Відбувся [не]Форум «Адвокати астрономії, гуртуймося!»  

16 квітня  2024 року в онлайн форматі відбувся [не]Форум «Адвокати астрономії, гуртуймося!», організаторами якого стали Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» та Науковий ліцей-пансіон «Міжнародна зелена школа ім. Клима Чурюмова».

  Питання, які обговорювалися на [не]Форумі «Адвокати астрономії, гуртуймося!»:

  • навіщо дитині знати астрономію;
  • навіщо астрономія під час війни і після Перемоги;
  • які головні виклики в розвитку астрономії: на рівні фундаментальної науки, школи і для її популяризації;
  • що і як робити для створення спільноти з адвокації астрономії в Україні.

У 3-х годинній фаховій експертній дискусії взяли участь 85 учасників з різних регіонів України, США та Європи, які разом зі спікерами – відомими науковцями та молодими астрономами – шукали відповіді на поставлені питання.

[не]Форум відкрили ініціаторки заходу – Ірина Жданова, кандидат історичних наук, засновниця Наукового ліцею-пансіону «Міжнародна зелена школа ім. Клима Чурюмова», експертка із спеціалізованої освіти наукового профілю, та Оксана Вернидуб, завідувачка сектору відділу роботи з обдарованою молоддю Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Ірина Жданова розповіла про особливості Стандарту спеціалізованої освіти наукового спрямування та необхідність реабілітувати вітчизняну астрономію і повернути її в школи. Вона презентувала модель наукового онлайн-ліцею з пансіоном в Карпатах, де регулярно проводяться астрономічні спостереження, вивчаються українські ремесла і математика, а експерименти з фізики і хімії проводяться просто неба. В ліцеї вже протягом 4 років пілотуються програми викладання астрономії як окремого предмета у початковій школі, а фізики – з 5 класу. Оксана Вернидуб розповіла про сучасні проблеми викладання астрономії в школі, пошуку талановитих учнів, знавців астрономії, та підготовки їх до участі у всеукраїнських і міжнародних астрономічних олімпіадах.

Далі дискусію продовжили:

Таїсія КАРАСЬОВА, студентка Массачусетського технологічного інституту, засновниця інтернет-платформи «Астропісочниця», призерка Всеукраїнської олімпіади з астрономії та Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики.

Владислава МАРСАКОВА, кандидат фізико-математичних наук, викладач астрономії Рішельєвського наукового  ліцею, членкиня журі Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії та студентської Всеукраїнської олімпіади з астрономії та астрофізики,  Заслужений працівник України.

 Олександр ШЕВЧУК, доцент кафедри інформаційних технологій, фізико-математичних та економічних наук Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, член журі Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії та студентської Всеукраїнської олімпіади з астрономії та астрофізики, вчитель-методист Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ імені М. Гоголя, Заслужений вчитель України.

Олександр БАРАНСЬКИЙ, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, викладач спостережної астрономії  Наукового ліцею-пансіону «Міжнародна зелена школа ім. Клима Чурюмова».

Діана ЗАЗУБИК, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка, золота призерка Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики, викладачка спецкурсів «Пре-олімпіадна астрономія»,  «Олімпіадна астрономія» Наукового ліцею-пансіону «Міжнародна зелена школа ім. Клима Чурюмова», лекторка вебінарів інтернет-платформи «Астропісочниця».

Олена ЛІСКОВИЧ, завідувачка кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та інформаційних технологій Миколаївського ОІППО.

Володимир РЕШЕТНИК, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук, член журі Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії та Всеукраїнської учнівської інтернет-олімпіади з астрономії, багаторічний керівник Всеукраїнської студентської олімпіади з астрономії та астрофізики та науковий керівник і член міжнародного журі Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики.

Богдан МЕЛЕХ, завідувач кафедри Львівського національного університету імені Івана Франка, доктором фізико-математичних наук, Голова журі Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії та Всеукраїнської учнівської інтернет-олімпіади з астрономії.

Олена КОМПАНІЄЦЬ, молодша наукова співробітниця Головної астрономічної обсерваторії НАН України, Голова ради молодих вчених ГАО НАН України, освітня кураторка науково-популярного лекторію ScienceKids.

У підсумку вирішили зробити регулярними такі зустрічі, продовжити їх проведення офлайн в регіонах, розробити дорожню карту адвокації і промоції вітчизняної астрономії.

Докладніше з доповідями можна ознайомитися переглянувши запис трансляції, за покликанням: https://youtu.be/s_N-NXDjVMc.

Матеріали та корисні ресурси впорядковано в хмарі тут.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×