Відбулась І Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна вища освіта: досягнення, виклики та перспективи розвитку в умовах невизначеності»

05-06 жовтня 2023 року в змішаному форматі відбулась І Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна вища освіта: досягнення, виклики та перспективи розвитку в умовах невизначеності», яка проводилася в рамках реалізації ІІ (концептуально-діагностичного) етапу інноваційного освітнього проєкту за темою «Нова українська школа, університет, громада, влада – координація взаємодії на інтелектуальній платформі TeachHub» (наказ МОН України від 29.09.2021 № 1041) і була присвячена 100-річчю Мелітопольському державному педагогічному університету імені Богдана Хмельницького.

Метою конференції є визначення концептуальних підходів та стратегій перспективного розвитку української вищої освіти, створення єдиного простору для обговорення її досягнень, викликів і перспектив подальшого розвитку, аналітика впливу критичних чинників (пандемія, війна тощо) на окремі її галузі та у глобальному масштабі,  встановлення наукових контактів між освітянами і вченими різних країн, обмін результатами досліджень і досвідом реформування галузі вищої освіти у критичні періоди пандемії та війни, а також під час пост-воєнного відновлення України.

Співорганізатори конференції: Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Департамент освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака Національної академії правових наук України, Лодзинський Університет (м. Лодзь, Польща), Шуменський університет «Єпископ Костянтин Преславський» (м. Шумен, Болгарія), Eötvös Loránd Університет (м. Будапешт, Угорщина), Бєльцький державний університет імені Алеку Руссо (м. Бєльці, Молдова), Університет Західної Флориди (м. Пенсакола, США), Сучавський університет імені Штефана чел Маре (м. Сучава, Румунія), Європейський університет (м. Тбілісі, Грузія), Ардаханський університет (м. Ардахан, Туреччина), Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, Національний авіаційний університет, ГО «Прогресильні», Громадська спілка «Освіторія» і Студія онлайн-освіти EdEra.

У перший день заходу відбулося урочисте відкриття, пленарне засідання, панельні дискусії і круглі столи. Під час відкриття учасників конференції привітали Наталя Фалько, ректор МДПУ імені Богдана Хмельницького; Алла Ярошенко, доктор філософських наук, професор, директор навчально-наукового інституту соціології та соціальної політики Українського державного університету імені Михайла Драгоманова; Надя Лобнер, доктор політології, координатор Діалогу з садотерапії у Східній Європі в організації “Сади допомагають життю”; оператор “Саду Гавриїла” (Австрія); Джейкоб Шайвлі, доктор філософії, професор Департаменту управління імені Рубіна Аск’ю Університету Західної Флориди (США).

На другий день в форматі ZOOM-конференції одночасно проводилися спочатку майстер-класи, а потім секційні засідання. На майстер-класах були висвітлені такі теми: «Комунікація медіакампанії: досвід прогресильних», «Діджиталізація контенту уроку та використання ШІ у викладанні», «Динамічні вправи для вивчення дисциплін математичного циклу якрозвиток інноваційного мислення у студентів», «Грошові знаки як джерела географічної та культурологічної інформації», «Впровадження штучного інтелекту в освітній процес університетуна прикладі chatgpt», «Self-management: вектори керування часом та особистим простором», «Використання нейрогімнастики для підвищення працездатності на заняттях спортивного спрямування», «Сучасні еколого-біологічні проблеми та завдання прикладної біології»).

Тематика секцій була також досить різноманітною, а саме: «Теоретико-методологічні засади розвитку вищої освіти в Україні та за кордоном», «Сучасні тенденції, виклики і перспективи розвитку вищої освіти в Україні та вплив різних чинників на її форми і зміст», «Цифрова трансформація вищоїосвіти та її вплив на післявоєнне відновлення України», «Актуальні проблеми професійної підготовки майбутніх освітян в контексті реалізації Концепції Нової української школи та інших реформ», «Освітні технології як засіб підвищення якості вищої освіти, створення умов для її адаптивності», «Актуальні питання неформальної та інформальної освіти», «Актуальні проблеми підготовки освітян до професійної діяльності в умовах інклюзивної освіти», «Психологічний супровід підготовки фахівців в системі вищої освіти», «Зміцнення європейських цінностей через навчання та викладання».

Від Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» взяла участь Світлана Бойко, кандидат філософських наук, старший дослідник, завідувач сектору авторського педагогічного новаторства відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи», координатор інноваційного освітнього проєкту з доповіддю на тему «Впровадження освітніх технологій шляхом проведення експериментальної діяльності в закладах освіти».

В цілому, конференція пройшла у форматі жвавого обговорення нагальних проблем освіти й науки в Україні,  обміну досвідом і висловлення пропозицій щодо реагування на виклики сьогодення, пов’язані із військовим станом в Україні і змінами організаційно-педагогічних умов організації освітнього процесу. Зверталася особлива увага і на пошук конструктивного вирішення проблем, які можна подолати у спільній роботі з іншими науковими установами, інституціями і закладами освіти, як в Україні, так і за кордоном.

Детальніше про подію на сайті Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького: Міжнародна науково-практична конференція «СУЧАСНА ВИЩА ОСВІТА: ДОСЯГНЕННЯ, ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ» – МДПУ (mdpu.org.ua)

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×