Виховання громадян-патріотів шляхом реалізації дослідно-експериментальної роботи у закладах освіти України

 

 

У рамках реалізації 10 експериментів всеукраїнського рівня Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» та комунальним закладом вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради було ініційовано проведення круглого столу «Виховання громадянина-патріота: практико-орієнтовані наукові дослідження, результати та шляхи впровадження».

Захід проходив у дистанційній формі на базі комунального закладу освіти «Ліцей митно-податкової справи з посиленою військово-фізичною підготовкою при Університеті митної справи та фінансів» Дніпровської міської ради.

Наукове зібрання мало на меті висвітлити результати наукових досліджень актуальних проблем громадянського й національно-патріотичного виховання особистості, окреслити засоби формування свідомого громадянина України, що мають місце на уроках і в позакласній роботі та розкрити їх сутність і впливовий компонент в умовах переходу закладів освіти на компетентнісну систему освітньої діяльності.

Круглий стіл проходив за участі педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти м. Дніпро – учасників експериментів усеукраїнського рівня, наукового керівника та координаторів експериментів, представників КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради, департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради, педагогічних працівників ЗЗСО.

Так, Іван Бех, науковий керівник експериментів всеукраїнського рівня, директор Інституту проблем виховання НАПН України, доктор психологічних наук, професор, дійсний член НАПН України, детально розкрив питання національної ідеї в становленні громадянина-патріота України.

Кандидат філософських наук, завідувач сектору авторського педагогічного новаторства відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Світлана Бойко, висвітлила тему «Національна спрямованість – неодмінна умова реалізації освітньої реформи».

У своїй доповіді Галина Самойленко, методист вищої категорії сектору експериментальної педагогіки відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» акцентувала увагу на формуванні громадянської позиції сучасних учнів в умовах переходу закладів освіти на компетентнісну систему освітньої діяльності.

Про формування громадянської активності учнів в умовах реформування системи освіти розповіла Марина Ватковська, кандидат філософських наук, доцент, проректор з науково-педагогічної та методичної роботи КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради.

В’ячеслав Шинкаренко, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри дошкільної та початкової освіти КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради, повідомив про «Сучасні форми і методи патріотичного виховання молодших школярів».

Загалом учасники круглого столу мали можливість ознайомитися з результатами наукових досліджень з проблем громадянського та національно-патріотичного виховання особистості в закладах освіти м. Дніпро, про розвиток громадянської свідомості здобувачів освіти в контексті STEM, дізнатися про роль предмету «Захист України» («Захист Вітчизни») у формуванні особистості з глибокими патріотичними почуттями та розвиненою національною самосвідомістю, значення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») та міської військово-патріотичної спортивної гри «Прорив» у формуванні підростаючого покоління та багато ін.

Підсумовуючи роботу круглого столу, варто зауважити, що цілеспрямована, системна й комплексна діяльність з виховання громадян-патріотів шляхом реалізації дослідно-експериментальної роботи у закладах освіти України та робота з розвитку громадянської свідомості здобувачів освіти мають достатньо високі кількісні та якісні показники, що свідчать про ефективність здійснюваної наукової, науково-методичної та виховної роботи науковців та освітян-практиків.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×