Заклади освіти Чернівецької області у рамках святкування Міжнародного дня рідної мови долучилися до написання «диктанту єдності»

 

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – мова.

Недарма говориться, що без усякої іншої науки ще можна обійтися, а без знання рідної мови обійтися не можна. І це справді так. Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції і досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Щороку 21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови, а також  Міжнародний день материнської мови (International Mother Language Day).

Для представників 130 національностей, носіїв рідних мов, які проживають на теренах нашої держави це значуще свято.

Українська держава прагне створити належні умови для задоволення освітніх потреб представників усіх етносів з метою збереження власної етнічної самобутності, невичерпного розмаїття різних мов і національно-культурних надбань.

Рідна мова – основна ознака нації, оскільки вона формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, берегинею культурних здобутків, визначальним чинником життя кожної людини і суспільства, кожної родини і держави в цілому. Саме тому заклади освіти Чернівецької області підтримали ініціативу ДНУ «Інституту модернізації змісту освіти» й долучилася до написання «диктанту єдності».

З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови у Блакитній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбувся тематичний захід «Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи!».

Студенти коледжу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з нагоди святкування 21 лютого Дня рідної мови вирішили привернути увагу ровесників та викладачів до культурних істин, без яких годі уявити сучасний світ. Так постали два великих проєкти: «Лідери думок – про мову» та «Рідна мова. Відеозапис».

Методисти районного методичного центру, головні спеціалісти відділу освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької районної державної адміністрації також долучилися до написання диктанту єдності.

«Мовний крос», проведений серед юних кмітливців Лужанського ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. В. Орелецького, потішив не лише цікавими змаганнями, а й чудовими результатами у написанні диктанту єдності.

У Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг з нагоди свята проведено ряд заходів: написання диктанту єдності «Мова – єдність етносів України» та мовознавчий квест, година спілкування «До мови серцем доторкнись».

В усіх освітніх закладах Глибоччини були проведені цікаві заходи: години спілкування «Люби! Вивчай рідну мову, бо мова-частинка душі», бесіди «Мова- душа народу», круглі столи «Рідна мова – життя духовного основа», флешмоби, брейн – ринги, випущено стінгазети.

Учні Чернівецької СШ ОРТ №41 також традиційно долучилися до цього свята – конкурси, тематичні уроки, виставки книжок, брейн-ринги та написання диктанту єдності українською мовою та мовою іврит.

Новоселицький районний ліцей з нагоди відзначення свята актуалізували досвід учнів з розділів науки про мову «Лексикологія», «Фразеологія», «Орфографія», «Граматика», «Синтаксис», «Морфологія». виховання поваги до рідної мови, провели мовознавчу гру “Найрозумніший” з учнями 10-11 класів.

Учні села Вашківці Сокирянського району Чернівецької області долучились до написання диктантів національної єдності українською мовою для учнів 7-8 класів, розробили презентацію  «Мова – душа народу», взяли участь у мовно-літературній подорожі «У країну Епітетів», тематичному уроці на тему «Рідна мова калинова», книжковій виставці, розробили літературні газети та святковий банер присвячені Міжнародному дню рідної мови.

У НВК «Боянська гімназія» писали диктант національної єдності українською та румунською мовами.

Видавництво «Букрек» започаткувало книжковий караван «Кожна мова – найкраща», присвячений дню рідної мови. В рамках події видавництво проводить тематичні зустрічі в школах області зі школярами, вчителями, батьками та представниками територіальних громад.

У Чудейській ЗОШ № 1 видавництво «Букрек» відзначило дітей, які найкраще написали диктант румунською мовою та подарували цікаві книжки. Авторка підручників, науковий співробітник Чернівецької філії  ДНУ «Інституту модернізації змісту освіти» Серафіма Криган розповіла учням цікаві факти із творчості класиків румунської літератури.

Загалом відзначення Міжнародного дня рідної мови у Чернівецькій області підтримали практично всі заклади освіти.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×