Вітання з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови

 

Шановні друзі!

21 лютого світове співтовариство відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято, яке щорічно проводиться в нашій державі, починаючи із 2000 року, є утвердженням конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування української мови як державної, вільного розвитку та збереження мовного різноманіття представників близько 130 національностей, які проживають в Україні.

Міністерство освіти і науки України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» сприяють створенню в закладах загальної середньої освіти, у складі яких є класи (групи) з навчанням мовами національних меншин належних умов для оволодіння державною мовою, рідною та іноземною мовами, що є не лише запорукою дотримання норм Конституції України, а й успішної комунікації між представниками різномовних етнічних спільнот.

На сьогодні у закладах загальної середньої освіти України освітній процес здійснюється державною (українською), мовами корінних народів та національних меншин, зокрема, (болгарською, кримськотатарською, молдовською, німецькою, польською, російською, румунською, угорською).

Окрім того, як навчальний предмет або факультатив у закладах загальної середньої освіти вивчаються: болгарська, гагаузька, іврит, новогрецька, словацька мови тощо.

З метою якісного навчально-методичного забезпечення освітніх закладів навчальною літературою щороку за кошти державного бюджету для класів (груп) з навчанням мовами національних меншин закладів загальної середньої освіти видаються оригінальні й перекладні підручники та навчальні посібники.

Впевнений, що різноманітні культурно-освітні заходи під гаслом «Мова – духовний оберіг кожного етносу», що будуть проводитись онлайн у закладах освіти різних рівнів, громадських об’єднаннях національних меншин сприятимуть поглибленню знань про розмаїття мов, їх збереження та розвиток, відродженню національно-культурних традицій та звичаїв представників етнічних спільнот нашої держави.

Бажаю учасникам та гостям урочистого відзначення Міжнародного дня рідної мови вагомих здобутків та творчих успіхів на шляху примноження мовної та культурної спадщини громадян України всіх національностей.

 

Директор ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти”

Євген БАЖЕНКОВ

Опитування щодо веб-сайту

[fcb id=’1′ align=’left’][/fcb]

×