Відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Створення цифрового освітнього простору. Використання штучного інтелекту в освітньому процесі»

 

30 серпня 2023 року на базі Одеського ліцею «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ» Одеської міської ради відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Створення цифрового освітнього простору. Використання штучного інтелекту в освітньому процесі».

Захід проводився відповідно до завдань експерименту всеукраїнського рівня за темою «Впровадження сучасних інформаційних технологій («Єдина школа») в освітню управлінську діяльність» у 2019–2023 роках (наказ Міністерства освіти і науки України від 13.03.2019 №341) та в рамках організації щорічної серпневої конференції для освітян. Конференція проходила в офлайн та онлайн-режимі.

До організаційного комітету конференції входили представники Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», Департаменту освіти та науки Одеської міської ради і ТОВ «ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ», яке є розробником Інформаційно-комунікаційної системи «Єдина школа».

Мета конференції: ознайомити освітян і громадську спільноту з сучасними цифровими та інформаційними технологіями, що використовуються в закладах освіти; продемонструвати функціональні можливості системи «Єдина школа» й обмінятися досвідом щодо її використання; визначити переваги та виклики застосування ChatGPT та інших цифрових інструментів у практичній діяльності педагогічних працівників.

Учасниками заходу стали понад 200 освітян і зацікавлених осіб (керівники закладів освіти, представників органів управління у сфері освіти, наукова спільнота та представники громадських організацій), яких турбують питання цифровізації освіти та використання штучного інтелекту в освітньому процесі.

Відкрила конференцію заступниця директора Департаменту освіти та науки Одеської міської ради Ірина Столбова, яка у своєму виступі висвітлила основні принципи впровадження та реалізації цифрових технологій у закладах загальної середньої освіти  у 2023/2024 навчальному році та звернула увагу на дотримання чинного законодавства України при обранні цифрових продуктів.

Від Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» виступила Світлана Бойко, завідувач сектору авторського педагогічного новаторства відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи, кандидат філософських наук, старший дослідник, координатор експерименту, яка у своїй доповіді звернула увагу на особливості впровадження цифрових технологій в освітній процес в умовах проведення експериментів та реалізації інноваційних освітніх проєктів всеукраїнського рівня.

Ярослав Гапанович, заступник директора з інформаційних технологій та розвитку КП «Обласний інформаційно-аналітичний центр», старший викладач кафедри освітнього менеджменту та публічного управління Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського, кандидат державного управління, висвітлив правові засади, алгоритми та інструменти цифровізації освіти.

Досвід формування цифрового освітнього простору громади висвітлив директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської державної адміністрації Олег Половинко.

Особливості впровадження в освітній процес Інформаційно-комунікаційної автоматизованої системи «Єдина школа» представили Олексій Кошевець, директор ТОВ «ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ», розробник системи «Єдина школа» та Андрій Мельник, фахівець з навчання в системі «Єдина школа».

Використання цифрових інструментів в закладах освіти, у тому числі безпаперове ведення шкільних журналів висвітлили у своїх доповідях Ірина Буз, вчитель інформатики Одеського ліцею «Маріїнський» Одеської міської ради;  Інна Усова, директор Одеського ліцею «Приморський» Одеської міської ради Одеської області, Ірина Болгарина, директор Одеського ліцею «Лідер» Одеської міської ради;  Сергій Копач, директор Одеського ліцею №9 Одеської міської ради, Фітак Олег, керівник відділу маркетингу AR Book.

Про сучасне безпечне освітнє середовище, а саме про безпеку даних при використанні цифрових інструментів повідомила Інна Ткаченко, менеджер з інформаційної безпеки ТОВ «GIGAGROUP», про створення безпечного освітнього середовища у закладах освіти доповів Олександр Гончар,  голова ГО «Безпечний освітній заклад», радник Міністра освіти і науки України.

Майстерку з використання ChatGPT та інших ШІ-інструментів в освітній діяльності висвітлили у своїх доповідях Марина Лютинська, сертифікований тренер MIE Trainer у Microsoft, заступник директора з освітньої діяльності дистанційного ліцею «Меридіан», Андрій Озарчук, науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України, сертифікований тренер НУШ, вчитель інформатики та географії, Катерина Музичук, фахівець системи «Єдина Школа».

Іван Волков, директор ТОВ «EDDY Україна» представив учасникам конференції використання великих мовних моделей в освітньому процесі.

В цілому, робота конференції передбачала доповіді учасників за такими напрямами: цифровізація освіти у воєнний та післявоєнний період, створення цифрового освітнього простору; цифрові інструменти в закладах освіти; сучасне безпечне освітнє середовище; використання ChatGPT в освітній діяльності.

За результатами проведення конференції була ухвалена резолюція, в якій звертається увага на необхідність сформувати робочу групу зі створення та експлуатації цифрового освітнього простору України; надана пропозиція розробникам національних освітніх програмних продуктів дотримуватись вимог державного стандарту України, чинного законодавства України та рекомендацій Європейського Союзу з питань формування електронного освітнього простору.

Фото та програма конференції.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×