Відбувся фінальний захід тренінгової програми для вчителів/ок «STEM-майстерня»

 

Мета тренінгової програми «STEM-майстерня» – підвищення майстерності педагогічних працівників із невеликих міст, сіл та селищ міського типу України з питань розробки і проведення STEM-уроків/занять; сприяння збільшенню кількості цікавих і нестандартних STEM-уроків.

Учасники навчальної Програми пройшли 10 онлайн-занять та тренінгів, які транслювалися через канал YouTube і залучили широку аудиторію глядачів. Протягом навчання вчителі та вчительки отримували методичну допомогу від експертів із різних питань щодо запровадження STEM-підходів в освітній процес.

76 учасників/ць, розробили 3 методичні розробки уроків зі STEM-підходом, а також провели 420 уроків для своїх учнів та учениць різного віку.

Журі визначило топ-100 найкращих методичних розробок уроків зі STEM-елементами/підходами, розроблених упродовж Програми. Авторам цих методичних розробок будуть вручені призи.

Під час відкриття фінального заходу Програми пан Олівер Гірліхс, генеральний директор компанії «Байєр», зауважив: «Навчання за STEM-підходом дає значно більше, ніж окремо природничі, математичні чи інші дисципліни. І зосередженість на такому практичному навчанні з реальним застосуванням знань допомагає розвинути різноманітний набір навичок, важливих у 21 столітті. Ці навички сприяють підвищенню конкурентоспроможності на ринку праці». За його словами, у 2019 році компанія Байєр інвестувала 5,3 мільярди євро у сферу досліджень та розробок. «Ми дуже цінуємо вчительську спільноту, яка навчає майбутніх науковців та науковиць», – додав він.

Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ», звернула увагу на досвід учителів, який був представлений під час тренінгової програми. На її думку, учасникам варто просувати свої напрацювання для педагогічної спільноти.

Завідувачка сектору відділу STEM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Ірина Василашко підкреслила, що Програма STEM-майстерня спрямована на розвиток інноваційних напрямів STEM. «Подібні ресурси надають можливість педагогічним працівникам розвивати STEM. Приємно, що до учасників/ць Програми активно долучаються керівники закладів освіти. Це є важливою рушійною силою для змін», – наголосила.

Також представники відділу STEM-освіти ІМЗО Ірина Василашко та Наталія Гончарова надали настанови учасникам та учасницям щодо розвитку напрямів STEM-освіти в закладах освіти, надали методичні рекомендації щодо подальших кроків створення освітнього середовища для виховання юних дослідників та дослідниць, використання STEM-проєктної діяльності.

Під час заходу виступила Юлія Тірошко, координаторка соціальних проєктів компанії «Байєр». За її словами, місія вчителів та вчительок є надзвичайно важливою. «Вчителі та вчительки відіграють вирішальну роль у формуванні майбутнього нашої країни – навчають майбутніх новаторів та винахідників. Тому імплементація нових прикладних підходів до уроків є дуже потрібною», – підсумувала вона.

Методичний кейс матеріалів Програми буде розміщено у відкритому доступі. Усі учасники/ці, які виконали практичну частину Програми, отримають сертифікати.

У рамках тренінгової Програми званням «Найактивніша STEM-школа» було відзначено 7 шкіл з сіл та малих міст Одеської, Миколаївської, Донецької, Київської, Житомирської, Рівненської, Херсонської областей. До речі, 5 шкіл знаходяться у населених пунктах з кількістю населення до 10 000 осіб.

Учасники та учасниці Програми поділилися враженнями:

Лукичова Наталія, вчителька математики та інформатики Раківського ЗПЗСО Бериславської міської ради: «Я отримала можливість навчатися у чудовій команді, опанувати цікаві та незвичні форми роботи. Надзвичайно чуйні журі, спікери та спікерки, які роблять все можливе для вчительської спільноти, аби результат кожного був «максимальним». Майстерня надає можливість у доступній формі осягнути нове та вдосконалитись не лише якісно, а й швидко».

Левків Сергій, директор та вчитель біології, екології, інформатики Чуднівської ЗШ І-ІІІ ступенів № 2 Чуднівської міської ради Житомирської області: «STEM-майстерня» – це унікальна можливість для всієї педагогічної спільноти здобути нові вміння, необхідні для розвитку в дітей зацікавленості та інтересу до навчання. Вважаю, що майбутнє педагогіки за STEM-уроками».

Переглянути запис онлайн-трансляції фінальної конференції можна за покликанням: https://www.facebook.com/divchataSTEM/videos/5662430543783816

Програма реалізується ГО Центр «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» (ініціатива ДівчатаSTEM)» за фінансової підтримки компанії «Байєр» Bayer Ukraine.

Інформаційний партнер: ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×