Проведено зустріч директорів авторських закладів освіти України з керівниками МОН та ІМЗО

 

22 лютого 2022 року в залі Колегії Міністерства освіти і науки України за ініціативи Громадської організації «Всеукраїнська асоціація Авторська школа в Україні» проведено зустріч директорів авторських закладів освіти України з заступником Міністра освіти і науки України Вірою Роговою та першим заступником ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Юрієм Завалевським.

Авторські колективи представили керівники закладів освіти з різних регіонів України та міста Києва, які мають унікальні авторські системи і моделі, отримали свідоцтва інтелектуальної власності.

Віра Рогова висловила вдячність авторським педагогічним колективам, які э реформаторами національної системи освіти та доводять, що авторські заклади є конкурентоздатними у галузі освіти. «Зростання потреби підвищувати доступність якісної та конкурентоспроможної освіти в нових соціокультурних умовах ринкової економіки актуалізує питання розвитку авторських шкіл в Україні, як феномену інноваційної освітньої діяльності, що виступає вищою формою саморозвивальної практики», – зазначила Віра Борисівна.

Заступник міністра наголосила, що історичний розвиток авторських шкіл в Україні знаходиться на своїй «третій хвилі» становлення, завдячуючи новому статусу України як незалежної держави. За її словами, авторські оригінальні концепції, що мають визначену (профільну) спрямованість, можуть «наповнити» Національний освітній технопарк України, створений за ініціативи Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета.

У ході зустрічі були порушені актуальні питання існування і діяльності авторських закладів освіти. Зокрема, директор Володимирецького районного колегіуму Рівненської області Анатолій Остапенко підняв питання про організаційні та економічні засади функціонування й розвитку системи загальної середньої освіти.

Ганна Матвеєва, голова ГО «Всеукраїнська асоціація Авторська школа в Україні», директор Миколаївської спеціалізованої школи «Академія дитячої творчості», акцентувала увагу на проблемі соціального захисту всіх учасників освітнього процесу. Вона наголосила, що реалізація норм законодавства щодо соціального захисту педагогічних працівників допоможе вирішити проблему кадрового забезпечення освітньої галузі.

Людмила Корінна, директор комунального закладу «Житомирський обласний ліцей-інтернат» для обдарованих дітей Житомирської обласної ради, запропонувала внести зміни та доповнення до Законів України «Пр  освіту» та «Повну загальну середню освіту» для вирішення нагальних питань побудови національної системи освіти.

Ірина Мосякова, директор столичного Центру творчості дітей та юнацтва «Шевченківець», підняла питання унормування діяльності авторських шкіл у системі позашкільної освіти. За її словами, поклик часу спонукав директорів Авторських шкіл України прийняти рішення про створення Громадської організації «Всеукраїнська асоціація Авторська школа в Україні».

Учасники зустрічі висловили вдячність за розуміння та підтримку існування авторських закладів освіти, висловили своє бажання бути активними учасниками творення нової системи національної освіти.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×