У межах Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна – 2023» відбулась обласна науково-практична інтернет-конференція «STEM-освіта: можливості та виклики»

30 березня 2023 року відбулась обласна науково-практична інтернет-конференція «STEM-освіта: можливості та виклики».

Для участі у заході зареєструвались приблизно 1000 освітян не лише Луганської області, а й інших областей України. Це науково-педагогічні й педагогічні працівники, керівники закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти, професійної (професійно-технічної), вищої та післядипломної освіти, фахівці органів управління освітою, працівники центрів професійного розвитку педагогічних працівників.

Модератором пленарного засідання виступила Ольга Касьянова, заступник директора з наукової роботи Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент. Вона  розповіла про мету конференції, яка полягала в об’єднанні зусиль освітян на шляху до реформування та  забезпечення якості освіти, упровадження STEM-технологій у систему роботи закладів освіти Луганської області; обговоренні актуальних питань організації освітнього процесу та професійного розвитку педагогічних працівників; пошуку ідей та можливостей для розвитку STEM-освіти в сучасних умовах роботи з дітьми різних вікових категорій.

Зі вступним словом до учасників конференції звернувся Юрій Завалевський, перший заступник директора  ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», доктор педагогічних  наук, професор.

Освітян привітала Катерина Безгинська, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації, яка звернула увагу на складнощі роботи закладів освіти області в ці непрості часи, а також на силу й дух освітян, які попри все долучились до роботи конференції, щоб обмінятися досвідом, почути про можливості та рішення щодо STEM-навчання.

На початку пленарного засідання виступила  Ірина Василашко, завідувач сектору відділу STEM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти». Вона висвітлила значне коло питань щодо найважливіших методично-організаційних аспектів розвитку STEM-освіти в закладах освіти.

Зацікавленість учасників конференції викликали виступи Наталії Чепурної, ректора комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради», доктора філософії, доцента. Її виступ був присвячений можливостям використання STEM-хабів як центрів змішаної освіти, що є відповіддю на виклики сьогодення в контексті реалізації Концепції розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти).

Під час пленарного засідання значна увага була приділена питанням упровадження STEM-освіти в Новій українській школі. Питанню «STEM як інтегруюча основа системи навчання в 5–6 класах» був присвячений виступ Тетяни Засєкіної, заступника директора, головного наукового співробітника відділу STEM-освіти Інституту педагогіки НАПН України, доктора педагогічних наук.

Робота конференції продовжилась на секціях: «STEM-технології в роботі з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку»,  «Упровадження  STEM-освіти в базовій та старшій школі», «STEM-навчання в закладах позашкільної освіти». Роботу було організовано так, аби кожен учасник конференції знайшов багато цікавих ідей, нових можливостей та актуальних рішень щодо впровадження STEM-освіти у власній професійній діяльності.

Організаторами конференції виступили: Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Державний заклад вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Департамент освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, Луганський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Луганська обласна мала академія наук.

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×