Відбувся відбір учасників для участі в Тринадцятому Європейському фестивалі «Наука на сцені»

Європейський фестиваль «Science on stage» започатковано у 2000 році, який об’єднує понад сто тисяч кращих освітян, що викладають природничі науки. Проводиться фестиваль один раз на два роки у різних країнах Європи. Цей рух продовжує розвиватися і буде перспективним Європейським проєктом найближчі 15-20 років. Головний девіз фестивалю «Обмін досвідом та інноваціями від учителя до вчителя» (From teachers to teachers). Основна мета спільноти полягає в тому, аби покращити розвиток напрямів STEM-освіти, підтримувати підвищення педагогічної майстерності освітян та поширювати педагогічний досвід та інновації. Водночас, фестиваль сприяє збільшенню кількості учнівської молоді, які зацікавлено вивчають предмети природничо-математичного циклу, проводять наукові дослідження та обирають майбутню спеціальність за напрямом STEM. Україна підтримує Європейський STEM-рух, розділяє цінності та є учасником подій з 2015 року.

Цьогоріч ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» у рамках меморандуму долучився до проведення Всеукраїнського STEM-фестивалю «Наука на сцені», що відбувався 27-28 жовтня 2023 року на базі Львівського міського молодіжного центру «Lviv Open Lab».

Під час події міжнародне журі проводило відбір учасників на Тринадцятий Європейський фестиваль «Наука на сцені» у місті Турку (Фінляндія).

На події було представлено 32 проєкти за напрямами:

  1. STEM-освіта для наймолодших (проєкти природничо-наукового спрямування у початковій школі).

  2. STEM-освіта та сталий розвиток (проєкти екологічної тематики).

  3. Технології програмування (кодінгу) у STEM навчанні (ІТ-проєкти, які знайомлять учнівство з роботою мікроконтролерів, баз даних, штучного інтелекту, віртуальної реальності для предметів природничого циклу).

  4. Диференційний підхід у викладанні STEM-предмету (проєкти для інклюзивної освіти).

  5. STEAM в освіті (проєкти, що поєднують предмети природничого-математичного циклу з технологіями, мистецтвом, спортом, іноземною мовою тощо).

  6. Демонстраційні експерименти у STEM-освіті задешево (проєкти, які можливо реалізувати не використовуючи великі кошти, за допомогою предметів домашнього побуту або дешевих приладів).

  7. Спільні проєкти від вчителів із різних країн, які зустрічалися на одному з минулих заходів, таких як: семінар, фестиваль, конференція, вебінар, і вирішили розвивати спільну ідею майбутнього проєкту.

  8. Проєкти, що стосуються навчання педагогів.

На відкритті фестивалю виступили: професор Девід Фітонбі (Великобританія); Ірина Василашко, завідувачка сектору відділу STEM-освіти ДНУ «ІМЗО», Наталя Казачкова, амбасадорка «Science on Stage», керівниця ГО «Освітній центр розвитку обдарованості юнацтва» та Ольга Доскочинська, співзасновниця ГО «Гільдія вчителів».

Журі, до складу якого входили представники Європейської асоціації «Science on stage» оцінювали роботи, які учасники презентували на очній та заочній сесіях Всеукраїнського відбору. Переможцями стали:

  • Безперстова Людмила, Гулій Юрій, проєкт «Самонапружені конструкції tensegrity» (Полтавська обл.)
  • Бутурліна Оксана у співавторстві з командою, проєкт «Майстерня STEM-LAB» (Дніпропетровська обл.)
  • Гаржа Лариса, Людмила Коваленко, проєкт «Вітамін К» (Дніпропетровська обл.)
  • Доскочинська Ольга, проєкт «STEM with Art» (Львівська обл.)
  • Лавринчук Вікторія, проєкт «3Д моделі організму людини» (м. Київ)
  • Окулова Оксана, проєкт «Перетворення відходів на STEАM ресурси» (Харківська обл.)
  • Сокіл Дмитро, проєкт «Як зберегти природу на Землі: сортування сміття» (Львівська обл.)
  • Торянік Анастасія, проєкт «Дні науки у Запоріжжі» (Запорізька  обл.)
  • Царь Тетяна, Шустова Дарина, Галета Оксана, проєкт «Узвар – український національний напій» (Черкаська обл.)

Журі також відмітило змістовність, креативність STEM-проєктів:

  • Гусєва Тетяна, Нагорнюк Інна проєкт «Новорічні прикраси» (Житомирська обл.)
  • Онопрієнко Валентина, проєкт «Виховання екологічного стилю мислення і у школярів (Київська обл.).

Усі учасники нагороджені відзнаками. Переможці та переможниці отримали запрошення на Тринадцятий Європейський фестиваль «Наука на сцені». Українські педагоги у серпні 2024 року будуть мати унікальну можливість ознайомитися з ідеями своїх європейських колег про реалізацію засад сталого розвитку в STEM-освіті, дізнатися про національні LUMA-дні, де фінськи вчителі представляють свій досвід.

Організатори бажають усім миру та нових звершень у STEM-русі.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×