Переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Комп’ютерна інженерія» оголошено

 

Наприкінці травня 2020 року на базі Хмельницького національного університету в онлайн-режимі проведено підсумкову науково-практичну конференцію Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Комп’ютерна інженерія». Попри величезні відстані між учасниками, застосування відеозв’язку дозволило створити ефект живого спілкування і проводити активні діалоги.

Для участі в конкурсі було подано 29 робіт із 21 закладів вищої освіти України. З метою об’єктивного оцінювання результатів прилюдного захисту до складу журі було запрошено всіх наукових керівників робіт та чотирьох незалежних експертів.

Абсолютними переможцями конкурсу визнані студенти Чорноморського національного університету імені Петра Могили – Володимир Полянічкін та Микола Гнезділов з роботою «Апаратно-програмна система для діагностики та реабілітації хворих з пошкодженнями шийно-грудного відділу хребта та нервів рук».

У доповіді авторами робіт були представлені результати розробки та тестування серії малогабаритних діагностично-тренувальних приладів «Reflex-Txx» для програми фізичної реабілітації (терапії) таких пацієнтів в амбулаторних та домашніх умовах. Прилади розроблені на основі платформи Arduino з використанням на рухомій робочій зоні датчиків Холла або датчиків дотику та світлодіодів, частота спалахів яких регулюється в залежності від результатів тренувань.

Багато обговорень і схвальних відгуків було пов’язано з роботою «Електронний блок аналізу для металошукача», яку представив студент  Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Олександр Цимбал. У результаті аналізу наявних рішень систем-аналогів, автором зроблено висновок, що вони мають такі недоліки, як складна схемотехніка, можливість працювати лише з одним типом приймальної та передавальної котушки. Тому, в ході проєктування власного блоку аналізу, запропоновано вирішення цих проблем, що значно спростило схемотехнічні рішення і покращило експлуатаційні характеристики пристрою. З незначним відривом від лідерів роботі присуджено диплом ІІ ступеня.

Також дипломи ІІ ступеня отримали: студент Харківського національного університету радіоелектроніки Максим Бондаренко за роботу «Технологія віддаленого керування науковими інструментами на платформі оверлейних мереж» та Данило Матюк й Олексій Мишко, студенти Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за роботу «Застосування ультразвукових датчиків для управління напрямком руху мобільного роботу».

Авторами останньої розроблено алгоритм управління напрямком руху, що базується на розташуванні мобільного робота і здатний автоматизувати його рух. У результаті розроблено мобільний робот з ультразвуковими датчиками відстані, що мають великий попит в робототехнічних проєктах через свою відносну простоту, достатню точність та доступність.

Потужними за науковими результатами виявилися і роботи, що за рішенням журі отримали диплом ІІІ ступеня: «Архітектура і реалізація симулятора для відпрацювання програмного забезпечення системи керування космічним апаратом», студентки Національного університету «Запорізька політехніка» Карини Кармелюк;  «Метод та засоби швидкодії обробки даних комп’ютерних систем, представлених в системі залишкових класів», студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Єлизавети Боднар; «Спосіб  генерації випадкових чисел на платформі ANDROID», студентів Хмельницького національного університету Романа Гаврилюка і Володимира Ференса.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×