Як формувати соціальну компетентність дитини у контексті наступності дошкільної та початкової освіти ?

         10 листопада 2016 року у Глибоцькому районі Чернівецької області  проходив обласний науково-практичний семінар за темою «Формування соціальної компетентності дитини у контексті наступності дошкільної та початкової освіти». Він був організований департаментом освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області за участі управління освіти Глибоцької райдержадміністрації Чернівецької області та за підтримки Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

          Семінар зібрав головних спеціалістів органів управління освітою, відповідальних  за освіту в ОТГ, методистів районних і міських методичних кабінетів/центрів, що ведуть питання дошкільної і початкової освіти, з усієї Буковини. Метою заходу було підвищення професійної компетентності працівників районної і міської ланок методичної служби області з питань наступності між ДНЗ і початковою школою, виявлення та аналіз перспективного досвіду роботи педагогів із формування соціальної компетентності дошкільників при підготовці їх до шкільного життя.

         Семінар розпочався в районному управлінні освіти у смт Глибока. Олеся Намака, завідувач РМЦ управління освіти, презентувала гостям діяльність центру, організувала цікаву оглядову екскурсію. У конференц-залі управління розгорнувся теоретичний модуль програми семінару.

         Василь Барарюк, начальник управління освіти Глибоцької РДА, щиро привітав зібрання і на правах господаря ємко й змістовно схарактеризував освітній простір Глибоччини з його досвідом, реаліями і перспективами, зробивши акцент на розвитку мережі дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, кроки на шляху реформування початкової освіти у контексті концепції нової української школи. Оксана Палійчук, директор департаменту освіти і науки ОДА, канд. пед. наук, доцент, задала тон роботі семінару виступом про  виховання як чинник соціалізації у процесі реалізації нової парадигми освіти. Тамара Богачик, заступник директора Чернівецького ОІППО, канд. істор. наук, окреслила основні шляхи забезпечення наступності між дошкіллям і початковою школою у змісті освіти, формах роботи з дітьми, формах взаємодії педагогів, педагогів і батьків. Олена Низковська, начальник відділу дошкільного розвитку ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», у своєму виступі торкнулась понять соціалізації, соціальної адаптації, соціальної компетентності та обговорила з присутніми основні шляхи, основні компоненти, умови формування соціальної зрілості дошкільника в межах віку. Ельвіра Мручковська, викладач-методист педколеджу Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича, розглянула з учасниками компоненти педагогічної компетентності вихователя і вчителя, необхідні ля сприяння соціалізації дитини. Зв`язок теорії, методики і практики чудово продемонстрували Лариса Петрик, методист РМЦ управління освіти Глибоцької РДА, та Аліна Войс, вихователь-методист Глибоцького ДНЗ, які спільно презентували досвід соціального розвитку дошкільників засобами соціально-економічної освіти у процесу участі в міжнародному проекті «Афлатот». Оксана Проценко, заступник головного редактора журналу «початкової школи», від імені освітянського видавництва «Світич» презентувала основні періодичні видання для дошкільної і початкової освіти, розповіла про взаємодію педагогічної проеси та дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів.

          Практичний модуль програми семінару було реалізовано на базі навчальних закладів району. У Глибоцькому ліцеї присутні переглянули й обговорили фрагмент роботи з виховного курсу «Культура добросусідства»  та взяли участь у майстер-класі з проектної діяльності, підготовленому Марією Катренюк, директором Петричанського НВК. У Станівецькому НВК учасників рао зустріли вихованці та учні з яскравою програмою із елементів народної буковинської та румунської культур. Емілія Леонтій, методист РМЦ управління освіти Глибоцької РДА, разом із Георгієм Яценюком, директором Станівецького НВК, Оленою Кирчу, методистом Станівецького НВК, провели цікаву екскурсію-огляд по дошкільному і шкільному відділеннях навчального закладу, зокрема, продемонстрували, організацію роботи з дітьми і педагогами в шкільному етнографічному музеї. Завершилася практична частина семінару в Молодійському ДНЗ (завідувач – Оксана Онуфрійчук) та Молодійській школі І-ІІІ ступенів (директор – Фелічія Сарафінчак), де учасники були залучені до практичних занять для педагогів у формі гри-стратегії (Олена Савчук, методист Чернівецького ОІППО) та методичної оперативки (Олена Круліковська, заступник директора Молодійського ЗНЗ).

         Семінар завершився засіданням «круглого столу», під час якого було підбито підсумки роботи і ухвалено проект рішення.

     Висловлюємо щиру подяку усім організаторам заходу за високий організаційний, науково-методичний, практичний та інформаційний рівень його підготовки і проведення.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×