«Єдина школа» – на допомогу закладам загальної середньої освіти України в умовах війни

 

Триває робота з імплементації експерименту всеукраїнського рівня за темою «Впровадження сучасних інформаційних технологій («Єдина школа») в освітню управлінську діяльність». Експериментальна робота реалізується відділом інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» у співпраці з ТОВ «Татл технолоджі».

В умовах дистанційного навчання інформаційно-комунікаційна автоматизована система «Єдина школа» здійснює навчально-методичне забезпечення переходу закладів загальної середньої освіти на безпаперове ведення шкільних журналів, а також забезпечує педагогів, дітей та їхніх батьків інструментами ефективної взаємодії, а керівників закладів освіти – засобами прийняття управлінських рішень.

Ці можливості впроваджено в модулях: «Електронний журнал» (для педагогів різних категорій), «Адміністрування» (для адміністрацій закладів загальної середньої освіти); «Електронний щоденник» (адаптовані під потреби батьків та учнів застосунки); «Аналітика та звітування» (для органів управління освітою).

«Основною прерогативою нашої компанії в умовах воєнного стану є збереження всіх функціональних можливостей, що були впроваджені в систему станом на 24 лютого 2022 року, і забезпечити стабільну роботу електронних журналів. Наша основна мета – зробити так, щоби освітній процес в Україні відбувався якісно і був доступним у цифровому форматі для будь-якого закладу освіти. У той же час ми відкриті для реєстрації нових закладів освіти і здатні забезпечувати їх потреби в цифровізації освітнього процесу. Усі заклади освіти, що будуть зареєстровані під час воєнного стану, працюватимуть на безоплатній основі», – підкреслив директор ТОВ «Татл технолоджі» Олексій Кошевець.

Фахівці ТОВ «Татл технолоджі» розробили спрощений алгоритм для підключення до інформаційно-комунікаційної автоматизованої системи «Єдина школа» (для цього варто зареєструватися на сайті: https://eschool-ua.com/#/schoolRegistration).

Користувачі застосунку «Єдина школа» мають можливість взаємодіяти з фахівцями ТОВ «Татл технолоджі»: кожен педагог проходить навчання за програмою підвищення кваліфікації; проводяться онлайн-консультації у режимі реального часу щодо роботи в модулях програми, відновлення персональної бази даних учнів після зміни місця проживання у зв’язку з евакуацією із зони бойових дій. Для педагогів, які виїхали в більш безпечні місця, надається допомога в доступі до електронної бази закладу освіти з метою продовження роботи в дистанційному режимі.

«У період воєнного стану ми зрозуміли переваги електронного журналу ІКАС «Єдина школа». Класний журнал, календарне планування – все цілодобово під рукою у вчителя, де б він не знаходився. Вебдодаток та мобільна версія дають можливість заносити дані до журналу з будь-якого ґаджета в будь-який зручний для вчителя час. А учні та їхні батьки, маючи електронні щоденники, завжди бачать розклад уроків, оцінки та дані про відвідування занять, домашнє завдання, також мають можливість брати участь в онлайн-уроках», – наголосила Лілія Граб, заступник директора з навчально-виховної роботи Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника Коломийської міської ради Івано-Франківської області. За її словами, систематичне ведення класного журналу вчителями для роботодавця є підставою виплати заробітної плати.

У рамках експерименту сьогодні працюють заклади освіти в місті Києві, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

«Під час бойових дій на території України чимало закладів освіти було зруйновано, у деяких – назавжди втрачено шкільну документацію, що велася в паперовому вигляді. Нині перед закладами освіти, що вчасно не перейшли на електронний документообіг, особливо в зоні бойових дій, постає проблема: як відновити персональні дані учнів або дізнатися про їхню успішність, як передати інформацію про учнів, які стали внутрішньо переміщеними особами, переїхавши в більш безпечні міста. Цю проблему потрібно вирішувати. Попереду завершення навчального року, видача документів про завершення освіти. В умовах війни експериментальна робота, яку ми здійснюємо, доводить свою актуальність. Тож запрошуємо заклади загальної середньої освіти, які ще не долучилися до цифровізації освітнього процесу, приєднуватися до системи «Єдина школа», – підсумувала Світлана Кириленко, начальник відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Довідково:

Інформаційно-комунікаційній автоматизованій системі «Єдина школа» надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (лист МОН від 18.11.2019 № 1/11-9213). Про результати експерименту можна дізнатися за покликанням: https://imzo.gov.ua/2021/04/01/vprovadzhennia-informatsiynykh-tekhnolohiy-yedyna-shkola-v-upravlins-ku-ta-osvitniu-diial-nist-zakladiv-osvity-dosvid-vyklyky-perspektyvy/.

Результати роботи закладів освіти, які вже приєдналися до інформаційно-комунікаційної автоматизованої системи «Єдина школа», висвітлено у збірнику тез доповідей І Всеукраїнського науково-практичного онлайн-семінару «Впровадження інформаційних технологій («Єдина школа») в управлінську та освітню діяльність закладів освіти: досвід, виклики, перспективи» (25 березня 2021 р., м. Київ): https://drive.google.com/file/d/148GdvleZweP3Cjyfb1GttkvCwrNc9ljf/view).

 ________________________________

Висловлюємо співчуття родині Олексія Луганського, виконавчого директора компанії ТОВ «Татл технолоджі», який загинув у перші дні російсько-української війни.

 

 

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×