Світове співтовариство відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

 

1 листопада 2005 року Резолюцією № 60/7 Генеральної Асамблеї ООН визначено 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту, мільйонів людей єврейської національності брутально знищених нацистськими злочинцями у роки Другої світової війни.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 05.07. 2011 року  № 3560 – VI  «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру»,  в Україні  День пам’яті жертв Голокосту  відзначається, починаючи  з 2012 року. Нині весь світ знає про трагедію Бабиного Яру, де згідно з офіційними  даними  загинуло понад 100 тисяч  осіб  різних національностей.

 В  Україні відомо близько 1200 місць масових розстрілів  і поховань євреїв під час Голокосту 1941-1944 років.  Подібні трагедії мали місце на всій окупованій території України: у Києві – урочище «Бабин Яр», який став одним із символів Голокосту, на Львівщині – Янівський табір, Дробицький Яр у Харкові, у с. Богданівка Одеської, у Кам’янець-Подільському Хмельницької областей тощо.

Сприймаючи ці події як загальнолюдську трагедію і пам’ятаючи про її жахливі наслідки, Українська держава докладає чимало зусиль для того, щоб наступні покоління ніколи не забували про ті страшні часи, і, головне, щоб це жахіття ніколи не повторилося.

 В Україні і в Державі  Ізраїль триває  копітка робота з дослідження проблем Голокосту, пошуку унікальних документів тих часів, імен загиблих людей та місць масових поховань. Вагомий внесок у цю благородну справу здійснюють Міжнародний інститут з вивчення історії Голокосту, музей – меморіал «Яд Вашем», відділ єврейської історії Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса НАН України, ГО «Інститут юдаїки», громадські єврейські організації.

Ця подвижницька діяльність є надійним підспір’ям для довічного збереження пам’яті про безвинно загиблих людей, утвердження  порозуміння і толерантних взаємостосунків між представниками різних національностей.

Міністерство освіти і науки України, Державна наукова установа  «Інститут модернізації змісту освіти» приділяють значну увагу організаційно-методичному забезпеченню  навчальною літературою класів з навчанням мовами національних меншин закладів загальної середньої освіти, створенню належних умов для збереження їхньої самобутньої культури, мови, духовних надбань.

В Україні мова іврит вивчається  як предмет, факультативно або в гуртках, а також у культурно-освітніх центрах. Міністерством освіти і науки України затверджено навчальні програми з мови іврит для всіх рівнів освітнього процесу закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою, упроваджено  факультативні курси за вибором: «Традиції єврейського народу», «Історія єврейського народу», «Єврейська література», «Географія Ізраїлю»,  «Катастрофа європейського єврейства».

Протягом останніх двох років за кошти державного бюджету для 1 та 2 класів видано підручники, серед яких: «Іврит» підручник для 1 класу закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою та «Іврит» підручник для 2 класу закладів загальної середньої освіти.

Українська держава і в подальшому  сприятиме створенню належних умов для збереження історичної пам’яті, мовного та культурного розмаїття представників різних національностей, утвердженню принципів толерантності та взаєморозуміння в багатонаціональній Українській державі.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×