Українські STEM-учителі взяли участь у Міжнародному фестивалі «Наука на сцені – 2024»

Українська делегація STEM-учителів взяла участь у Тринадцятому Міжнародному фестивалі «Наука на сцені – 2024» (Science on Stage), який об’єднав понад 500 учителів з 38 країн світу у місті Турку (Фінляндія). Провідною темою цьогорічного фестивалю було пошук шляхів реалізації цілей сталого розвитку під гаслом «від вчителів до вчителів» (From teachers to teachers).

Нашу країну представляли вчителі – ентузіасти STEM-освіти, які творчо працюють у надзвичайно складних умовах війни:

  • Вікторія Лавринчук (м. Київ), STEM-проєкт «Моделювання на уроках біології»;
  • Ольга Доскочинська (м. Львів), STEM-проєкт про використання мікроконтролерів у навчанні;
  • Дмитро Сокіл (м. Львів), STEM-проєкт про сортування сміття;
  • Тетяна Гусєва та Інна Нагорнюк (м. Житомир), STEM-проєкт про виготовлення ялинкових прикрас;
  • Оксана Бутурліна, Тетяна Мізиченко (м. Дніпро), «Майстерня STEM-LAB НУШ»;
  • Оксана Артємієва, Людмила Коваленко (м. Дніпро), STEM-проєкт «Вітамінка»;
  • Людмила Безперстова та Юрій Гулій з (м. Горішні Плавні), STEM-проєкт «Тенсергриті»;
  • Тетяна Цар, Оксана Галета, Дарина Шустова, Віра Кисилічина (м. Сміла), STEM-проєкт «Український національний напій УЗВАР»;
  • Анастасія Торянік (м. Запоріжжя), STEM-проєкт «Адвент календар на уроках біології».

Учасники фестивалю презентували свої проєкти, матеріали та експерименти на стендах виставки, під час семінарів, майстер-класів, соціальних заходів.

Для наших учителів це був неймовірний досвід та можливість поділитися своїми наробками, а також побудувати плани та проєкти співробітництва з освітніми закладами Європи.

Ось декілька вражень учасників фестивалю, що передають творчу атмосферу та настрій заходу.

Тетяна Гусєва та Інна Нагорнюк: «Для нас фестиваль у Турку, це, перш за все, неймовірна можливість представити Україну та наш проєкт і поділитися своїми ідеями з іншими вчителями. По-друге, знайти нових друзів, які готові співпрацювати та просувати STEM-освіту».

Людмила Безперстова та Юрій Гулій: «Чудова організація, атмосфера доброзичливості, знайомство з європейськими колегами, обмін досвідом, найкращі емоції від спілкування. Всі були об’єднані спільною справою, тому різномовність  не була бар’єром у спілкуванні».

Оксана Галета, Дарія Шустова, Віра Кисилічина: «Ми радіємо, що змогли долучитися до цієї грандіозної події, представити свій проєкт, познайомитися з інноваційними підходами впровадження STEM-навчання. Ми зустріли багато талановитих учителів зі схожими думками та цілями в майбутніх наукових розробках».

Директорка освітнього центру розвитку обдарованості юнацтва, національна представниця Європейської спільноти вчителів STEM-освіти «Science on Stage» Наталія Кaзачкова зазначила: «Учителі, які представляли на фестивалі  Україну мають стати провідниками нових ідей з розвитку STEM-освіти в нашій державі, зокрема у Новій Українській Школі.

Довідково:

Європейська STEM-спільнота існує з 2000 року та є найбільшою спільнотою вчителів STEM-освіти у Європі. Перший Фестиваль Science on Stage відбувся у 2005 році в Женеві. Україна є членом спільноти з 2015 року та провела три відбіркових фестивалі на національному рівні: два перших було організовано у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна, третій – у Lviv Open Lab.

ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» здійснює методичний супровід Всеукраїнського STEM-фестивалю «Наука на сцені». Найближчим часом буде проведено заходи для ознайомлення освітян з матеріалами фестивалю та проєктами нашої  команди.

 

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×