У Тернополі відбувся Всеукраїнський науково-практичний форум «Формування мистецького середовища в закладі загальної середньої освіти»

 

29-30 травня 2023 року відбувся Всеукраїнський науково-практичний форум «Формування мистецького середовища в закладі загальної середньої освіти» у Тернопільському ліцеї № 21 – спеціалізованій мистецькій школі імені Ігоря Герети. Захід був організований в рамках проведення експерименту всеукраїнського рівня за вищезгаданою темою та зібрав більше ніж 50 учасників з усієї України: керівників, заступників керівників закладів загальної середньої та мистецької освіти, викладачів мистецьких дисциплін, методистів, консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників та науковців.

Організаційно-методичне забезпечення форуму здійснювали Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти, управління освіти і науки Тернопільської міської ради, Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу.

Відкриття форуму відбулося 29 травня, на якому із вітальним словом до присутніх звернулася начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк, яка висловила переконання, що інноваційні зміни в діяльності закладу стали рушійною силою його розвитку та зростання. Кандидат історичних наук, доцент, директор Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Олександр Петровський у виступі ознайомив учасників форуму із основними напрямами науково-методичного супроводу експериментальної діяльності ліцею та наголосив на важливості формування мистецького середовища для розвитку творчої особистості. Директорка Тернопільського ліцею № 21-спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Герети Марія Гудима  привітала учасників форуму та побажала творчої  та  пізнавальної співпраці.

Модератором панельної дискусії «Мистецьке середовище як простір для творчості та розвитку особистості» був кандидат географічних наук, доцент, заступник директора з науково-методичної роботи та міжнародного співробітництва Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Ігор Вітенко.

Панельну дискусію відкрила Світлана Кириленко, кандидат педагогічних наук, доктор філософії, начальник відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України, яка ознайомила присутніх із інноваційними практиками, які є актуальними для застосування в освітньому середовищі закладу загальної середньої освіти.

Кандидат педагогічних наук доктор філософії, завідувачка сектору експериментальної педагогіки відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Ольга Кіян у виступі наголосила на важливості партнерської взаємодії школи та громади та відзначила, що співпраця повинна виходити на  якісно новий рівень, який відповідає вимогам сьогодення.

Анатолій Вихрущ, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, заслужений працівник освіти України, поділився досвідом та визначив шляхи реалізації створення мистецького середовища в закладі загальної середньої освіти.

Богдан Водяний, завідувач кафедрою музикознавства та методики музичного мистецтва ТНПУ імені Володимира Гнатюка, кандидат мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України, розповів учасникам форуму про  значення мистецького середовища у формуванні творчої особистості.

Ігор Вітенко, кандидат географічних наук, доцент, заступник директора з науково-методичної роботи та міжнародного співробітництва Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти, виступив на тему «Організація освітнього процесу та розвиток творчих здібностей учнів».

Ганна Матвєєва, кандидат педагогічних наук, голова ГО «Всеукраїнська асоціація Авторська школа в Україні», директор Миколаївського ліцею «Академія дитячої творчості», Заслужений працівник освіти України розповіла про відродження авторських шкіл в Україні.

Завершився перший день роботи науково-практичного форуму творчим звітом мистецьких колективів ліцею «Культура вільних» в Тернопільському академічному обласному драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка.

30 травня учасники форуму розпочали роботу в приміщенні мистецького корпусу Тернопільського ліцею № 21 – спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Герети  «Практичні аспекти формування мистецького середовища в закладі загальної середньої освіти».

Модератором заходу була директорка Тернопільського ліцею № 21 – спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Герети Марія Гудима. Пані Марія розповіла присутнім про  структурні підрозділи та особливості  створення простору для розвитку особистості у ліцеї.

Голова Громадської організації “Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо» Ольга Гордієнко ознайомила присутніх з громадськими  проєктами, які успішно втілюються в ліцеї.

Практичний психолог-методист Тернопільського ліцею № 21 – спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря  Герети, психолог Дитячої точки Спільно від ЮНІСЕФ у м. Тернопіль, тренер проєкту психологічної підтримки «Поруч» Наталія Космина розповіла про соціально-психологічний супровід створення комфортного освітнього середовища в закладі освіти. Пані Наталія також презентувала учасникам форуму  авторські розвивальні програми: «Сходинки успіху» та «Зцілююче мистецтво».

Заступник директора з НВР Тернопільського ліцею 21 – спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Герети Наталія Секелик доповіла про організацію освітнього процесу в умовах експерименту. Вчителі ліцею Наталія Писуляк і Оксана Рудницька на прикладах фрагментів проведених уроків показали, як здійснюється формування і розвиток творчої особистості шляхом міжпредметної інтеграції на уроках словесності.

Учителі ліцею успішно презентували авторські програми: Руслана Яшкін, вчитель української мови та літератури, поділилась концепцією інтегрованого курсу  «Літературно-мистецьке Тернопілля» в контексті формування інноваційного освітнього середовища ліцею та Ольга Гулько розповіла про зміст навчальної програми курсу за вибором «Історія культури та мистецтва». Юрій Петрик продемонстрував роботи учнів у рамках навчального проєкту «Історія в коміксах».

Анастасія Попович, заступник директора з навчально-виховної роботи мистецьких дисциплін Тернопільського ліцею 21 – спеціалізованої мистецької школи  ім. Ігоря Герети розповіла, яким чином здійснюється мистецька освіта в закладі, після чого вчителі мистецьких дисциплін презентували авторські  навчальні програми.

Пізнавальними та цікавими були виступи учасників форуму Тетяни Заїчко, директора Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька» за  темою «Професійна мистецька та загальна освіта. Точки дотику» та Анжеліки Мельник, директора Херсонського Таврійського ліцею Херсонської міської ради, яка поділилась досвідом організації освітнього процесу в Херсонському Таврійському ліцеї в умовах окупації.

Надзвичайно сподобались усім присутнім на форумі мистецькі майстер-класи: майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки «Доленька» від Тетяни Миронюк, майстрині з виготовлення ляльок-мотанок, асистента вчителя Тернопільського ліцею №21 – спеціалізованої мистецької школи ім. І. Герети та майстер-клас із живопису «Повітряні кульбаби», який провела Наталія Журавель, вчитель образотворчого мистецтва вищої категорії, вчитель-методист Тернопільського ліцею №21 – спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Герети.

Завершився науково-практичний форум круглим столом, на якому учасники обмінювались досвідом, підбивали підсумки та висловлювали пропозиції. Ганна Матвєєва, директор Миколаївського ліцею «Академія дитячої творчості», зазначила, що такі освітянські форуми необхідні для обговорення проблем мистецької освіти, обміну досвідом та цікавими ідеями, що сприяє популяризації мистецтва, підвищенню якості підготовки здобувачів освіти. Директор Тернопільського ліцею № 21 – спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Герети  та модератор круглого столу Марія Гудима подякувала всім учасникам форуму за активну участь у заході та висловила сподівання на майбутню співпрацю.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×