Чернівецька філія ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» ініціювала проведення флешмобу до Міжнародного дня рідної мови

 

Щороку 21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови, а також  Міжнародний день материнської мови (International Mother Language Day).

З нагоди свята Чернівецька філія ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» ініціювала проведення флешмобу #мояріднамова.

Підтримали ініціативу і долучилися до флешмобу чимало закладів освіти, державних установ, органів місцевого самоврядування, освітньо-наукових і культурно-просвітницьких об’єднань, що стало ще одним потужним поштовхом до єднання України.

Як зазначив у привітанні з нагоди Міжнародного дня рідної мови Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, рідна мова – це передусім ідентифікатор нації та невід’ємна складова культурної еволюції будь-якого народу. Для України мова – це святий оберіг непорушної цілісності та суверенітету держави.

Євген Баженков, директор ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», відмітив, що різноманітні культурно-освітні заходи під гаслом «Мова – духовний оберіг кожного етносу», які проводяться у закладах освіти різних рівнів, громадських об’єднаннях національних меншин сприяють поглибленню знань про розмаїття мов, їх збереження та розвиток, відродженню національно-культурних традицій та звичаїв представників етнічних спільнот нашої держави.

Зазначимо, що це свято було започатковане на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» – звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало сприяти захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

Відзначенням цього дня ЮНЕСКО хотіло привернути світову прогресивну спільноту до безправного становища багатьох поневолених народів, у яких гнобителі намагаються відібрати рідну мову. Проте саме вона є основною ознакою нації, бо формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини і суспільства.

На сьогодні щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги людства на ті мови, яким загрожує зникнення.

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин України було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови». Відтоді це свято стало днем пошанування рідної мови у закладах освіти, бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України.

На території нашої держави живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. ЮНЕСКО оприлюднило світовий Атлас мов, яким загрожує зникнення. Згідно із цим документом, в Україні нараховується 15 таких мов, зокрема два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови. Серед мов, яким загрожує зникнення в Україні, наймасовішими вважаються поліська (800 тисяч носіїв), кримськотатарська (понад 200 тисяч) та гагаузька (майже 150 тисяч носіїв).

Оголошуючи українську мову державною, законодавство України водночас гарантує використання і розвиток мов усіх народів, що населяють Україну.

Не варто забувати, що лише за умови усвідомлення значущості мови як засобу самотворення і самореалізації особистості, ставлення до рідної мови як до інтелектуальної, духовної і культурної цінності, вироблення шляхетної мовної поведінки, свідомого, цілеспрямованого, майстерного використання мовно-виражальних засобів, мовленнєвого етикету залежно від мети та обставин спілкування можливі збереження та розвиток мови. Всі ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати рідну мову, як це робили наші славні предки.

Цьогорічна тема Міжнародного дня рідної мови, про що оголосило ЮНЕСКО: «Сприяння розвитку багатомовності для включення в освіту та суспільство».

Міжнародна організація справедливо акцентує на безпрецедентних викликах СОVID-19, що вплинули на світовий комунікаційний процес, та закликає до розширення багатомовної освіти й посилення її доступності.

Отже, запровадження необхідних умов для співіснування всіх мов та культур є аксіомою для мирного й цивілізованого суспільства, а шанобливе ставлення одне до одного сприятиме збагаченню барвистої мовної палітри.

Матеріали про проведення флешмобу #мояріднамова розміщено в мережі Фейсбук на сторінці Чернівецької філії ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×