Застосування цифрових ресурсів та інструментів в освітньому процесі обговорили на заходах П’ятнадцятої міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті

У межах П’ятнадцятої міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» відділом науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» було проведено Всеукраїнський науково-практичний семінар «Проблеми та перспективи застосування сучасних інформаційних технологій в освітньому процесі закладів освіти» та засідання за круглим столом «Безпечний освітній простір: цифрові інструменти і ресурси для вчителя предмета «Захист України».

Під час науково-практичного семінару «Проблеми та перспективи застосування сучасних інформаційних технологій в освітньому процесі закладів освіти» науковцями України були висвітлені та обговорені результати досліджень з питань удосконалення цифрової компетентності педагогічних працівників засобами інноваційних технологій навчання та підвищення кваліфікації в умовах сьогодення.

Олена Удалова, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач сектору наукового забезпечення освітнього процесу відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», представила результати опитування щодо формування інформаційно-цифрових компетентностей у педагогів закладів освіти України в умовах змішаного навчання; окреслила проблеми застосування цифрових технологій та надала рекомендації щодо їх вирішення.

Про цифрову трансформацію в освіті як необхідну умову успішної діяльності педагога говорила Тетяна Шарова, доктор філологічних наук, професор, головний науковий співробітник відділу роботи з обдарованою молоддю ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Наталя Дівінська, кандидат педагогічних наук, старший дослідник, завідувач сектору науково-видавничої роботи відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», презентувала модель цифрової компетентності викладача іноземних мов та поділилася досвідом створення навчального контенту за допомогою деяких цифрових інструментів.

У семінарі взяли участь провідні науковці, педагоги та представники органів управління освітою, з-поміж яких: Вікторія Косик, проєктна менеджерка з питань цифровізації, членкиня команди підтримки відновлення та реформ МОН, старша викладачка Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка; Максим Рудич, науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України, вчитель біології та географії Київського міжнародного ліцею STUDY Academy High School.

Понад 400 учасників взяли участь у семінарі та отримали корисний контент і можливість підвищити кваліфікацію у сфері освіти, набути знання і навички з використання електронних ресурсів та інформаційних технологій в освітньому процесі в умовах змішаного навчання.

Запис трансляції семінару можна переглянути за покликанням https://youtu.be/2XCy1xw0k20

Серед питань, що розглядались під час засідання за круглим столом «Безпечний освітній простір: цифрові інструменти і ресурси для вчителя предмета «Захист України», були:

  • організація освітнього процесу з навчального предмета «Захист України» з урахуванням оновленої програми;
  • формування у вчителів предмета «Захист України» навичок використання цифрових інструментів;
  • підвищення кваліфікації вчителів захисту України.

Радник Міністра освіти і науки України Олександр Гончар наголосив на таких державних пріоритетах, як захист України та патріотичне виховання дітей та молоді.

Микола Пирогов, представник компанії EdPro, презентував електронний посібник «Захист України», розміщений в програмі MozaBook.

Віктор Поліщук, вчитель Нововолинського міжшкільного ресурсного центру Нововолинської міської ради, представив збірник дидактичних ігор з предмета «Захист України», що спрямовані на формування у старшокласників потреби в пошуку нових знань та набутті практичних умінь і навичок.

Захід модерувала начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Галина Коломоєць.

Запис трансляції заходу можна переглянути за покликанням https://youtu.be/plqiSQbLo9M

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×