Освітяни Львівщини долучаються до Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна – 2023»

 

У квітні 2023 року, в рамках Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна – 2023», КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» спільно з фізичним факультетом Львівського національного університету ім. Івана Франка за підтримки відділу STEM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» організував захід для вчителів фізики та астрономії закладів загальної середньої освіти «Платформи ідей 3 «П». У заході взяли участь близько 100 освітян Львівської області.

Зоряна Максимович, координаторка з питань STEM-освіти Львівської області, старша викладачка КПМО ЛОІППО, звернувшись до колег зазначила, що «Платформи ідей 3 «П» є освітнім простором, де вчителі фізики можуть не тільки обмінюватися власним досвідом, а й вдосконалювати навики роботи з такими технологіями, як інтерактивна, проблемного навчання, проєктна, цифрові технології для STEM-навчання, формування навичок роботи з онлайн ресурсами та активне використання принципу BYOD (смартфони, ноутбуки, планшети  тощо).

У рамках заходу було анонсовано модельну навчальну програму «Фізика. 7-9 класи» (авторський колектив: Максимович З. Ю., Білик М. М., Варениця Л. В., Коваль Г. С., Микитеєк О. М., Ординович М. Б., Созанський А. В., Шевців В. Ф.).

Освітяни взяли участь у 4-х майстер-класах:

  • «STEMимо разом» — команди учнів 8-х класів, переможців конкурсу «Запроси фізику до себе…» у межах проєкту «STEM / STEAM навчання на уроках фізики» презентували STEM-проєкти «Екобулька для дітей», «Акваланг у домашніх умовах», «Гідравлічний прес», «Фонтан Герона»;
  • «Подорож у просторі і часі»;
  • Квест «Світ фізики»;
  • «Експериментуємо вдома».

Під час майстер-класів учасники розв’язували проблемні ситуації через інструменти Quiz та Classtime, моделювали фізичні процеси за допомогою PhET-симуляції та перевіряли правильність результату, проводили цікаві експерименти, які навчили їх раціонально ділитися енергією, вимірювати без лінійки діаметр м’яча, «зсувати» гору без великих зусиль, створювали моделі приладів для виконання лабораторних робіт у 7-му класі в домашніх умовах з підручного матеріалу, застосовували прийоми самооцінювання та підсумкового оцінювання.

Перед освітянами виступив Ярослав Чорнодольський, в.о. декана фізичного факультету ЛНУ ім. І. Франка, доцент кафедри загальної фізики, кандидат фізико-математичних наук з темою «Лабораторії майбутнього», окреслив тенденції розвитку фізичної науки, ознайомив з освітніми програмами, які відкриті на факультеті, наголосив на співпраці факультету з ІТ-кластером та міжнародній співпраці з освітніми науковими європейськими закладами.

За результатами навчання за програмою Платформ ідей 3 «П» учасники отримали сертифікати (15 годин або 0,5 кредиту ЄКТС очно-дистанційного навчання), які зараховуються як години підвищення кваліфікації.

Всеукраїнський фестиваль «STEM-весна – 2023» продовжує свою роботу. Інформація про перебіг подій Фестивалю оновлюється на сторінці відділу STEM-освіти у Фейсбуці.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×