Оприлюднено результати роботи комісії: позиція Міністерства освіти і науки України – курс «Основи сім’ї» не є обов’язковим і не має відповідного грифу

 

«Основи сім’ї» для учнів 10-11 класів є курсом за вибором, не є обов’язковим і не має грифу Міністерства освіти і науки України.

Викладання даного курсу в закладах освіти є можливим лише за згоди учнів або їхніх батьків. Крім того, Закон «Про повну загальну середню освіту» забороняє залучати кошти батьків на придбання навчальних матеріалів курсів, шо є складовою освітньої програми школи.

Так, відповідно до законодавства, у 2018 році науково-методична комісія з проблем виховання дітей та учнівської молоді прийняла рішення щодо схвалення освітнього комплекту «Основи сім’ї», а в 2019 році таке схвалення призупинили.

9 квітня 2020 року комісія прийняла рішення відновити використання у закладах освіти курсу «Основи сім’ї» за умови перевидання відповідних посібників. Таким чином, посібники, схвалені у 2018 році, не можна використовувати в освітньому процесі. У перевиданих посібниках мають бути враховані зауваження експертів.

Ознайомитись з матеріалами роботи комісії можна за посиланням: https://bit.ly/35uCX7Z

З метою убезпечення закладів освіти, учнів та їхніх батьків від появи неякісних навчальних матеріалів, Міністерство освіти і науки України розробило новий порядок грифування, у тому числі схвалення навчальних матеріалів.

Наразі цей порядок уже пройшов громадське обговорення і вступить в силу до липня 2020 року. До набуття новим положенням чинності Міністерство освіти і науки України припиняє повноваження відповідних комісій, склад яких сформовано у 2011 році.

 

Інформація вебсайту Міністерства освіти і науки України

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×