Відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Євроінтеграційний вимір вищої освіти України»: наявні практики та перспективи»

19 травня 2023 року в рамках Чотирнадцятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» в режимі онлайн відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Євроінтеграційний вимір вищої освіти України: наявні практики та перспективи». Захід організований та проведений відділом науково-методичного забезпечення інтеграції у європейський освітній простір Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» зібрав більше ніж 50 учасників, представників ЗВО зі всієї України, що свідчить про надзвичайну актуальність теми конференції.

Модераторкою заходу була начальниця відділу науково-методичного забезпечення інтеграції у європейський освітній простір Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», кандидатка педагогічних наук, старша дослідниця Оксана Мельник.

Із вітальним словом до присутніх звернувся заступник директора з науково-методичної роботи Інституту модернізації змісту освіти, доктор економічних наук, професор Юрій Сафонов. Пан Юрій наголосив на важливості та необхідності глобалізаційних процесів усіх сфер життя, зокрема вищої освіти.

Ольга Кузьменко, учена секретарка секретаріату Вченої ради Донецького державного університету внутрішніх справ, провідна наукова співробітниця відділу інформаційно-дидактичного моделювання Національного центру «Мала академія наук України», докторка педагогічних наук, професорка, виступила з цікавою доповіддю на тему «STEAM-освіта в умовах євроінтеграції». Пані Ольга ознайомила присутніх з сучасними цифровими інструментами професійного розвитку, розкрила особливості трансдисциплінарної взаємодії в освітньому процесі ЗВО та надихнула всіх на підвищення компетенцій з англійської мови, цифрових та наукових навичок, які є неодмінними складовими успішного життя в умовах євроінтеграції.

Учасники конференції дізналися про виклики вищої освіти України на шляху до європейського виміру, про які ґрунтовно доповіла Тетяна Котенко, доцентка кафедри економіки та управління Черкаського державного технологічного університету, голова ГО «Стратегія майбутнього», кандидатка економічних наук, доцентка. Пані Тетяна наголосила на важливості наукових досліджень для європейських партнерів, розвитку інформаційно-цифрових компетентностей учасників освітнього процесу, їх мотивації до міжнародної діяльності, а також про виклик «застарілого мислення» керівників ЗВО.

Із міжнародною грантовою діяльністю ЗВО ознайомила присутніх Анжела Пятова, керівниця Національного контактного пункту Програми «Горизонт – 2020», кандидатка технічних наук.  Пані Анжела акцентувала увагу присутніх на програмі «Горизонт Європа» та онлайн-ресурсах, що корисні під час пошуку партнерів.

Можливості Програми ЄС Еразмус+ 2021–2027 рр. для України, її напрями та конкурси для ЗВО детально розкрила Вероніка Ткаченко, менеджерка Національного Ерасмус+ офісу в Україні, кандидатка педагогічних наук.

Презентації спікерів конференції (https://drive.google.com/drive/folders/1dpOZnP6ljj3bi_z0TjuN5ybVQ0ACaD25?usp=sharing) стануть у нагоді ЗВО, які прагнуть реалізувати проєкти у грантових програмах, налагодити співпрацю з європейськими освітніми установами. Це стане ще одним кроком на шляху до євроінтеграції української освіти з метою підвищення її якості.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×