У Києві проведено Тринадцяту міжнародну виставку «Інноватика в сучасній освіті»

 

20-22 жовтня 2021 року в Київському Палаці Спорту проведено Тринадцяту міжнародну виставку «Інноватика в сучасній освіті». Це масштабний професійний захід в освітньому середовищі нашої країни, спрямований на презентацію, обмін досвідом, узагальнення та поширення інноваційних педагогічних, наукових і науково-технічних досягнень.

На виставковому стенді Інституту модернізації змісту освіти були представлені зразки сучасного цифрового і мультимедійного обладнання, оптичних приладів, макетів, моделей, натуральних об’єктів (колекцій), конструкторів та інших засобів навчання для оснащення шкільних STEM-лабораторій і кабінетів природничо-математичних предметів, а також для початкових класів Нової української школи. Особливу увагу відвідувачів викликала демонстрація можливостей застосування мобільної цифрової природничо-наукової лабораторії для проведення дослідів, експериментів з фізики, біології, хімії, зокрема при викладанні інтегрованих навчальних курсів. Експозиція підготовлена відділом наукового дослідження та впровадження засобів навчання в освітній простір Інституту модернізації змісту освіти за сприяння Асоціації «Виробники та постачальники засобів навчання і навчального обладнання».

Також на стенді було презентовано Всеукраїнський проєкт із профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії», на якому українські старшокласники мають можливість безкоштовно пройти профорієнтаційне тестування, отримати консультацію кар’єрного радника, відвідати онлайн-екскурсії та ознайомитись із сучасними професіями.

Виставку супроводжувала змістовна тематична програма: конференції, презентації, семінари, круглі столи, педагогічні коучинги, майстер-класи. До активного обговорення актуальних тем освіти запросили наукову і педагогічну громадськість. Низку заходів було організовано державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти».

Наукова-практична конференція «STEM – світ інноваційних можливостей. Дослідницька діяльність здобувачів освіти з використанням IT- та STEM – технологій»

На конференції обговорювалися результати реалізації Програми інноваційного освітнього проєкту всеукраїнського рівня «Я – дослідник». Учасникам було представлено:

  • педагогічну модель організації навчально-дослідницької діяльності здобувачів освіти з використанням ІТ- та STEM-технологій;
  • навчально-методичне забезпечення (навчальні плани та програми, посібники, обладнання, методичні рекомендації тощо) для впровадження навчально-дослідницької діяльності в освітній процес;
  • діючий електронний ресурс для підвищення кваліфікації вчителів, де розміщено понад 70 кейсів та організована консультативна підтримка закладів освіти тощо.

Досвід роботи, ресурси змістовно представили учасники проєкту:

Патрушева Ірина Анатоліївна, заступник директора з НВР Запорізького колегіуму «Елінт» Запорізької міської ради Запорізької області;

Вінніченко Жанна Вікторівна, директор Балабинського навчально-виховного комплексу «школа І-ІІІ ступенів – гімназія «Престиж» Запорізького району Запорізької області;

Мартинюк Оксана Володимирівна, заступник директора з навчально-виховної роботи КЗ «Луцька гімназія № 21 імені Михайла Кравчука Луцької міської ради Волинської області»; заслужений вчитель України;

Турчина Вероніка Віталіївна, директор Ліцею «Престиж» м. Києва.

Докладно про науково-методичні засади створення інноваційної моделі STEM-освіти доповіла Бутурліна Оксана Василівна, к.філос.н., доцент завідувач кафедри управління інформаційно-освітніми проєктами КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради».

Перспективи та можливості подальшої роботи за тематикою «Я – долідник» окреслила Коршунова Ольга Вікторівна, науковий співробітник відділу SТЕM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Конференція проходила в очному та онлайн форматах. У заході взяло участь понад 300 осіб: учасники, які реалізують Програму інноваційного освітнього проєкт всеукраїнського рівня за темою «Я – дослідник» на 2018–2021 роки, науковці, обласні координатори з питань STEM-освіти, педагогічні працівники, керівники освітніх установ та інші зацікавлені особи.

