Відбувся фінальний етап XIII Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

4 лютого 2023 року в усіх обласних центрах і місті Києві відбувся фінальний етап ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, який дає можливість молодому поколінню вкотре звернутися до поетичного спадку Великого Кобзаря, продемонструвати високий рівень своєї творчості.

Фіналістами конкурсу стали  676 учнів закладів загальної середньої,  професійної освіти,  студентів закладів вищої освіти, курсантів закладів вищої освіти Збройних Сил України.

Конкурс, який відбувався у 346 день війни, засвідчив, що творчість Тараса Шевченка і в ХХІ столітті спонукає молодь замислитися над сенсом життя, усвідомити, що Великий Кобзар для багатьох поколінь українців  був і залишається символом високих духовних можливостей і нового етичного мислення.

Відкриття конкурсу  співпало з оголошенням масштабної повітряної тривоги, то ж Гімн України у виконанні конкурсантів звучав в укриттях.

Конкурсантів та конкурсанток у відео зверненні привітав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь,  який зазначив важливість мовно-літературних змагань у розвитку і функціонуванні державної мови, подякував учасникам конкурсу та їхнім наставникам за гідне ставлення до української мови, закликав захищати Україну своїми знаннями.

Також учасників  теплими напутніми словами вітали керівники обласних органів управління освітою, обласних інститутів післядипломної освіти, письменники, громадські діячі, які побажали конкурсантам наснаги, упевненості у власних силах, реалізації творчих задумів і перемог.

Конкурсанти виконували творчі завдання відповідно до своєї вікової категорії.

Наймолодші учасники, учні 5-х класів,  сповнені оптимізму і віри в перемогу над ворогом, писали вірші до української абетки, у яких відображали реалії воєнного часу та згадували твори Тараса Шевченка, а шестикласники ділилися сокровенним: як вперше відкрили для себе Кобзаря і чи змінилося їх ставлення до його творчості.

Учні 9-х класів писали дописи до молодіжного блогу за темою «Доброго вечора, я з України»,  учні професійно-технічних закладів освіти у вільному есе викладали свої міркування щодо особливої актуальності творів Шевченка, коли ворог «руйнує» і «катує», але за нас «правда», за нас «слава і воля святая».

Десятикласники писали листи на фронт, у яких радили воїнам твори, що мають особливо гостре звучання, містять сенси, неообхідні для зміцнення духу й свідомості.

Після завершення змагань творчі роботи учасників були надіслані до Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Нехай переможуть ті, хто впродовж багатьох років відкриває для себе творчість Тараса Шевченка як скарбницю мудрості й джерело духу!

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×