Цифрова Освіта для Дітей: 100 Мобільних класів для Сходу та Півдня України

Російське повномасштабне вторгнення в Україну спричинило глибокий кризовий стан у всіх аспектах суспільства, включаючи освіту. Якість освітнього процесу страждає через постійні виклики війни. Вчителі та учні змушені пристосовуватися до непередбачуваних умов і нестабільності. Психоемоційний стан  учасників навчального процесу погіршується через стрес, страх і невизначеність.

З особливими труднощами стикаються школи, які перебувають у сільській місцевості. У таких районах діти часто мають обмежений доступ до якісних навчальних матеріалів.

З метою вирішити низку проблем в освітньому процесі  у школах сільської місцевості в Україні стартував проєкт  «Надання цифрових інструментів для подолання відставання у навчанні, соціального-емоційного розвитку та оцінки стану психічного здоров’я для найбільш вразливих 35000 дітей у сільській місцевості», який реалізовує  БО «100% Життя» у партнерстві з ГО Українська Посмішка» за підтримки Гуманітарного фонду для України (UHF).

Головна мета цього проєкту полягає в покращенні навчання, соціально-емоційного розвитку та психічного здоров’я молодших школярів у сільських районів через надання їм доступу до цифрових ресурсів та підтримку в цих важливих сферах їхнього життя.  Насамперед школярам забезпечують доступ до освіти та розвитку навичок української мови, зокрема, розвитку мовлення та навичок читання. Велика увага приділяється соціально-емоційному розвитку (СЕР)  через рівний доступ до навчальних матеріалів, цифрових інструментів навчання для учнів 1-4 класів, щоб допомогти їм розвивати міжособистісні навички, вміння спілкуватися та розуміти свої почуття і почуття інших.

Важливим напрямком діяльності є оцінювання стану психічного здоров’я та психологічна підтримка. В рамках проєкту здійснюють оцінювання стану психічного здоров’я учнів 1-4 класів через скринінгові методи. Це дозволяє вчасно виявляти можливі проблеми та потреби дітей в психологічній підтримці. На часі – запровадження програми психологічної підтримки, яка допоможе дітям у подоланні стресу та розвитку позитивних стратегій для вирішення проблем.

Проєкт реалізується на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей.

У рамках проєкту до сільських шкіл  поставляється 1000 учнівських ноутбуків-трансформерів. Усього в планах – 100 Мобільних класів для Сходу та Півдня України. Кожен мобільний клас міститиме 8 ноутбуків для школярів, один професійний пристрій для вчителя, набір доступних аксесуарів для дітей з обмеженими можливостями, україномовний підручник, розроблений і  наданий компанією eKіdz.eu, тренінги для  вчителів, методичні посібники для педагогів, також додається зарядна станція з WiFi/LTE-роутером.

Так, у вересні  було проведено вебінар-тренінги «Базові педагогічні навички щодо використання цифрового підручника для надолуження знань і соціально-емоційного розвитку учнів» для адміністрацій шкіл та 750 вчителів Херсонської, Запорізької, Харківської, Миколаївської, Донецької та Дніпропетровської областей. Під час вебінарів було розглянуто ключові аспекти роботи з цифровим підручником, використання якого розпочинається в регіонах.

Проєкт “Надання цифрових інструментів для подолання відставання у навчанні, соціально-емоційного розвитку та оцінки стану психічного здоров’я для найбільш вразливих 35000 дітей у сільській місцевості” є надзвичайно важливою ініціативою з багатьма перевагами. Зокрема, він надає:

Доступ до освіти. Проєкт надає можливість дітям, які проживають у сільській місцевості і обмежені доступом до якісної освіти, отримати необхідні цифрові інструменти. Це сприяє зменшенню відставання у навчанні і розширенню можливостей для молодого покоління.

Соціально-емоційний розвиток. Проєкт не обмежується лише навчанням. Він також враховує соціально-емоційний розвиток дітей. Цифрові інструменти включають психологічні та педагогічні ресурси, які допоможуть дітям розвивати навички спілкування, міжособистісні відносини та самопізнання.

Оцінка стану психічного здоров’я. Забезпечення доступу до інструментів оцінки стану психічного здоров’я допомагає вчасно виявляти проблеми та потреби у допомозі серед дітей. Це сприяє ранньому втручанню та зменшенню ризику розвитку психічних проблем.

Зменшення нерівності. Проєкт спрямований на зменшення соціальної та освітньої нерівності серед дітей. Він дає можливість вразливим дітям отримати доступ до ресурсів, які раніше можливі були лише для тих, хто мешкає у великих містах або має фінансовий статус.

Запобігання відставанню. Забезпечення доступу до цифрових інструментів допомагає дітям уникнути відставання у навчанні, особливо у світлі сучасних вимог до навчання та розвитку комп’ютерних навичок.

Майбутнє суспільство. Забезпечення наймолодшого покоління засобами для навчання та розвитку створює умови для розвитку майбутнього покоління, що сприятиме розвитку сільських громад і всього суспільства в цілому.

За словами Президента ГО «Українська Посмішка» Івана Степуріна, велику та важливу підтримку надали ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України, обласні інститути післядипломної педагогічної освіти та академії неперервної освіти, які організували включення до проєкту місцевих навчальних закладів. Цей проєкт – це крок до того, щоб кожен дитина в Україні, незалежно від місця проживання, мала рівні можливості для розвитку та реалізації свого потенціалу. 

Довідка: БО «100% Життя» є найбільшою пацієнтською організацією в Україні, яка працює у сфері громадського здоров’я понад 20 років, реалізує національні проєкти гуманітарної допомоги за підтримки міжнародних донорів. Місія фонду — боротися за життя. Щорічно понад 250 тисяч пацієнтів отримують допомогу організації.

«Українська Посмішка» – це громадська організація, що прагне підтримувати майбутнє вільної України, надаючи наступному поколінню доступ до освіти, добробуту та охорони здоров’я. Місія ГО полягає в тому, щоб кожна дитина в Україні мала доступ до якісної освіти, охорони здоров’я та добробуту, які є основою для кращого майбутнього.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×