Повідомлення про кількісний склад учасників IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад у 2021/2022 навчальному році та можливості формування команд України на Міжнародні учнівські олімпіади 2022 р.

 

1. За звичайних умов, відповідно до чинного Положення про проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад, кількісний склад команд регіонів, що братимуть участь у IV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад, формується за рейтингом, який визначається на основі результатів виступу команд протягом останніх двох навчальних років.

За рейтингом складається список команд, починаючи з команди, яка має найвищий рейтинг.

Зокрема, на наступний рік формування команд IV етапу олімпіад з навчальних предметів з урахуванням кількості класів, що беруть в них участь, здійснюється таким чином:

– з української мови та літератури, історії, математики, фізики, хімії, біології, географії беруть участь учні 8-11-х класів без урахування додаткових членів команди з числа переможців, які попереднього року одержали дипломи  I ступеня;

– команда, яка розташована на І місці у списку, формує свій склад у кількості не більше 11-ти осіб;

– команди, які посіли відповідно:

II, III місця – із 9-ти осіб;

IV-VI місця – із 8-ми осіб;

VII-Х місця – із 7-ми осіб;

ХI-ХV місця – із 6-ти осіб.

Решта команд (ХVІ – ХХVІ місця) формується у складі не більше 4-х учнів.

– з іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська), правознавства, інформатики, економіки, російської мови і літератури беруть участь учні 9-11-х класів без урахування додаткових членів команди з числа переможців, які попереднього року одержали дипломи I ступеня;

– команда, яка розташована на І місці у списку, формує свій склад у кількості не більше 9-ти осіб;

– команди, які посіли відповідно:

II, III місця – із 7-ми осіб;

IV-VI місця – із 6-ти осіб;

VII-Х місця – із 5-ти осіб;

ХI-ХV місця – із 4-х осіб.

Решта команд (ХVІ – ХХVІ місця) формується у складі не більше 3-х учнів.

2. У зв’язку з карантинними обмеженнями у 2019/2020 та 2020/2021 навчальних роках (двічі підряд) IV етап Всеукраїнських учнівських олімпіад не проводився. За таких умов, відповідно до чинного Положення про проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад, рейтинг команд регіонів для участі у IV етапі змагань не визначається і всі команди мають формуватися у складі однакової кількості учнів, по одному від кожної паралелі класів, для яких проводяться відповідні змагання, тобто, 4 або 3 учні відповідно.

Цитата з чинного Положення: «Якщо певна олімпіада не проводилась протягом двох останніх років, то склад усіх команд, що братимуть участь в цьогорічній олімпіаді, формується у кількості, що відповідає кількісному складу команди, яка розташована на XVІ місці в рейтинговому списку, складеному для відповідної олімпіади».

3. Водночас, відповідно до чинного Положення, «у IV етапі олімпіад, турнірів, конкурсів з навчальних предметів беруть участь за погодженням з МОН України переможці Інтернет-олімпіад, інших олімпіад та конкурсів (державного рівня). Переможці зазначених олімпіад і конкурсів включаються понад рейтингову кількість, …. до складу команд …… відповідно до місцезнаходження їхнього навчального закладу». 

На практиці це означає, що додатково з кожного предмета, з якого відбулася Інтернет-олімпіада по кожній паралелі класів додається ще по 3 учасники, які були кращими в Інтернет-олімпіаді, загалом 9 учнів на предмет. 

Але ця кiлькiсть не є суворо визначеною і може бути збільшена до будь-якої кількості листом МОН України! Головне, щоб допущені до IV етапу учнівських олімпіад були переможцями відповідних Інтернет-олімпіад.

4. Наразі розроблено проєкт змін до чинного Положення, який знаходиться на стадії опрацювання та узгодження. Передбачається збільшити кількісний склад команд, що братимуть участь у IV етапі олімпіад, які не проводились два і більше років. А саме: «Якщо певна олімпіада не проводилась протягом двох останніх років, то склад усіх команд, що братимуть участь в цьогорічній олімпіаді, формується у кількості, що відповідає кількісному складу команди, яка розташована на XІ місці в рейтинговому списку, складеному для відповідної олімпіади». Тобто, команди регіонів будуть формуватися у складі 6-ти (для чотирьох паралелей) і 4-х (для трьох паралелей) учасників відповідно. Це дозволить збільшити загальну кількість учасників змагань та розширити можливості формування команд регіонів.

5. Склад претендентів на участь у Міжнародних олімпіадах визначається з числа переможців IV етапу відповідних Всеукраїнських олімпіад. Спосіб визначення кількісного та персонального складу команд регіонів є достатньо гнучким, постійно удосконалюється та дозволяє забезпечити представництво кращих учнів регіонів у командах школярів України на міжнародних олімпіадах.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×