Інноваційними практиками у створенні та функціонуванні STEM-центрів освітяни обмінялися під час Всеукраїнської освітньої панорами «STEM-центр як унікальний освітній формат»

 

15 листопада 2023 року у рамках реалізації інноваційного освітнього проєкту на всеукраїнському рівні за темою «Організаційні та науково-методичні умови створення STEM-центрів» відбулась Всеукраїнська освітня панорама «STEM-центр як унікальний освітній формат».

Організаторами заходу є: ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», комунальний навчальний заклад «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» та БФ «Фонд освітніх ініціатив».

Мета заходу: обмін інноваційними практиками у створенні та функціонуванні STEM-центрів, ознайомлення освітян і науковців з особливостями функціонування навчально-тренінгового центу STEM-освіти комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради», що діє з 2017 року.

До участі в освітній панорамі долучились 99 учасників інноваційного освітнього проєкту, які представляли заклади освіти та інститути післядипломної педагогічної освіти. Серед них були керівники і вчителі, які мають досвід роботи в STEM-центрах, STEM-лабораторіях або планують підвищити свій професійний розвиток в сфері STEM-освіти.

На початку заходу з вітальним словом виступили: координатор проєкту, завідувач сектору авторського педагогічного новаторства відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», кандидат філософських наук, старший дослідник Світлана Бойко; начальник відділу STEM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Оксана Лозова та ректор комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради», кандидат педагогічних наук, доцент, доктор філософії, заслужений працівник освіти України Наталія Чепурна.

З особливостями функціонування STEM-центру ознайомила всіх учасників панорами Юлія Зоря, завідувачка навчально-тренінговим центром STEM-освіти комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради», кандидат педагогічних наук. У своєму виступі вона зазначила, що STEM-центр оснащений широким спектром  інноваційних засобів навчання, а Черкаська область є першою в Україні, що має цілу мережу закладів освіти, які проводять навчання за програмою «LEGO Education».

Антон Дзюба, автор ініціативи реалізації інноваційного освітнього проєкту за темою «Організаційні та науково-методичні умови створення STEM-центрів» зосередив увагу у своєму виступі на тому, що працівники STEM-центру на базі комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» активно співпрацюють та є учасниками обласних, всеукраїнських та міжнародних проєктів і програм, що дає можливість удосконалювати рівень професійних компетентностей педагогів Черкаської області та надавати менторську та методичну підтримку педагогічному загалу всієї України. У виступі також прозвучала пропозиція проводити STEM-хакатони.

Результатом проведення Всеукраїнської освітньої панорами є рекомендації для всіх учасників заходу щодо підвищення професійної компетентності педагогів у створенні та функціонуванні STEM-центрів шляхом обміну інноваційними практиками та долученням до курсів підвищення кваліфікації зі STEM-напрямів, участі у проведенні тематичних заходів: «STEM-тиждень», «День науки», фестивалі «STEM-весна–2023», фестивалі з робототехніки «Robotika – 2023» та ін.

Щиро дякуємо комунальному навчальному закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» за ініціативність і високу якість проведення заходу.

 

Презентація діяльності навчально-тренінгового центру STEM-освіти КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради».

Реалізація інноваційного освітнього проєкту на всеукраїнському рівні за темою «Організаційні та науково-методичні умови створення STEM-центрів» здійснюється відповідно до наказів МОН від 12.08.2022 року № 741, від 31.01.2023 № 103 та від 12.10.2023 р. № 1237.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×