на базі Чернігівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 33 Чернігівської міської ради. 

У творчому змаганні взяли участь 35 осіб: 20 учнів закладів загальної середньої освіти, 3 учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, 6 студентів закладів фахової передвищої освіти та 6 студентів закладів вищої освіти. 

Учасникам фінального етапу конкурсу були запропоновані завдання, складені представниками ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти». 

Учні 5–7 класів виконували завдання 2 астрономічні години, 8–9 класів – 3 астрономічні години, учні 10–11 класів, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти – 4 астрономічні години.

Конкурсні завдання були доставлені Володимиром Хоменком, науковим співробітником відділу проєктної діяльності ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти». Почесне право розпакувати завдання фінального етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка було надано переможниці ІХ Міжнародного конкурсу Вікторії Джим, учениці 11 класу Держанівського навчально-виховного комплексу І – ІІІ ступенів Носівської районної ради.

Переможців обласного етапу конкурсу, які стали учасниками фінального етапу змагання, привітали й нагородили дипломами та цінними подарунками Володимир Хоменко, а також Анатолій Заліський, ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, кандидат філософських наук, доцент та Ганна Баран, голова журі обласного етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, завідувач кафедри філологічних дисциплін та методики їх викладання Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, кандидат філологічних наук, доцент.

 

Святкового настрою учасникам та гостям заходу додали творчий колектив Чернігівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 33 Чернігівської міської ради та талант-студія «Viva» Чернігівського обласного палацу дітей та юнацтва.

м. Київ

8 лютого 2019 року в Інституті післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка відбувся ІV (фінальний) етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

У фінальному етапі ювілейного Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка взяли участь 39 найталановитіших учнів, студентів та курсантів столиці. 

Учасників конкурсу привітала Оксана Вернидуб, науковий співробітник Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», наголосивши, що сьогодні до Шевченка важливо йти читачам, які потребують щирого слова, що спонукає до пошуків нових сенсів.

Ми маємо пам’ятати і бути вдячними Кобзареві за його талант, любов до України та величезний внесок у нашу культуру.
Бережіть і любіть українське слово, збагачуйте своє мовлення, досягайте своїх висот у вивченні рідної мови.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×