 

Конференція «Інноваційні стратегії профорієнтаційної роботи в закладах освіти»

У конференції, яка була організована спільно з компанією «HR YOU», взяли участь практичні психологи, соціальні педагоги закладів освіти, психологи центрів професійного розвитку педагогічних працівників, методисти, керівники обласних центрів/кабінетів/лабораторій психологічної служби, представники органів управління освітою, відповідальні за діяльність психологічної служби.

Начальник відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи Інституту модернізації змісту освіти Ольга Флярковська розповіла про «Онлайн-платформу з профорієнтації». За її словами, ресурс допоможе у виявленні індивідуальних нахилів та здібностей кожної дитини для її цілеспрямованого розвитку та профорієнтації.

Марія Богуслав, виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти, більш детально ознайомила присутніх із зазначеною онлайн-платформою, яка передбачає профорієнтаційне онлайн-тестування, профорієнтаційне консультування з урахуванням результатів тестування; онлайн-навчання (освітній контент для дітей, учнів, студентів, їх батьків, педагогічних працівників).

У заході взяла участь практичний психолог, психотерапевт Злата Біневич.

 

Всеукраїнський науково-практичний семінар «Практико-орієнтоване навчання як чинник підвищення якості освіти»

На семінарі обговорювалися сучасні питання підвищення якості освіти у закладах освіти через практико-орієнтоване навчання, розвиток дослідницької компетентності суб’єктів освітнього процесу засобами методів інтерактивного навчання, застосування мультимедійних технологій в освітньому процесі закладів освіти, організації єдиного навчально-інформаційного простору в умовах змішаного навчання.

На семінарі виступили працівники Інституту модернізації змісту освіти: заступник директора з наукової та методичної роботи Юрій Сафонов, начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти Галина Коломоєць, завідувач сектору наукового забезпечення освітнього процесу Олена Удалова, завідувач сектору науково-видавничої роботи Наталія Дівінська.

Наголошувалося на можливості підвищувати кваліфікацію науково-педагогічних працівників та керівників закладів освіти в Інституті модернізації змісту освіти.

 

Круглий стіл «Здорові діти – здорова нація»

Під час роботи круглого столу піднімалися важливі питання створення здоров’язбережувального освітнього середовища у закладах освіти, розглядалися різні аспекти збереження і зміцнення здоров’я дітей в контексті програми Президента України «Здорова Україна».

З вітальним словом до педагогічної спільноти звернулися: директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков, заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний, координатор програми Президента «Здорова Україна» Сергій Матієнко. Вони наголосили, що здоров’я людини є пріоритетом держави, а ставлення до власного здоров’я, усвідомлення його цінності є одним з елементів національної культури, критерієм благополуччя суспільства.

Андрій Ребрина, в.о. директора Всеукраїнського Центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», ознайомив учасників круглого столу із запровадженням та можливостями для освітян та учнів/учениць соціального проєкту «Активні парки — локації здорової України».

Ірина Скорбун, координатор проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні», консультант ЮНЕСКО, презентувала Індекс Здоров’я Школи – Інструмент для самооцінки і вдосконалення закладу освіти, що дозволить оцінити ситуацію у закладах загальної середньої освіти відповідно до восьми складових Моделі здорової школи, які водночас відповідають стратегічним завданням «Національної стратегії створення безпечного та здорового середовища у Новій українській школі».

Олександр Педан, лідер руху Джуніорз, охарактеризував важливість змін уроку фізичної культури та підвищення кваліфікації вчителів фізичної культури до впровадження нових варіативних модулів на своїх уроках (45 видів спорту у новій модельній навчальній програмі для 5-6 класів ЗЗСО).

