Розвиток цифрового освітнього середовища закладів загальної середньої освіти обговорили на всеукраїнській онлайн-конференції

 

24 листопада 2023 року в рамках проведення експерименту на всеукраїнському рівні за темою «Впровадження сучасних інформаційних технологій («Єдина школа») в освітню управлінську діяльність» (наказ МОН від 13 березня 2019 року № 341), відбулась Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Розвиток цифрового освітнього середовища закладів загальної середньої освіти. Застосування штучного інтелекту в освіті».

Для участі в конференції зареєструвалося 4 857 осіб з різних регіонів України, серед яких були керівники і вчителі закладів освіти, представники органів управління у сфері освіти, представники наукової спільноти та інші особи, зацікавлені у впровадженні освітніх цифрових технологій.

Мета конференції: обговорення актуальних питань розвитку цифрового освітнього середовища закладів загальної середньої освіти, висвітлення досвіду та технологічних рішень цифровізації освітніх процесів, що вже довели свою ефективність під час запровадження військового стану в Україні, а також надають дієву підтримку в організації освітнього процесу.

Відповідно до програми конференції озвучувались різноманітні питання, які стосуються впровадження цифрових технологій в освітній процес. Так, Тетяна Вакуленко, директорка Українського центру оцінювання якості освіти ознайомила учасників конференції з особливостями проведення національного мультимедійного тесту 2023-2024 року, звернувши увагу на магістерські вступні випробування, моніторингові дослідження якості освіти, сертифікацію вчителів та презентуючи національний звіт за результатами PISA-2022.

Андрій Гриценко, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри історії, правознавства та методики навчання Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, висвітлив у своїй доповіді практичні аспекти використання нейронних мереж в освітній діяльності та зосередив увагу на особливостях розробки тестів у середовищі «Єдиної школи».

Наталія Зима, вчитель хімії Технологічного багатопрофільного ліцею з загальноосвітніми класами м. Хмельницького імені Артема Мазура, найкращий вчитель хімії Global Teacher Prize 2020, переможець обласного етапу Конкурсу вчитель року 2015, 2020 років ознайомила учасників конференції з алгоритмами та інструментами цифровізації освіти.

Марина Лютинська, сертифікований тренер MIE Trainer у Microsoft, заступниця директора з освітньої діяльності дистанційного ліцею «Меридіан» міста Києва, менеджерка ТОВ «ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ» та Андрій Озарчук, науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України, сертифікований тренер НУШ, вчитель інформатики та географії, провели майстер-класи використання інструментів ШІ і поділилися досвідом формування цифрового освітнього контенту під ключ.

Андрій Мельник, фахівець з навчання системи «Єдина Школа», ознайомив учасників конференції з особливостями застосування тестувань в системі «Єдина Школа», розкрив різні варіанти створення тестів, наприклад, для гуманітаріїв розкрив технологію створення тесту на тему «Творчість Ліни Костенко».

Під час панельної  дискусії обговорювалось питання безпаперового ведення шкільних журналів. Учасники конференції мали можливість висловити свої думки і поставити запитання, зазначивши свої очікування та реалії.

З доповідями виступили: Роман Перунов, директор Рогачинського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Нараївської сільської ради, та Світлана Дячок, директор ліцею № 1 м. Хоростків Хоростківської міської ради Тернопільської області.

Результатом проведення всеукраїнської конференції є рекомендації для всіх учасників заходу щодо розвитку цифрової компетентності педагога в інформаційно-освітньому середовищі закладу загальної середньої освіти, застосування штучного інтелекту в освіті, використанні продуктів інформаційно-комунікаційної автоматизованої системи «Єдина школа» в освітньому процесі, участі у різних проєктах, вебінарах, конференціях, які проводяться в рамках проведення експерименту на всеукраїнському рівні за темою «Впровадження сучасних інформаційних технологій («Єдина школа») в освітню управлінську діяльність».

Експериментальне впровадження системи «Єдина школа» вказує на позитивні результати в неперервному підвищенні та розвитку цифрових компетентностей педагогів, впровадженні інформаційних технологій в управлінську діяльність закладів освіти. В основу її розробки закладено принципи доступності, зрозумілості, особистісної спрямованості, формування мотивації та зацікавленості, зручного користування. Активне використання цифрових технологій  суб’єктами освітнього процесу позитивно позначається на його ефективності й сприяє формуванню професійних компетентностей педагогів, розвитку цифрового освітнього середовища закладів загальної середньої освіти та управлінської діяльності в закладах освіти.

Організаторами конференції є: Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Український центр оцінювання якості освіти, ТОВ «ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ», Дніпровський регіональний центр оцінювання якості освіти.

Довідково. Матеріали Всеукраїнської онлайн-конференції «Розвиток цифрового освітнього середовища закладів загальної середньої освіти. Застосування штучного інтелекту в освіті» згодом будуть надані зареєстрованим учасникам заходу, а також і сертифікати про участь.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×