Роз’яснення щодо забезпечення закладів загальної середньої освіти Миколаївської, Одеської та Херсонської областей підручниками українською мовою

 

Днями до Міністерства освіти і науки звернувся Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь щодо відсутності в достатній кількості підручників українською мовою в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. Забезпечення підручниками державною мовою закладів освіти південних областей України також прокоментувало інтернет-видання “Українська правда”.

ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти”, який здійснює організаційні заходи щодо видання та доставки підручників, надає роз’яснення з цього питання.

У 2018-2021 роках за кошти державного бюджету здійснено додаткове та повторне видання підручників українською мовою для учнів 5, 6, 7, 8, 10 і 11 класів ЗЗСО з урахуванням переходу на навчання державною мовою. Учні цих класів стовідсотково забезпечені підручниками українською мовою, крім випадків, коли органи управління освітою саботували замовлення підручників українською мовою, сподіваючись на скасування мовної норми Закону України “Про освіту”.

Цьогоріч передбачено повторне видання підручників для 9 класу ЗЗСО, які використовувалися в навчальному процесі 5 років.

Крім того МОН надало можливість всім областям визначити потребу в підручниках для 6 класу та забезпечити її в повному обсязі за рахунок навчальної літератури, яка була видана раніше для закладів освіти Донецької області, що знаходяться на непідконтрольній Україні території. Цією можливістю скористалися 16 областей та м. Київ. У регіони надійшло 139 336 примірників українськомовних підручників для 6 класу. Миколаївська область відмовилася від наданої можливості, а Одеська область забрала підручники для 6 класу російською мовою.

Органи управління освітою, які своєчасно потурбувалися і замовили підручники українською мовою, забезпечені ними стовідсотково. Підручники відсутні лише в тих регіонах, де не виявили достатньої зацікавленості і не замовили своєчасно підручники державною мовою.

До відома: на звернення департаментів освіти і науки Миколаївської та Одеської обласних державних адміністрацій з резервного фонду Міністерства освіти і науки України на початку лютого 2022 року виділено максимально наявну кількість підручників, а саме: 4 748 примірників для 5-11 класів та 10 145 примірників для 1-11 класів ЗЗСО відповідно.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×