Фінальний етап XII Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

 

5 лютого у всіх обласних центрах і місті Києві відбувся фінальний етап ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, в якому взяли участь 635 учнів закладів загальної середньої освіти, закладів професійної освіти,  студентів закладів вищої освіти, курсантів закладів вищої освіти Збройних Сил України.

Проведення конкурсу надзвичайно важливе, адже він дає можливість вкотре звернутися до художнього спадку Кобзаря, отримати урок моральності та духовного зміцнення. Цей конкурс засвідчує, що творчість Тараса Шевченка і в ХХІ столітті спонукає молодь замислитися над сенсом життя, усвідомити, що Великий Кобзар для багатьох поколінь українців був і залишається символом високих духовних можливостей і нового етичного мислення.

Конкурсантів та конкурсанток фінального етапу привітав Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет: «Сьогодні учасники фінального етапу будуть розвивати слово й думку через сучасне розуміння Шевченкових творів, осягати буття й генерувати ідеї».

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у своєму привітанні зазначив, що «цьогорічні завдання спонукатимуть до глибинних розмислів, які утверджуватимуть сучасну молодь у важливості Шевченкового слова, що є вмістилищем понадчасових духовних та естетичних цінностей».

Також присутніх на святі теплими напутніми словами привітали гості: письменники, громадські діячі, очільники обласних адміністрацій, керівники обласних органів управління освітою, обласних інститутів післядипломної освіти, які побажали конкурсантам наснаги, упевненості у власних силах, реалізації творчих задумів і перемог.

Перебіг Конкурсу висвітлювався місцевими ЗМІ.

Переможців попереднього етапу Конкурсу було нагороджено дипломами обласних державних адміністрацій.

 

У затишних авдиторіях учасники створювали концепцію відео для власного ТікТок каналу, яке б привернуло увагу однолітків до творчості Тараса Шевченка, та музичний кліп до пісні на слова Тараса Шевченка; готували проєкт квесту для старшокласників і старшокласниць, який би стосувався знакових місць, пов’язаних із життям і творчістю Тараса Шевченка, та виступ на міжнародному безпековому саміті в Нью-Йорку зі зверненням до політичних лідерів світу, дипломатів, міжнародних експертів із питань безпеки та інших громадських діячів з метою захисту України від агресора; створювали короткий сценарій моновистави на основі життєвого шляху Т. Шевченка або ж його окремих віршів, готували короткий опис (концепцію) програми «Сучасний бренд України» та промову перед військовими за темою «І на оновленій землі. Врага не буде…»; виступали в ролі укладачів-редакторів «Шевченківської енциклопедії» ХХІ століття, готували проєкт книжки коміксів про життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка.

Сумська область

Після завершення змагань творчі роботи учасників було надіслано до Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

При проведенні Конкурсу було враховано епідемічну ситуацію, пов’язану з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, чинні нормативно-правові акти й рекомендації Міністерства охорони здоров’я України та Головного санітарного лікаря України з питань протидії пандемії коронавірусу.

Нехай переможуть ті, хто впродовж багатьох років відкривають для себе творчість Тараса Шевченка як скарбницю мудрості й джерело духу!

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×