Доповідачі відмітили, що щаслива країна з високим рівнем життя можлива лише за умови збереження і зміцнення здоров’я дітей та молоді.

Запис круглого столу «Здорові діти – здорова нація» 

 

Круглий стіл «Цифрова освіта: виклики та відповіді»

Круглий стіл відкрив директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков, який наголосив на актуальності питання цифровізації освіти в сучасних умовах навчання.

Модератор заходу Оксана Мельник наголосила, що питання цифрової освіти є багатогранним та охоплює різні напрями: створення інформаційно-освітнього середовища закладу освіти, наповнення його електронними освітніми ресурсами, підготовка педагогічних працівників та учасників освітнього процесу до використання різних цифрових інструментів.

Під час заходу було обговорено ключові виклики переходу на дистанційну форму навчання підчас першого локдауну, викликаного пандемією COVID-19, зокрема: оптимальна організація такого навчання, належне матеріально-технічне забезпечення на допомогу вчителю, представлено практичний досвід ефективного управління освітнім процесом за допомогою навчальної хмари lCloud.

Гарячу дискусію викликало питання електронних освітніх ресурсів, які є одним із ключових складових інформаційно-освітнього середовища закладу освіти. Зазначалося, що на сьогодні більшість з них є комерційними розробками та вимагають наявності додаткового обладнання.

Також учасників круглого столу ознайомили з віртуальними лабораторіями та 3D моделями з природничо-математичних дисциплін, які можуть використовуватися під час переходу до змішаної та/або дистанційної форм навчання.

 

Круглий стіл «Проєктування розвитку освітнього середовища в закладах освіти ОТГ»

Учасники круглого столу обговорили питання освітньої проєктної діяльності, проєктування розвитку освітнього середовища, сучасний досвід органів місцевого самоврядування, закладів та установ освіти, громадських організацій в реалізації проєктної діяльності в умовах реформи децентралізації.

Олена Бурдун, методист вищої категорії відділу проєктної діяльності Інституту модернізації змісту освіти, зосередила увагу на проблемі пошуку шляхів підвищення спроможності освітньої мережі закладів освіти ОТГ.

Емілія Воронцова, науковий співробітник відділу проєктної діяльності Інституту модернізації змісту освіти, ознайомила учасників заходу з міжнародним досвідом надання освітніх послуг в ОТГ.

Керівники закладів освіти, яких запросили до участі, зосередили увагу на пошуку шляхів підвищення спроможності освітньої мережі закладів освіти ОТГ.

Ганна Мещишена, завідувачка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Конотопської міської ради Сумської області, ознайомила учасників круглого столу з досвідом використання ІКТ та дистанційних технологій у професійному розвитку педагогів.

Наталія Дрозд, Голова правління ГО «Центр Доброчин» міста Чернігова, поділилася досвідом співпраці громадського сектору й органів місцевого самоврядування з питань реформування освіти в ОТГ.

Валентина Місяць, заступниця директора МБФ «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП», зосередила увагу присутніх на створенні безпечного освітнього середовища шляхом проведення тренінгових курсів для вчителів та учнів з безпеки життєдіяльності.

Довідково

На виставці були представлені 320 учасників із 21 регіону України, а також Литви, Греції, Чехії, Словаччини, зокрема:

  • 55 закладів вищої, фахової передвищої та післядипломної освіти, наукових установ;
  • 17 закордонних закладів освіти, міжнародних агенцій;
  • 154 заклади загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти, органи управління освітою (обласні, міські, районні, об’єднаних територіальних громад);
  • 77 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, навчально-методичних (науково-методичних) центрів (кабінетів) професійної (професійно-технічної) освіти;
  • 17 виробників і постачальників сучасних засобів навчання, новітніх технологій, обладнання, проєктів, програм і рішень для впровадження в процес навчання та управління закладом освіти, видавництв, освітніх порталів.

Організатори заходу: Компанія «Виставковий Світ», Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти».

 

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×