Вічно живе Тарасове слово: відбувся фінальний етап ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

 

Напередодні відзначення дня народження Тараса Шевченка учні та студенти працювали над написанням творчих робіт – 6 березня 2021 року відбувся фінальний етап ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Захід об’єднав тих, хто любить Україну, хто шанує творчість відомого всьому світу геніального митця.

Начасі проведення Конкурсу надзвичайно важливе, бо він сприяє формуванню нового етичного мислення й поширенню українських цінностей. Тарас Шевченко став одним із творців української нації. Для багатьох поколінь українців поет був і залишається справжнім національним пророком, символом високих духовних можливостей української людини. Його спадщина – це «велика книга мудрості, книга любові до України». Слово Шевченка  невмируще й потужне, зрозуміле багатьом народам, а сила заповітів – живильна й невичерпна.

У фінальному етапі Конкурсу взяли участь кращі знавці української мови, серед яких були учні 5-11 класів  закладів загальної середньої освіти, учні закладів­­­­­­­­­­­­­­­­ професійної (професійно-технічної) освіти, студенти  закладів вищої освіти усіх форм власності відповідно до гуманітарного та технічного профілів навчання у кількості  339 осіб із 13 областей України та м. Київ.

Приємно відмітити, що учасники Конкурсу отримали вітальні листи від Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета та Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, у яких висловлені щирі вітання із нагоди проведення творчих змагань. Зокрема зазначено, що Шевченків світ понад часом, тому кожне нове покоління вбачає в ньому цінності своєї доби і переконується, як важливо жити Шевченківськими заповітами. Хоч цьогорічний фінальний етап проходить в умовах карантинних обмежень, творчість Шевченка допомагає перебороти труднощі, бо вона є духовним фундаментом для кожного з нас. Також участь у мовному змаганні – величезний внесок у розвиток та популяризацію української мови, краща можливість посилити голос Шевченкового слова, утвердити роль рідної мови, яка для нашого народу завжди була одним із найцінніших скарбів.

Також присутніх на святі теплими напутніми словами привітали шановані гості, які побажали конкурсантам наснаги, упевненості у власних силах, реалізації творчих задумів і перемог.

Надалі учасники отримали завдання, над яким працювали  відповідно до вимог Конкурсу, розкриваючи питання літературної спадщини Великого Кобзаря, проєкцію його творів на сьогодення.

У затишних авдиторіях вони творили сценарій для мультфільму на основі одного з віршів поета, кіносценарій про уявну зустріч Тараса Шевченка та Лесі Українки, писали  листа кримським друзям, у якому розповідали про улюблені  твори Кобзаря,  доводили, що творчість Тараса Шевченка гуманістична,  що в його поезіях  чимало зорових образів, які мають художню виразність, в есе розповідали про важливість перекладацького завдання, яке ставив перед собою Тарас Шевченко, роздумували, чи може його поезія  згуртувати людей під час пандемії коронавірусу,  розробляли концепцію просування іміджу України в світі за допомогою обраної картини українського генія, концепцію комп’ютерної програми «Тарас Шевченко ‒ мовний омбудсмен у віртуальному світі»,  віртуальний портал «Тарас Шевченко ‒ захисник України», описували своє бачення сучасної вистави за віршами поета тощо.

Для учасників закладів освіти Вінницької області змагання проведено в дистанційному форматі.

Конкурсанти  розпочали виконання завдань у вебінарній кімнаті, де перебували протягом усього часу, відведеного на виконання. Вебкамера фіксувала всі дії учасників фінального етапу Конкурсу.

Після завершення змагань творчі роботи учасників було надіслано до Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка започаткований як щорічний загальнонаціональний захід, і добре відомий сьогодні не лише в Україні, а й за її межами. Щорічно він перетворюється на великий марафон, упродовж якого юнаки і дівчата змагаються за звання кращих знавців української мови і літератури.

Це справжнє свято знань, яке об’єднує навколо української мови талановитих учнів, студентську молодь, педагогів,  батьків. Немає сумніву, що захід сприяє згуртованості суспільства навколо національної ідеї, вихованню у підростаючого покоління любові до рідної мови, зростанню авторитету України у світі.

При проведенні Конкурсу було враховано епідемічну ситуацію, пов’язану з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, чинні нормативно-правові акти й рекомендації Міністерства охорони здоров’я України та Головного санітарного лікаря України з питань протидії пандемії коронавірусу.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×