Онлайн-зустріч: міжкультурний діалог та обмін успішним досвідом у контексті Х етапу Міжнародного українсько-румунського освітнього проєкту «Міжкультурна освіта – повага до народних та культурних традицій»

 

У контексті Х етапу Міжнародного українсько-румунського освітнього проєкту «Міжкультурна освіта – повага до народних та культурних традицій» 16 червня 2021 року відбулася онлайн-зустріч, у якій взяла участь Любов Тарангул, начальник Чернівецької філії ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

 

З вітальним словом до учасників зібрання звернулися: Ірина Ісопенко, заступник голови Чернівецької ОДА; супрефект повіту Прахова Фелікс Булярке; Генеральний консул Румунії в Чернівцях Ірина-Лоредана Стенкулеску; Генеральний інспектор Шкільного інспекторату повіту Прахова Ілона-Корнелія Різя та директор Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Людвига Цуркан.

Міжнародний освітній проєкт «Міжкультурна освіта – повага до народних та культурних традицій» ініційований у 2018 році.

Координатори – Єужен Ніце, викладач Національного коледжу імені Іона Лука Каражіалє м. Плоєшті; Ольга Остафій, методист КУ «Навчально-методичний центр якості освіти та координації господарської діяльності навчальних закладів області» та Іван Ігнат, директор Чернівецької гімназії № 6 імені Олександра Доброго.

В рамках проєкту підписано угоди про співробітництво між Департаментом освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації та Шкільним інспекторатом повіту Прахова (01.03.2019, м. Плоєшті); між Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області та Будинком педагогічних працівників повіту Прахова (29.06.2018, м. Плоєшті), а також партнерські угоди між 12-ма школами Чернівецької області та 12-ма школами повіту Прахова.

На сьогодні проведено дев’ять етапів проєкту, з них 4 – з виїздом у повіт Прахова, 5 – на території Чернівецької області, зокрема: засідання українсько-румунсько-молдовського круглого столу на тему «Сучасна освіта: реалії та виклики ХХІ століття» 16 листопада 2018 року у м. Чернівці; спільні курси підвищення кваліфікації вчителів початкових класів закладів освіти Чернівецької області та повіту Прахова, які беруть участь у проєкті за темою навчального курсу «Нові освітні технології та проблематика сучасного світу», «Професійне становлення вчителя початкових класів» 29-31 жовтня 2018 року; міжнародний румунсько-українсько-молдовський освітній форум «Можливості випускника закладу доуніверситетської освіти у виборі навчання в престижному ВНЗ своєї країни, Європи та світу» 01 травня 2019 року у м. Плоєшті; обмін досвідом «Кращі практики дошкільної освіти в Румунії та Україні»  02-03 травня 2019 року по Чернівецькій області; учнівські творчі табори і конкурси з математики «Математика – мова Всесвіту» та поезії «Дружба і співробітництво в галузі якісної освіти»  під час літніх канікул 04-10 серпня 2019 року у с. Бояни та під час осінніх канікул 29 жовтня – 01 листопада 2019 року у м. Плоєшті; участь в урочистостях, присвячених 155-й річниці з дня заснування Національного Коледжу ім. Іона Лука Каражіалє 16-18 листопада 2019 року у м. Плоєшті тощо.

У ході зустрічі запропоновано нові орієнтири двостороннього співробітництва, проведено переговори щодо оновлення Угоди про партнерство між Департаментом освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації та Шкільним Інспекторатом повіту Прахова, обговорено подальші кроки розвитку існуючих партенеріатів, розширення кола учасників проєкту за рахунок долучення шкіл м. Мегуреле повіту Прахова та с. Горбово Острицької ТГ, відбувся обмін технологіями організації дистанційного навчання.

Також представлено досвід організації освітнього процесу викладання/навчання під час карантинних обмежень у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції трьох закладів, що є учасниками партнерства: Національного коледжу імені Іона Лука Каражіале м. Плоєшті, Чернівецької гімназії № 6 імені Олександра Доброго та гімназійної школи с. Чучуєнь Республіки Молдова.

Підсумком зустрічі стало ствердження, що координаторам проєкту, проєктним командам закладів-учасників вдається і надалі організовувати якісну співпрацю під гаслом «Сусідство і дружба. Єдність через освітню культуру» задля досягнення цільового вектору сучасної школи: формування успішного, компетентного учня та конкурентноздатного випускника школи й сприяння обміну успішним досвідом для забезпечення міжкультурного діалогу та європейської інтеграції.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×