Питання державної та регіональної політик у сфері позашкільної освіти обговорили під час Всеукраїнської наради «Позашкільна освіта у воєнний та повоєнний час»

 

26 травня 2022 року напередодні Дня захисту дітей проведено Всеукраїнську нараду «Позашкільна освіта у воєнний та повоєнний час». Захід організовано Міністерством освіти і науки України спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міжнародною асоціацією позашкільної освіти та іншими партнерами.

Представників позашкілля з усіх областей України об’єднала необхідність обговорення стратегічних питань захисту прав дітей на позашкільну освіту, діяльності закладів позашкільної освіти у воєнний та повоєнний час. Зокрема, обговорено питання державної та регіональної політик у сфері позашкільної освіти.

У нараді взяли участь представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Міжнародної асоціації позашкільної освіти, керівники органів управління освітою, закладів позашкільної освіти, громадськості.

Державну наукову установу «Інститут модернізації змісту освіти» на всеукраїнській нараді представила Ольга Флярковська, начальник відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи. У своєму виступі під час панельної дискусії «Державна політика у сфері позашкільної освіти у воєнний та повоєнний час» вона зазначила, що у воєнний час позашкільна освіта продовжує активно працювати, а заклади позашкільної освіти залучають до занять все більшу кількість дітей, зокрема тих, які були евакуйовані з районів проведення бойових дій або внутрішньо переміщені в інші райони України.

«Заклади позашкільної освіти не лише забезпечують потребу особистості у творчій самостійній діяльності за інтересами, а виступають потужною психологічною підтримкою вихованців у цей нелегкий для країни час», – зауважила Ольга Флярковська. Оскільки існує значна загроза психічному здоров’ю учасників освітнього процесу внаслідок збройної агресії російської федерації, Міністерством освіти і науки України у співпраці з ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» розроблено методичні рекомендації для педагогічних працівників «Перша психологічна допомога. Алгоритм дій».

Вона також повідомила, що ІМЗО ініціював створення електронної сторінки «Позашкілля: скарбничка досвіду», інформаційно-довідкові матеріали якої постійно поповнюють фахівці позашкільної освіти. Ресурс допомагає популяризувати кращий досвід педагогів закладів позашкільної освіти із залучення дітей до якісного і змістовного дозвілля. У співпраці ІМЗО з Міжнародною організацією позашкільної освіти та Національним педагогічним університетом імені М. П. Драгоманова триває дослідження стану розвитку позашкільної освіти.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×