Відбувся Всеукраїнський форум «Діти і освітянський фронт позашкілля»

 

25 вересня 2022 року позашкільна спільнота України відзначила професійне свято «День Позашкілля». 27 вересня 2022 року відбувся Всеукраїнський форум «Діти і освітянський фронт позашкілля». Мета заходу – привернути увагу громадськості до найкреативнішої ланки системи освіти, презентувати сучасний стан і прогресивні ідеї у діяльності закладів позашкільної освіти, поділитися її здобутками, обговорити проблеми та плани.

У цьому навчальному році, незважаючи на непрості умови воєнного стану в Україні, Міжнародна асоціація позашкільної освіти спільно з партнерами закликала не змінювати традиції і відзначити наше професійне свято як в регіонах, так і в масштабах України, тим самим підтримати кожного вихованця, кожного працівника закладів позашкільної освіти. Ініціативу підтримали та  виступили організаторами: Комітет Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій; Міністерство освіти і науки України; Міжнародна асоціація позашкільної освіти, Національна академія педагогічних наук України, Державна служба якості освіти, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова та інші.

«Назва Всеукраїнського форуму відповідає реаліям сьогодення, – зауважив у своєму виступі Сергій Шкарлет, Міністр освіти і науки України. – У цьому році свято затьмарила широкомасштабна військова російська агресія проти України. Стійкість і мужність представників позашкільної освіти вражає. Керівники, педагоги та випускники закладів позашкільної освіти на фронті боронять територіальну цілісність нашої держави, а в тилу міцно тримають освітянський фронт і водночас активно здійснюють волонтерську, гуманітарну, інформаційну та інші діяльності». Сергій Миколайович також запевнив, що Міністерство освіти і науки України, як Центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, завжди підтримувало і підтримує заклади позашкільної освіти та плеяду позашкільників. Він зазначив, що в проєкті Плану відновлення України особлива увага приділяється позашкільній освіті, зокрема таким її напрямам, як збереження та розвиток інфраструктури закладів позашкільної освіти, оновлення змісту, форм та методів позашкільної освіти, професійна підтримка педагогів позашкільної освіти тощо.

У своєму виступі Олена Биковська, президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти, зазначила, що позашкільна освіта – унікальна галузь освіти, яка формує людський капітал нашої держави. «В умовах війни заклади позашкільної освіти працюють, – зауважила Олена Володимирівна, – освітяни-позашкільники демонструють високий професіоналізм, самовідданість та рішучість і, як ніколи, розуміють, що якісна і доступна позашкільна освіта – це всебічно розвинена особистість, міцна громада, потужне суспільство, сильна держава».

«В умовах російської агресії проти України позашкільна освіта активно працює та знаходить шляхи свого вдосконалення, створивши унікальну систему навчання, виховання і розвитку особистості дитини, забезпечивши міцне підґрунтя для прогресивної трансформації освіти», – зазначила Ольга Флярковська, начальник відділу наукового та навчально-методичного забезпечення позашкільної освіти та виховної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Вона познайомила учасників форуму з матеріалами електронної сторінки «Скарбничка досвіду» на сайті Інституту, яку було створено з метою вивчення та популяризації досвіду педагогів закладів позашкільної освіти.

Ольга Василівна також повідомила, що заклади позашкільної освіти не лише забезпечують потребу особистості у творчій самостійній діяльності, а виступають потужною психологічною підтримкою вихованців у цей нелегкий для країни час.

Особливу увагу вона зосередила на забезпеченні умов для якісного та змістовного дозвілля та залученні до занять тих дітей, яких було евакуйовано з районів проведення бойових дій та переміщено на підконтрольні Україні території. У зв’язку з існуючою загрозою психічному здоров’ю учасників освітнього процесу запропонувала застосовувати в роботі Методичні рекомендації «Перша психологічна допомога. Алгоритм дій» та долучитися до вебінарів, інформацію про які розміщено на сайті Інституту.

Трансляцію заходу можна переглянути на ютуб-каналі МОН.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×