Учасниця із Рівненської області здобула перемогу у ІІ Всеукраїнському конкурсі наукових, науково-дослідницьких проєктів «Зберігаючи пам’ять про Голокост»

 

На історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся фінальний етап ІІ Всеукраїнського конкурсу наукових, науково-дослідницьких проєктів «Зберігаючи пам’ять про Голокост».

Мета змагань – пошук та підтримка талановитої молоді, залучення її до вирішення проблем вивчення, дослідження історії Голокосту на території України та інших країн Східної Європи, зокрема, розстрілів у Бабиному Яру у вересні 1941 року, та інших злочинів, скоєних тоталітарними режимами.

Організаторами Конкурсу виступили: Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр», за сприяння Міністерства освіти і науки України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Департаменту культури Київської міської державної адміністрації, Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

На Конкурс було подано 32 заявки, до фіналу якого пройшли 9 учасників з різних куточків України, які презентували власні наукові роботи та суспільні проєкти.

Журі фінальних змагань відзначили, що цьогорічні проєкти відрізнялися різноманіттям тем, міждисциплінарним підходом до їхнього аналізу, а також надзвичайною особистою зацікавленістю авторів у проблематиці, пов’язаній із Голокостом.

За результатами Конкурсу:

І місце виборола Христина Семерин, аспірантка Національного університету «Острозька академія», з проєктом «Жіночі досвіди Голокосту: поезія українських єврейок як артефакт культурної пам’яті про Катастрофу (Зузанна Ґінчанка, Роза Ауслендер, Алехандра Пісарнік)».

 

 

ІІ місце посіли – Галина Куцовська, студентка Linköping University, з проєктом «Memorializing Babyn Yar: Politics of Memory and Commemoration of the Holocaust in Ukraine» та Михайло Домаскін, студент Херсонського державного університету, тема проєкту якого «Досвід жертви двох режимів. Аркадій Вайспапір (1921-2018) – радянський колгоспник та в’язень табору смерті Собібор».

ІІІ місця здобули:  Анна Мельниченко та Ірина Уманцева, студентки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, із спільним проєктом «World Memory of Holocaust»;  Валерія Плєхотко, студентка Національного університету «Києво-Могилянська академія», із проєктом «Меморіалізація: шлях до вічності чи забуття. Проблема реалізації меморіальних комплексів на пострадянському просторі», а також Вікторія Никитенко, студентка Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини,  проєкт за темою «Геноцид на території Гайсинщини».

Фіналісти отримали грошові винагороди у розмірі 5 тисяч грн. за перше місце, 3 тисячі грн. за друге і 2 тисячі за третє місця.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×