Двомовне (білінгвальне)  навчання: досвід країн – членів Ради Європи та України

 

Днями у Києві  відбувся міжнародний семінар «Шкільні практики двомовного (білінгвального) навчання: європейський досвід, інформаційна та навчальна-методична підтримка».

Організаторами заходу виступили: Міністерство освіти і науки України за підтримки Ради Європи в рамках реалізації проєкту «Захист прав національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні».

До участі в семінарі були запрошені експерти Ради Європи зі Швейцарії і Великобританії, представники ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», вчителі класів з навчанням мовами національних меншин закладів загальної середньої освіти, методисти обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, представники видавництв, керівники громадських організацій національних меншин України.

Привітали учасників заходу – Юрій Кононенко, начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України та Оксана Овчарук, представник  Офісу Ради Європи в Україні.

З презентацією «Стан нової української освітньої реформи та поточні реформи освіти мовами національних меншин» виступила головний спеціаліст Міністерства освіти і науки  України  Світлана Харченко.

Експерти Ради Європи Клодін Брохі та Федеріка Пріна презентували інформаційно-аналітичні матеріали щодо двомовної освіти в контексті рекомендацій Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та розроблення політик двомовної освіти.

Радник з гендерних питань Офісу Ради Європи в Україні Катья Тілікайнен приділила увагу висвітленню питань гендерної рівності в освіті.

Протягом двох днів на семінарі обговорювались актуальні питання  організації двомовного навчання, кращі практики білінгвальної освіти в державах – членах Ради Європи,  підготовка вчителів, навчально-методичне забезпечення двомовної освіти.

Результативною була практична робота учасників заходу в групах з проєктування Матриці впровадження двомовної освіти в закладах загальної середньої освіти України в короткостроковій та далекостроковій перспективах.

 У роботі міжнародного семінару взяли участь заступник директора ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Олена Дубовик і завідувач сектору наукового та навчально-методичного забезпечення  вивчення мов національних меншин Тетяна Пилипенко.

Для учасників міжнародного семінару ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» було організовано виставку-презентацію нових підручників для 1-2 та 10-11 класів з навчанням мовами національних меншин закладів загальної середньої освіти України.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×