Юні винахідники Львівщини – учасники Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна-2023»

Всеукраїнський фестиваль «STEM-весна-2023» продовжує підтримувати творчу молодь України. Пріоритетним напрямом фестивалю цього року є представлення власних STEM-проєктів. Виконання STEM-проєктів передбачає інтегровану дослідницьку, творчу діяльність здобувачів освіти, спрямовану на опанування методів наукового пізнавання та їх практичну реалізацію, зокрема, у повсякденній діяльності.

Так, у рамках Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна-2023», учні 9-в класу Новояворівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 2 Львівської області разом із вчителем фізики Галиною Флис виготовляли перископ – оптичний прилад для спостереження за об’єктами, що знаходяться у площині, яка не збігається з горизонтальною площиною ока (подія у Facebook). 

Майструючи прилад, юні інженери-конструктори застосували на практиці знання про властивості світла. Для створення конструкції були використані такі матеріали, як пластикова труба у формі паралелепіпеда, відповідні до неї коліна, дзеркала і двосторонній скотч. Для того, щоб обробити дзеркала за відповідними розмірами, команда звернулася до одного з місцевих підприємців із виготовлення меблів.

Під час конструювання дзеркала потрібно було чітко розмістити під кутами 45 градусів. Робота була складною, вимагала точності і акуратності. Втім, мети було досягнуто – перископ готовий і можна спостерігати за предметами, розташованими нижче рівня горизонту.  Цікаво, пізнавально і захоплююче.

Вихованці ліцею № 38 Львівської міської ради також приєдналися до Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна-2023». Учителька фізики Зоряна Максимович та учителька початкових класів Ольга Кідиба провели навчання в лабораторії електрики на тему «Дії електричного струму: віртуально та реально» для юних експериментаторів-дослідників – учнів 2-А, 8-А, 9-Б класів.

Учні складали електричні кола, використовуючи PhET-симуляції, вчилися розрізняти провідники і непровідники електричного струму, спостерігали дії електричного струму – світлову, звукову та механічну; відгадували загадки, дивилися фрагменти мультфільмів і проговорювали дії електричного струму. За допомогою інструментів Мozaіk учениця 2-А класу відтворила звукову дію струму, зігравши на піаніно.

Оскільки в лабораторії є багато різних конструкторів, то кожна група складала свої електричні кола і спостерігала різні дії електричного струму. Старші експериментатори-дослідники, використовуючи конструктор  EdPro Amperia, склали електричне коло з «примхливою» лампочкою (діодом), продемонструвавши її дію, та коло із «гачком-силачем», застосувавши електромагнітну дію струму, досліджували хто сильніший.

Під час роботи у лабораторії панувала позитивна та дружня атмосфера. Переглянути подію можна на Facebook-сторінці ліцею № 38 Львівської міської ради.

Всеукраїнський фестиваль «STEM-весна-2023» продовжує об’єднувати творчу учнівську молодь. Дізнатися більше та слідкувати за подіями фестивалю можна у мережі Facebook на сторінці групи «Відділ SТЕM-освіти ІМЗО».

 

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×