Марафон подій Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна – 2023» набирає обертів!

 

Традиційно, шостий рік поспіль, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» об’єднує творчих, креативних, успішних освітян і учнівську молодь подіями Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна – 2023». Однодумці, згуртовані навколо STEM, щотижня беруть участь у творчих майстернях, форумах, хакатонах, екскурсіях, конкурсах, змаганнях, конференціях і семінарах на всеукраїнському, обласному, місцевому рівнях. Березневий марафон також об’єднав змістовні STEM-події.

4 березня відбувся Черкаський регіональний фестиваль з робототехніки «Роботи допомагають Україні!», що спрямований на розвиток в учнівської молоді інтересу до науково-технічної творчості та навичок життя у високотехнологічному світі.

На фестивалі 31 команда з 29 закладів освіти області взяли участь у змаганнях з робототехніки («Слалом», «Сумо автономне», «Сумо дистанційне»), представляли інноваційні моделі роботів, STEM-startup тощо. У співпраці з Черкаським інститутом пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля на фестивалі вперше відбувся відкритий хакатон «Роботи на варті безпеки!», де команди публічно представляли свої стартапи фаховим експертам та науковцям. Представники Головного управління ДСНС України у Черкаській області продемонстрували учасникам сучасну пожежно-рятувальну техніку й обладнання, провели майстер-клас з питань мінної безпеки та надання першої медичної допомоги. Спонсори нагородили переможців фестивалю цінними подарунками.

22 березня відбулися обласний вебінар «Навчально-методичний супровід реалізації STEM-проєктів в освітньому процесі згідно вимог нової української школи: використання конструктора для робототехніки «Robo KIT» і тренінг «Використання цифрових інструментів для розвитку ключових компетентностей і розроблення STEM-проєктів», організовані лабораторією STEM-освіти співробітниками Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти. На вебінарі обговорювали проблеми науково-методичних засад формування сучасного освітнього середовища, ідеї та перспективи діяльності лабораторії STEM-освіти Тернопільського ОКІППО, методичних засад формування дослідницької компетентності учнів шляхом реалізації STEM-проєктів на основі конструктора для робототехніки Robo KIT тощо.

21–22 березня КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» запропонувала педагогам долучитись до вивчення досвіду колег під час обласного науково-практичного семінару «Кращий досвід впровадження STEM у початковій школі». Досвідчені спікери показали моделі середовища, де можуть розвивати свої здібності юні дослідники, надихнули вчителів на створення STEM-проєктів.

STEM-спільнота проактивних педагогічних працівників та науковців взяла участь у:

  • майстерні «Інструменти для підходів STEAM в освіті. Навчальні ресурси STEM», яку представив творчий колектив факультету педагогічної освіти Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка;
  • Міжнародному семінарі-презентації «МІНІФЕНОМЕНТА: німецький проєкт для українських дітей», круглому столі з міжнародною участю «Професійна орієнтація та кар’єрний супровід  дітей та молоді: європейський досвід та міжнародні стратегії», що організували науковці КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» разом з партнерами;
  • Всеукраїнській науково-практичній конференції «STEM-освіта: можливості та виклики», яка проведена освітянами Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти у співпраці з відділом STEM-освіти.

Яскраву палітру фестивалю «STEM-весна – 2023» склали заходи розроблені Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області. Це і «Тест-драйв STEM професій для дівчат», проведений на базі Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки, і конкурс на найкращий «STEM-урок» у Чернівецькому ліцеї № 15, і обласний фестиваль комп’ютерних програм серед учнівської молоді на базі КЗ «Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді», і багато інших незабутніх подій для освітян і учнівської молоді.

Використання нестандартних підходів у навчанні, вміння зацікавити наукою і надихати учнівство демонстрували під час проведення заходів Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна – 2023» колективи закладів освіти Львівської, Запорізької, Сумської, Івано-Франківської областей.

Стрічка постів з хештегом #STEMSPRINGfestу мережі Facebook на сторінці відділу STEM-освіти жваво рухається щодня. Десятки постів було розміщено у Міжнародний день числа «Пі» та Всесвітній (міжнародний) день водних ресурсів, що свідчить про переорієнтацію навчального процесу на практико-орієнтовні STEM-підходи.

Творчі освітяни, долучайтеся! Всеукраїнський фестиваль «STEM-весна – 2023» триває до 31 травня 2023 року.

Науково-методичний супровід заходів Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна – 2023» здійснює відділ STEM-освіти Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Дізнатися більше та слідкувати за подіями фестивалю можна у мережі Facebook на сторінці групи «Відділ SТЕM-освіти ІМЗО».

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×