Сформовано перелік назв підручників та посібників, в яких у 2023 році є потреба

 

Оприлюднено перелік назв підручників та посібників, в яких у 2023 році є потреба. Відповідний лист Міністерства освіти і науки України надіслано потенційним авторам/упорядникам.

Зазначається, що зміст підручників для 5-6 класів має спрямовуватися на реалізацію відповідних модельних навчальних програм, їх компетентного потенціалу.

Видання навчальної літератури, призначеної для впровадження інноваційних підходів до організації освітнього процесу для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, є можливим лише після проведення конкурсного відбору.

Конкурсні відбори підручників/посібників для 1, 6 та 10 класів здійснюватимуться відповідно до Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 21 вересня 2021 року № 1001.

Підручники з окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів), що були раніше видані за кошти державного бюджету, за рішенням Міністерства освіти і науки України можуть бути повторно видані, у тому числі іншим видавцем, без проведення конкурсного відбору з урахуванням результатів їх повторного вибору закладами освіти.

Конкурсні відбори навчально-методичних посібників для педагогічних працівників, посібників серії «Шкільна бібліотека» та підручників і посібників для осіб з особливими освітніми потребами здійснюватимуться відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору підручників та посібників для осіб з особливими освітніми потребами, здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти і посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 17 липня 2019 року № 1004.

Участь у конкурсному відборі можуть брати тільки ті учасники, підручникам/посібникам яких за результатами розгляду відповідними предметними (галузевими) експертними комісіями до початку проведення конкурсного відбору буде надано гриф.

Порядок надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам затверджено наказом МОН від 20 липня 2020 року № 931.

Для отримання грифа автору (авторам), видавцю (виробнику, постачальнику) або іншим фізичним та юридичним особам – суб’єктам підприємницької діяльності, що мають виключні права на використання об’єкта грифування, слід звернутися з листом-клопотанням із відповідними матеріалами документів до Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Остаточний перелік назв підручників та посібників, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету, залежить від видатків, затверджених Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

Перелік назв підручників та посібників, в яких у 2023 році є потреба (додаток до листа МОН 1/5417-22 від 23.05.2022).

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×