Поринули в традиції: у Чернівцях в рамках обласного фестивалю відбулася виставка-конкурс декоративної творчості “Народна іграшка або гра”

 

З метою відродження, збереження народних традицій, звичаїв декоративно-ужиткового мистецтва народів, які проживають на теренах Чернівецької області, 26 лютого 2020 року на базі КЗ «Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» проведено обласну виставку-конкурс декоративної творчості на тему «Народна іграшка або гра».

Конкурс проходив у формі фестивалю, під час якого учасники презентували виготовлені власноруч зразки робіт в автентичному виконанні та реквізити для цікавих ігор, власні дослідницькі матеріали, зібрані в результаті виконаної пошуково-дослідницької роботи, у ході якої вивчали історію іграшок та забав, поширених у Чернівецькій області, їхнє призначення, регіональні традиції і особливості. Якщо представлялася гра, то необхідно було ще виготовити приладдя для неї та прописати правила гри. Презентації були проведені у театралізованій формі.

 

Журі, у складі якого працювала старший науковий співробітник Чернівецької філії ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»  Інна Дутчак, оцінювало загальний вигляд виробів, відповідність призначення, характерні особливості, презентацію і дослідницьку роботу.

Участь у конкурсі взяли 60 учнів (вихованців) загальноосвітніх та позашкільних закладів освіти: Глибоцького РБДТ, Путильського РДЮТ, Чорногузівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Вижницької ОТГ, КПНЗ «Заставнівський МЦЕЕТДЮ», Кельменецького РДЮЦ, Заставнівського РБДЮТ, Кіцманської ОТГ, Новоселицького БДТ, Новодністровського БДТ, Сторожинецького ЦДЮТ, Сокирянського РЦТДЮ, Хотинського БДУМ, КПНЗ «Центр позашкілля Сокирянської МР», Чернівецького міського палацу дітей та юнацтва, БТДЮ м. Чернівці, Чернівецьких ЗЗСО №8 та ЗОШ №27.

Переможцями фестивалю стали:

– у номінації «Народна гра» – колектив Будинку творчості дітей та юнацтва м. Чернівці (керівники – А.Негрич, Т. Мак);

у номінації «Народна іграшка» – колективи: Путильського районного центру дитячої та юнацької творчості на базі Путильської ЗОШ (керівники – І. Майєр, Т. Сливчук, Н. Хромей); Кіцманської гімназії Кіцманської ОТГ (керівники – І. Андрюк, О. Рихло); Сокирянського районного центру творчості дітей та юнацтва (керівник – М. Сварчевська); Сторожинецького Центру дитячої та юнацької творчості (керівник – О. Васелович).

Марія Шах, викладач образотворчого мистецтва педагогічного коледжу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, провела майстер-клас з малювання квітів у нетрадиційних техніках для учасників фестивалю.

Виставку-конкурс декоративної творчості на тему «Народна іграшка або гра» проведено задля розширення знань дітей про буковинську народну іграшку, традиційні ігри та розваги, які були популярними серед населення Чернівецької області; виховання любові до рідного краю, місцевих народних традицій і звичаїв; розвитку здатності осмислити їхню роль і значення у житті людини, а також фантазії та творчого мислення.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×