Кібервійна стала основною темою дискусії на щорічній Всеукраїнській науково-практичній конференції, присвяченій проблемам управління інформаційною безпекою держави

 

30 березня 2023 року в Національній академії СБУ відбулась XIV Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми управління інформаційною безпекою держави»

Війна рф проти України ведеться не лише на полі бою, але й у кіберпросторі. Це перша у світі кібервійна – вважають українські експерти. Саме це питання стало основною темою дискусії на щорічній Всеукраїнській науково-практичній конференції, присвяченій проблемам управління інформаційною безпекою держави. Захід традиційно відбувся в Національній академії СБУ за співучасті ДНУ «Інституту модернізації змісту освіти».

До обговорення долучились: заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк, заступник Міністра оборони України Віталій Дейнега, керівник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, заступник Голови Держспецзв’язку Віктор Жора, член Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко, керівник Департаменту кіберполіції НПУ Юрій Виходець, заступник директора Інституту модернізації змісту освіти МОН (співорганізатор заходу) Юрій Сафонов, представники Генштабу ЗСУ, Київської торгово-промислової палати, НАН України, фахівці і курсанти академії та медіаспільнота (всього – понад 150 учасників).

Про результати кримінальних проваджень СБУ щодо російських кібератак і важливість притягнення до відповідальності вищого військово-політичного керівництво країни-агресора розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. Він зазначив, що у 2022 році рф втричі збільшила кількість кібератак на Україну. При чому вони переважно спрямовані на цивільну інфраструктуру, зокрема, енергетичну та логістичну, а також на державні реєстри. «Сьогодні, коли постало питання Міжнародного трибуналу щодо злочинів рф в Україні, російські кібератаки мають розглядатися як воєнний злочин. Наприклад, ті ж кібератаки на об’єкти енергетики, особливо в зимовий час. Виведення цих систем із ладу спричинює жертви і серед цивільного населення. А це – справжній воєнний злочин», – наголосив Ілля Вітюк.

За словами експертів, попри те, що українці не перший рік протидіють ворогу в кіберпросторі, у світі досі не існує уніфікованого визначення поняття кібервійни. Наслідком відсутності нормативно-правової бази є неможливість формування адекватних сил і засобів реагування на наявні загрози та притягнення винних до відповідальності за військові злочини в кіберсфері.

Під час дискусії заступник Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віталій Дейнега також наголосив на важливості законодавчого визначення поняття «кібервійни»: “Мною буде поставлено завдання щодо замовлення військовим закладам вищої освіти: Університету оборони України та Академії Служби безпеки України, щодо проведення комплексної міжвідомчої науково-дослідної роботи з дослідження кібервійни”.

Про важливість створення безпечного освітнього середовища як одного із пріоритетів держави в умовах дії правого режиму воєнного стану в Україні зазначив Юрій Сафонов. Він наголосив, що можливість створення та існування безпечного освітнього середовища безпосередньо пов’язані з існуванням захищеного інформаційного простору та опануванням учасниками освітнього процесу компетентностями «інформаційної гігієни» при роботі в інтернет мережі. Це особливо важливо в сучасних умовах, коли кібертехнології суттєво доповнили освітні технології і стали їх невід’ємною частиною.

Ректор Національної академії СБУ Андрій Черняк зазначив, що протягом останніх років заклад української спецслужби приділяє значну увагу питанням інформаційної та кібербезпеки, у тому числі підготовці кіберфахівців. «Законодавче врегулювання питання «кібервійни» допоможе сформувати єдину стратегію протидії викликам у кіберпросторі. Ми готові долучитися до такого наукового дослідження і узаконення відповідної термінології», – додав він. Завдяки цій науковій ініціативі Україна може першою в світі ввести поняття «кібервійна» та запропонувати його міжнародній спільноті для вироблення єдиної стратегії протидії викликам у кіберпросторі. До цього дослідження будуть також залучені всі національні суб’єкти забезпечення кібербезпеки, представники об’єктів критичної інфраструктури, закладів вищої освіти, наукових установ, та громадських організацій.

Під час конференції учасники також обговорили шляхи протидії інформаційним і психологічним впливам рф на українських військових та посилення захисту інформації з обмеженим доступом в умовах війни.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×