Всеукраїнський конкурс «Запроси фізику до себе…» визначив найкращих із кращих

28 лютого 2024 року у м. Львів відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу «Запроси фізику до себе…»

Чому важливо проводити та підтримувати такі конкурси та молодь, що прагне до наукової освіти? Достатньо подивитися навколо і ми розуміємо, що саме завдяки відкриттям у галузі електрики життя стало легшим та комфортнішим, послуговуючись численними електроприладами, фізичні дослідження призвели до відкриття радіозв’язку, винайдення мобільних телефонів, розвитку інформаційно-комунікаційних технологій. Знання законів небесної механіки дозволяє запускати із Землі автоматичні міжпланетні станції, які успішно досягають інших планет, долаючи мільйони кілометрів і точно потрапляють до наміченої цілі.

«Ви обрали правильний шлях, вивчаючи фізику, – звернувся до учасників конкурсу директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска, – бо фізика – це не тільки наука, це ще й система мислення. Тому ваше системне мислення і фізика допоможуть вам давати собі раду в житті у будь-якій професії».

З вітальним словом виступили Оксана Лозова, начальниця відділу STEM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», яка акцентувала на тому, що надзвичайно важливо привертати увагу молоді до дослідницької та винахідницької діяльності, розвивати креативне мислення, а також мотивувати молодь до створення STEM-проєктів та Павло Хобзей, директор КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», який зазначив, що сьогодні фізика має надзвичайно високий авторитет серед інших наук, вона здебільшого зумовлює рівень розвитку і науково-технічного прогресу економіки та наближає нас до перемоги.

У фіналі конкурсу 26 команд з різних областей України представили створені власноруч STEM-проєкти – моделі або прилади, виготовлені з підручних матеріалів, для наочної демонстрації фізичного явища чи фізичного закону на уроках фізики у 8-му та 9-му класах. Після демонстрації приладів створених власноруч, команди змагались у захоплюючому квесті «Світ фізики», де проявили знання у залюблену фізику, здатність нестандартно мислити.

Голова журі Зоряна Максимович звернулась до команд-учасниць конкурсу зі словами: «Хочемо подякувати вам за те, що ви представили такі цікаві креативні ідеї, що ви поділилися ними з нами, своїми колегами» та оголосила результати.

За результатами конкурсу перше місце здобули три команди:

  • Комунальний заклад загальної середньої освіти «Ліцей №11 Хмельницької міської ради» (вчитель – Жуковська Альона Василівна);

  • Навчально-виховний комплекс «Інженерно-економічна школа – Львівський економічний ліцей» (вчитель – Сава Ірина Стефанівна);

  • Львівська українська гуманітарна гімназія імені Олени Степанів з поглибленим вивченням англійської мови (вчитель – Нашкерський Анатолій Володимирович).

Команди-переможці були нагороджені Дипломами І-ІІІ ступенів, а інші – Дипломами учасника; всі вчителі-координатори команд – Подяками департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації. Також команди отримали пам’ятні подарунки від департаменту освіти і науки, від БО «Благодійний фонд сім’ї Доскіч» та незабутні враження від екскурсії Львовом.

Вітаємо всіх переможців та учасників конкурсу «Запроси фізику до себе…» та їхніх натхненників-вчителів!

Конкурс відбувся за сприяння та підтримки департаменту освіти і науки Львівської ОВАКЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти»фізичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»  та був підготовлений творчою групою вчителів фізики Львівщини, координаторами якої є викладач кафедри природничо-математичної освіти ЛОІППО, вчитель фізики й астрономії ліцею №38 ЛМР Зоряна Максимович та кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики твердого тіла ЛНУ ім. І. Франка, Олег Бовгира.

Джерело – сайт Департаменту освіти і науки ЛОДА

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×