«Єдність у різноманітності»: відбувся захід, приурочений єднанню культур та мов

 

26 вересня 2020 року відбувся інформаційний діалоговий захід «Єдність у різноманітності», організований Чернівецькою філією ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» спільно з Інформаційним центром Європейського Союзу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, який було приурочено до відзначення Європейського дня мов.

Модерувала онлайн-зібрання Любов Тарангул, начальник Чернівецької філії ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Із доповіддю «Єдність у різноманітності (відзначення Європейського дня мов)» виступила Інна Дутчак, старший науковий співробітник Чернівецької філії ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», кандидат історичних наук, доцент. 

Світлана Боднарюк, науковий співробітник Чернівецької філії ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» розкрила тему «Мовна політика ЄС».

Європейський день мов щорічно відзначається 26 вересня. Це досить молоде свято, яке було засноване 6 грудня 2001 році Радою Європи за підтримки Європейського Союзу під час Європейського року мов з метою привернути увагу аудиторії до мов, якими розмовляють у Європі, популяризації мультикультурності та мовного різноманіття, заохочення вивчення мов як у школах, так і протягом усього життя людини. При цьому поняття європейських мов мається на увазі в ширшому сенсі, аніж сукупність офіційних мов країн-членів ЄС.

Збереження, розвиток та поширення знань про мови європейських країн є декларованим офіційною мовною політикою ЄС. Відтак, щороку усі європейські країни долучаються до святкування цього дня на знак підтримки та натхнення до вивчення мов максимально широкої аудиторії, оскільки це шлях до взаєморозуміння між народами та державами. 

Мовне різноманіття Європи треба не лише підтримувати, але й усіляко поглиблювати, розширюючи діапазон мов, якими люди спілкуються протягом життя, розвивати мовні навички, зміцнюючи взаєморозуміння між окремими людьми та цілими народами та відзначити тим самим важливість вивчення мов.

Мовне різноманіття – це інструмент досягнення кращого міжкультурного розуміння та ключовий елемент багатства культурної спадщини нашого континенту.

Очевидно, в Україні мовна політика має проводитися саме з огляду на перспективу євроінтеграції. Адже стати повноправним членом Об’єднаної Європи наша держава зможе за двох умов. По-перше, коли в українських громадян буде доступ до документації ЄС та інформації про ЄС. Тому, як і в Європейському Союзі, в нашій державі має реалізовуватися відповідна політика у сфері перекладів. Уже давно назріла потреба у створенні потужного центру перекладів європейської документації. По-друге, має реалізовуватися ідентична європейській політика навчання іноземних мов, оскільки важко уявити себе членом спільноти, з якою не можеш розмовляти однією мовою. Інтеграції України у Європейський Союз сприятимуть шляхи реалізації мовної політики ЄС.

Всі ці болючі питання сьогодення і було розглянуто на заході «Єдність у різноманітності».

 

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×