Українсько-угорське засідання міжвідомчої робочої групи об’єднало наміри двох держав щодо розвитку та поглиблення творчої співпраці у сфері забезпечення освітніх прав угорської національної меншини в Україні

 

24 лютого 2021 року в місті Києві на базі Національного університету біоресурсів та природокористування України відбулось засідання українсько-угорської робочої групи з питань  співробітництва в галузі освіти.

У заході  взяли  участь заступник Міністра освіти і науки України Віра Рогова, представники директоратів дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти, європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик Міністерства освіти і науки,  Міністерства закордонних справ України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», а також делегація Республіки Угорщина, яку очолювала  Пачаї-Томашіч Оршоя – Державний секретар Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини з питань дипломатичної академії.

Під час засідання українсько-угорської міжвідомчої групи обговорювались актуальні питання забезпечення освітніх прав угорської національної меншини в Україні в контексті реалізації освітнього законодавства.

 З вітальним словом до учасників звернулась заступник Міністра освіти і науки України Віра Рогова, яка з приємністю відзначила позитивну динаміку  та результативність багаторічного українсько-угорського двостороннього співробітництва, спрямованого на забезпечення освітніх потреб національних меншин – української в Угорщині та угорської в Україні, втілення в життя загальноєвропейських демократичних цінностей.

За її словами нині в Україні впроваджується положення законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Державного стандарту початкової освіти, затверджено новий Державний стандарт базової загальної середньої освіти. Відповідно до вимог нового державного стандарту розроблено типову освітню програму для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти.

Основними завдання цих документів є забезпечення рівних можливостей для здобуття якісної освіти громадянами України незалежно від національності.

Таким чином держава відповідно до вимог освітнього законодавства прагне створити належні умови для опанування здобувачами освіти різних рівнів державною українською мовою та водночас забезпечити вільний розвиток та функціонування розмаїття мов корінних народів та національних меншин в Україні.

У виступі Державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини з питань дипломатичної академії Пачаї-Томашіч Оршоя наголошувалось на важливості  багаторічної творчої співпраці Угорщини і України у сфері задоволення освітніх запитів угорської національної меншини, що розкриває нові горизонти двостороннього співробітництва, обміну освітніми ідеями та стратегіями заради якісної освіти, дітей угорської національності.

 ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» представили Олена Дубовик, заступник директора і Тетяна Пилипенко, завідувач сектору навчально-методичного забезпечення вивчення мов національних меншин відділу змісту загальної середньої освіти в Новій українській школі.

Учасникам засідання була презентована виставка оригінальних та перекладних підручників для  класів з навчанням угорською мовою  закладів загальної середньої освіти і педагогічних працівників, виданих за кошти державного бюджету впродовж 2016 -2020 рр.

Сторони висловили щиру впевненість у тому, що подальше  поглиблення взаємовигідного партнерства сприятиме практичній реалізації низки питань щодо забезпечення освітніх прав угорської національної меншини відповідно до загальновизнаних європейських стандартів та  існуючим високим рівнем взаєморозуміння та взаємної довіри між Україною та Угорською Республікою.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×