День Соборності України у Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти

 

Щороку 22 січня у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності.

Цьогоріч ми маємо 101-у річницю Акту Злуки і, власне, соборності нашої держави.

Офіційний державний статус День соборності України отримав у 1999 році після відповідного указу президента країни.

З цієї нагоди у Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулися зустрічі освітян області з науковцями, істориками, краєзнавцями, волонтерами, громадськими діячами, представниками різних конфесій.

Також до зустрічі долучилися науковці з міста Києва, які в онлайн-зв’язку провели дискусію з таких актуальних тем сьогодення, як «Національна ідея», «Ідентичність», «Цінності», що були покладенні в основу Універсалу Директорії Української Народної Республіки та постанови Західної Української Народної Республіки в єднанні єдиної незалежної Української Народної Республіки та їх актуальність в розбудові України ХХІ сторіччя.

Саме про еволюцію цінностей єднання, Соборності, Незалежності, Суверенності України йшлося під час зустрічі з Олесем Донієм – учасником студентської революції на граніті, Кузьмою Матвіюком – політв’язнем, представниками конфесій – Отцем Анатолієм (УГКЦ), Імамом Карімом Мухаммедовим, представницею ХЕСЕД БЕШТУ Галиною Скрипник, кандидатом історичних наук Віктором Адамським, істориком-дослідником, видавцем Валерієм Куфльовським, директоркою музею історії м. Хмельницький, депутаткою облради Галиною Барабаш, учасником АТО Віктором Данилевським, волонтером, бардом, педагогом Ігорем Білим, волонтеркою Тетяною Юзепчук, науковим співробітником обласного краєзнавчого музею Даниловою Катериною, волонтером Петром Ганусяком. Учасники зустрічі обговорили знаковість та важливість викликів, що постали в сьогоденні і виступають поступальними діями в творенні модерної України, в яких важливу роль мають відіграти освіта й освіченість Нації .

Акт Злуки свого часу був прагненням до об’єднанням українських земель в одній державі, але минуло сто років і він залишився символічним святом – Днем Соборності України. України, котра у будь-який час та у будь-яких реаліях залишається волелюбною та непохитною.

 

 

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×