Вибір для дитини, безпека на уроках, гендерність та доступність: презентовано модельну програму з фізичної культури для 5-6 класів, яку цьогоріч розпочнуть пілотувати і апробовувати у 5-х експериментальних класах НУШ

 

Під час круглого столу «Новій українській школі – нова фізична культура», який відбувся 30 липня 2021 року у співпраці Міністерства освіти і науки України та проєкту Олександра Педана з розвитку спорту серед школярів «JuniorZ», мова йшла про модельну програму з фізичної культури для 5-х класів, яку запровадять з 2022 року в закладах загальної середньої освіти, а з 2023 року — у 6-х класах. Пілотування цього стандарту почнеться восени в 5-х класах.

 

Основне завдання програми – здійснювати не спортивну підготовку учнів, а розвивати їхні фізичні якості. Програма містить понад 30 варіативних модулів – з них учні за погодженням із вчителем зможуть обирати ті, які вивчатимуть. Самі варіативні модулі змінюватимуться кожну чверть або триместр. Модельна програма також передбачає обов’язкові 3 години фізичної активності на тиждень. Ця кількість годин не залежить від типу закладу освіти. Програма передбачає формувальне оцінювання.

Заступник Міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький зазначив: «Цей круглий стіл виокремлює важливе питання для розбудови Нової української школи, перетворення закладів загальної середньої освіти на простір здоров’я, де діти не втрачають здоров’я, сидячи за партами і ведучи малорухливий спосіб життя, а навпаки – зміцнюють імунітет, гармонійно розвиваються, демонструють високий рівень рухової активності, фізично готуються до захисту своєї країни».

«Ми хочемо змінити і уроки фізичної культури, і підходи вчителів фізичної культури», — зазначила Галина Коломоєць, начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

«Якщо в дитини немає сил і міцного здоров’я, ніяка математика їй в житті не допоможе. Є сумна статистика: тільки 5% школярів випускаються зі школи без проблем зі здоров’ям — від сколіозу до проблем із зором. Отже, рухова активність має стояти на першому місці в школах. Для цього треба зробити уроки фізичної культури цікавими для дітей», – сказав Олександр Педан, лідер руху JuniorZ.

Учасники заходу також торкнулися питання підготовки вчителів фізкультури та розглянули нову модель фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи шкіл.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×