Питання безпеки і здоров’я учасників освітнього процесу обговорили під час Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції

 

16 листопада 2023 року в рамках реалізації інноваційного освітнього проєкту на всеукраїнському рівні за темою «Організаційно-педагогічні умови функціонування та розвитку безпечної школи у воєнний/повоєнний час» відбулась VІ Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Безпека і здоров’я учасників освітнього процесу в умовах сьогодення». 

Мета конференції: обговорення актуальних питань освітньої та особистої діяльності учасників освітнього процесу для забезпечення безпеки і здоров’я в особистому житті та в умовах викладання й навчання під час воєнного стану.

Участь у всеукраїнській конференції взяли понад 250 освітян і науковців з 19 областей України (Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Одеської, Сумської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської) і міста Києва.

Напрями роботи конференції:

  1. Створення безпечного та здорового освітнього середовища як актуальна освітня проблема.
  2. Психоемоційна підтримка та психологічна допомога учасникам освітнього процесу.
  3. Здоровий спосіб життя й відновлення ресурсу педагога в умовах війни. Посилення стійкості педагогічних працівників.
  4. Формування компетентностей безпеки в учасників освітнього процесу.
  5. Здоров’язбережувальна компетентність учасників освітнього процесу.
  6. Готовність учасників освітнього процесу до дій в умовах надзвичайних ситуацій, воєнного стану.
  7. Інструменти та методики змішаного навчання дітей, учнів, студентів як умова безпечного і комфортного освітнього середовища.
  8. Зміст післядипломної освіти в умовах сьогодення для професійного розвитку педагогічних кадрів.

З мотиваційно-вітальним словом до учасників конференції виступив Сергій Грицай, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з наукової роботи КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, наголосивши на тому, що безпека є найважливішим пріоритетом освітнього процесу в сучасних умовах.

На пленарному засіданні від Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» виступила Світлана Бойко, кандидат філософських наук, старший дослідник, завідувач сектору авторського педагогічного новаторства відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», висвітливши результати реалізації першого етапу інноваційного освітнього проєкту на всеукраїнському рівні за темою «Організаційно-педагогічні умови функціонування та розвитку безпечної школи у воєнний/повоєнний час» (наказ Міністерства освіти і науки України від  14 лютого 2023 року № 164).

Алла Рябуха, начальник управління Державної служби якості освіти у Сумській області, розкрила тему організації безпечного освітнього середовища в умовах війни як пріоритетного завдання засновника та керівника закладу освіти.

Валентина Успенська,  кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики змісту освіти КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, поділилася з особливостями впровадження інноваційних практик з підвищення кваліфікації педагогів закладів загальної середньої освіти в напрямі розвитку актуальних професійних компетентностей здоров’я і безпеки, які реалізуються на базі комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

Ольга Єжова, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри фізичної терапії, ерготерапії та спортивної медицини Сумського державного університету у своїй доповіді розкрила питання фізичної активності у збереженні здоров’я здобувачів освіти в умовах змішаного навчання.

Ірини Марухина, науковий співробітник Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи, завідувач навчально-методичного центру психологічної служби КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти розкрила тему «Шкільний клас як середовище зцілення після травмівної події».

Марина Холоденко, практичний психолог КЗ «Кам’янський ліцей № 1 Кам’янської міської ради Черкаської області», презентувала досвід функціонування сенсорної кімнати як засобу збереження ментального здоров’я під час освітнього процесу в умовах сьогодення.

Цифрові засоби підтримки учасників освітнього процесу під час війни  були представлені у відеовиступі Ірини Мартиненко, доктора психологічних наук, доцента, професора кафедри логопедії та логопсихології Українського державного університету імені М. Драгоманова.

Гість конференції, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС у Сумській області Ігор Кирьянов повідомив учасникам пленарного засідання про взаємодію Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області із закладами освіти.

У рамках проведення конференції здійснювалась робота на 4 секціях:

  • Створення безпечного та здорового освітнього середовища як актуальна освітня проблема.
  • Психоемоційна підтримка та психологічна допомога учасникам освітнього процесу. Посилення стійкості педагогічних працівників. Здоровий спосіб життя й відновлення ресурсу педагога в умовах війни
  • Здоров’язбережувальна компетентність учасників освітнього процесу. Формування компетентностей безпеки.
  • Готовність учасників освітнього процесу до дій в умовах надзвичайних ситуацій, воєнного стану. Інструменти та методики змішаного навчання дітей, учнів, студентів як умова безпечного і комфортного освітнього середовища. Зміст післядипломної освіти в умовах сьогодення для професійного розвитку педагогічних кадрів.

За підсумками роботи конференції буде сформований електронний/паперовий збірник наукових статей VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Здоров’я, добробут, безпека, освіта для сталого розвитку», який буде розміщений на сайті КЗ СОІППО (Лабораторія здоров’яспрямованої освіти); http://www.soippo.edu.ua (розділ «Конференції. Проєкти. Гранти»).

Організатори конференції: ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», комунальний заклад Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Управління Державної служби якості освіти у Сумській області. Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, Сумський державний університет. Завданням конференції було визначено: обговорити напрями організації сучасного освітнього процесу в Україні щодо здоров’яспрямованої діяльності та створення безпечних умов для учасників освітнього процесу.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×